Stäng
Moms i PortugalMomssatser i Portugal (Imposto sobre o Valor Acrescentado - IVA)Vilka momssatser har Portugal? Har Madeira och Azorerna andra momssatser? Vilken moms är det i Portugal? Vilka är de portugisiska momssatserna? Vilken är den vanliga momsen i Portugal och vad ligger de reducerade portugisiska momssatserna på? Vilka undantag finns det för moms i Portugal?

Portugal har lika stor befolkning som Sverige (ca 10 miljoner) men ekonomin och lönerna är på en betydligt lägre nivå. Portugal är lite av Västeuropas budgethörn. Annat var det under 1400- och 1500-talet då Portugal var Europas finansiella och politiska stormakt. Engelskakunskaperna är bättre än i andra sydeuropeiska länder och speciellt bland de yngre generationerna. Att lägga ut verksamhet eller expandera till Portugal kan därför vara ett intressant alternativ för ett svenskt företag, även om det kanske inte är det självklaraste valet. Skattemässigt är Portugal ungefär som Sverige men med någon procent lägre skatt generellt, bolagsskatten är 21% för 2016 jämfört med Sveriges 22%. Småföretag har dock 17% upp till 150K Euro och även där ganska lika med vad man hamnar på med en enskild firma i Sverige för motsvarande vinst efter alla avdrag och justeringar.

 

Portugals VAT-nummer Format för EU-VAT nummer: PT000000000

Vilken är den vanligaste momssatsen för Portugal?

Normal momssats: 23%

Vad ligger den reducerade momssatsen på i Portugal?

Reducerade momssatser: 13% | 6% 

(Madeira:22%/12%/5%) (Azorerna:16%/9%/4%)  

13% MOMS:  

Konserverad kött och fisk, Olja (med statligt godkända tillsatser), Verktyg, Diesel och maskiner till jordbruk t.ex. traktor, Vin, Vatten på flaskaEntreavgifter, Tjurfäktning.

6% MOMS:  

Baslivsmedel, Böcker, Tidningar, Läkemedel, Medicinsk utrustning, Taxi, Buss och Hotell.

(fram till 2019 har man en extraskatt på 1 EUR för varje natt på hotell men max 7 EUR totalt om du stannar längre än en vecka. Dessutom har man infört 1 EUR extraskatt för besökare som kommer till Lissabon med flyg eller båt. Flyger du till Porto och tar tåget till Lissabon slipper du alltså den extraskatten.)

Momsbefriade: Utbildning, Finans, Försäkring, Posttjänster, LäkarvårdