Stäng
Moms på hotell och taxi utomlandsMoms på Taxi. Moms på hotell. Hur gör man med momsen på hotell och taxi utomlands? Kan man dra av taximomsen när man är på resa i andra EU-länder eller i länder utanför EU? Kan man få ett så kallat VAT refund för hotell- och taxikostnader?

Avdrag för moms på Taxi utomlands?

Det korta svaret är att momsen blir en kostnad för taxiresor utomlands.

I Sverige är momsen på taxiresor 6% som du kan dra av (lyfta) i din bokföring som ingående moms som du kvittar mot den utgående momsen du har på försäljning. Men hur gör man med taxiresor utomlands? Momsens.se fick nyligen in en fråga angående taxiresor utomlands och vad som gäller i t.ex. Ryssland och andra länder utanför EU.

När det gäller taxiresor så anses dessa alltid omsatta i det land de konsumeras. Du kan inte boka in rysk moms i din svenska bokföring och dra av den, utan momsen blir en kostnad. Men på första sidan av momsens.se skriver du väldigt tydligt att momsen aldrig är en kostnad! Precis, men detta gäller för inköp i Sverige från svenska företag. Köper man varor och tjänster utomlands blir det lite annorlunda och betydligt mer komplicerat med momsen. Som turist kanske du vet att man kan göra "VAT refunds" på flygplatserna och få igen momsen på de saker eller tjänster man köpt. Men detta gäller inte på samma sätt för t.ex. taxiresor. Momsen blir alltså ofta en kostnad när du åker taxi utomlands. I Ryssland har man pratat om att införa VAT refund för turister men det blev aldrig något av det ännu i alla fall. Så det går inte få igen några momspengar alls där på inköp just nu. Enda sättet att få igen moms är att registrera ditt företag i Ryssland. För dig som reser ofta till Ryssland, eller har mycket affärer dit eller där, kan det vara bra att uppdatera dig på alla momsregler här via KPMG VAT essentials for Russia. Texten är dock på engelska och skriven för ekonomer så den kan vara lite tungläst. Om du har åkt taxi över flera landsgränser är det momssatsen i det land färden startar som avgör vilken moms det blir och vilket lands moms det blir.

För att kunna dra av momsen på taxiresor i ett annat land måste du ibland momsregistrera dig i det landet. Har du mycket affärer i t.ex. Tyskland och har mycket utgifter för hotell och taxi där är det kanske lika bra att momsregistrera sig i Tyskland också, så att du kan få igen den ingående momsen på utgifter du har för affärsverksamheten där.

Exempel på länder där du inte kan få igen någon moms alls på taxiresor:

Ryssland, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Malta, Monaco, Polen och Spanien.

BAS konto: 5890

VAT refund

Som företag kan du också ansöka om "VAT refund" för utgifter du haft i ett annat land. Det är en speciell rapportering som du skickar till det berörda landets skatteverk (utanför EU). Har du haft utgifter inom EU ska du i första hand använda dig av det svenska Skatteverkets tjänst för momsåtervinning i annat EU-land här. Då får man igen momsen man haft på fakturor i det landet i efterhand. Men när det gäller just resor och logi går det inte alltid att få igen momsen på hotell och taxi. Dessa anses ibland som ej avdragsgilla för utländska företag, men du kan alltid ansöka och se om du får det beviljat. Avdraget man får göra för momsen på måltider varierar också en hel del mellan olika länder.

Vidarefakturera utländsk moms på taxi-resor

Har du åkt taxi i ett sällskap med flera olika företag där ditt företag står för kostnaden som ni senare vidarefakturerar gäller lite speciella regler. Läs mer här om vidarefakturering av moms.

Få igen moms på hyrbil utomlands?

Man får oftast bara igen hälften eller inget alls av momsen på hyrbil.

Att få igen momsen på hyrbil är ännu svårare än hotell och taxi. Hälften av EU-länderna medger inget avdrag alls för hyrbil. I Sverige kan man bara få igen 50% och Italien 40% av momsen på hyrbilar. Kostnader som uppkommer i samband med att man kör hyrbil kan ibland vara möjliga att få igen (t.ex. vägtullar i Frankrike där man inte får igen någon moms alls för själva hyrbilen).

BAS konto: 5820VAT refund på kollektivresor utomlands

Man får oftast inte igen någonting av momsen på kollektivtrafik utomlands.

Har du åkt kollektivt (buss, tåg, spårvagn etc) kan man ibland få igen momsen på detta. För att göra det enkelt kan man säga så här: Är det norra halvan av Europa kan du få igen, är det södra får du ej igen moms eller bara en begränsad del av momsen (t.ex. 25% i Portugal). Det betyder alltså att momsen utomlands blir en kostnad för dig och ditt företag när du inte har rätt att dra av den, eller att det är så små summor att det inte är värt att bry sig om det. Du bokför hela utgiften på konto:

BAS konto: 5890

Kan man få igen momsen för hotell utomlands?

Det korta svaret är att momsen blir en kostnad för hotell utomlands.

Hotell och turism har 12% moms i Sverige. Men hur blir det med momsen när man övernattar utomlands? För hotell blir det som med taxi, tjänsten anses omsatt i det land den konsumeras. Eller på ren svenska så betalas momsen i det land hotellet står. Eftersom du bara kan dra av svensk moms i Sverige kan du inte få igen eller dra av utländsk moms på hotellvistelser i ett annat land i din svenska bokföring. Har du övernattat på hotell inom EU ska du formellt använda dig av det svenska Skatteverkets tjänst för momsåtervinning i annat EU-land här, annars får du vända dig direkt till respektive skatteverk. Men tänk också på att många länder inte har Engelska som officiellt språk för sina skattemyndigheter, vilket innebär att du måste kunna det lokala språket eller ta hjälp av ett ombud. Det är i de allra flesta fall inte värt besväret att krångla med momsåtervinning på hotell och taxi. Det är nästan uteslutande låga momssatser på dessa utgifter, om du inte övernattat på lyxhotell som ibland har den högsta momssatsen, men då kan man normalt inte heller få fullt avdrag om det är lyx-konsumtion (gäller t.ex. Spanien). I vissa länder går det inte få igen någon moms alls på hotell (bl.a. Slovenien, Grekland, Belgien och Polen).

Så kontentan av detta är att boka momsen som en kostnad på samma konto som för hotellkostnaden och glöm sedan detta med utländsk momsåtervinning. Vet du vad du själv kostar i timmen? Är det värt att lägga ner flera timmars arbete för att få igen 500-spänn moms från utlandet? Bokför allt som en kostnad, det är mitt råd till dig som småföretagare.

Värt att notera är att det gäller olika regler i olika länder för hur stor del av hotellkostnaden som får återvinnas. Ibland ingår inte städningen (t.ex. Estland) och köp i minibar ingår oftast inte. Om det tillåts så kan det vara olika momssatser för olika delar av hotellverksamheten.

BAS konto: 5832 (utländska hotellkostnader), 5831 (i Sverige)

Minimum nivå för att få begära VAT refund

Minsta momsbelopp som kan återkrävas är €50 inom EU.

Är det bara småsummor det handlar om bokför du momsen som en kostnad och slutar läsa här. Har du lagt ut större belopp och det rör sig om en hel del momspengar att kunna få tillbaka så kan det vara värt besväret, men tänk på att olika länder har olika minimumnivåer för att få ansöka om VAT Refund. Inom EU måste du komma över €400 för att få ansöka för ett kvartal eller halvår under aktuellt år. Ansöker du om momsåtervinning för ett helår så måste du komma upp i minst €50 annars har repektive EU-lands skatteverk rätt att ignorera din ansökan!

I Norge måste du ha minst ca 300 NOK moms för att kunna ansöka om momsåtervinning.

Man kan också anlita ett ombud för att återvinna moms om man inte orkar själv. Dessa tar normalt 10-15% av beloppet och en minimum avgift på några hundralappar.

Du måste göra din ansökan om VAT Refund/VAT Reclaim före den 30 september året efter det kalenderår som du haft utgifterna (gäller EU-länder).

Hantera originalfakturor vid momsåtervinning

Tänk på att Skatteverket i ett annat EU-land ofta vill se originalfakturorna. Digitaliseringskulturen går långsamt inom Skattemyndigheterna och elektroniska fakturor eller scannade fakturor accepteras allt oftare, men inte alltid. Särskillt vid större belopp brukar man kräva in originalfakturan. Speciellt Finland är noga med att få in fakturor och kvitton i original kan jag tipsa om baserat på egen erfarenhet. Då måste du ta kopior för din egen bokföring (till pärmar) och om du har revision hamnar du i moment 22 läge då originalen ska finnas både hos Finlands skatteverk och på plats i Sverige -samtidigt! Du måste därför tillverka kvantfakturor som kan befinna sig på två platser samtidigt.. nä men skämt och sido, se till att scanna originalen som du skickar iväg och spara det ej i jpg utan TIFF som är "lossless". Vad innebär det här då? Jo kravet är att bilden av originalfakturan måste vara exakt som originalkopian. Använder du jpg komprimeras filerna och man förlorar data. Precis som lite av ljudet går förlorat vid mp3 komprimering försvinner också en del av fakturabilden så att säga när du sparar i jpg. Man tappar kvalitet. När du sparar om en jpg fil flera gånger försvinner lite mer av bilden varje gång. Det är som att ta nya kopior av kopiorna vid kopiatorn. Tillslut är bilden helt svart eller helt vit. Tänker du spara i pdf måste du kontrollera inställningarna så att det sparas "utan komprimering". Normalt sparas scannade fakturor i pdf-format egentligen som en jpg-bild innuti pdf och det är inte ok för Skatteverket. Säkrast är att spara som TIFF-bild direkt. Men tänk på att bilderna blir väldigt stora i det formatet, det kommer krävas mycket lagringsutrymme. Tanka ner bildfilerna på en extern hårddisk som blivit väldigt billiga nu för tiden.

Vill du gräva lite djupare inom VAT Refund och vad exakt du kan få avdrag för kan du titta på dessa länkar:

KPMG International VAT Essentials för olika länder

Deloitte VAT Refund guide

27 Apr 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se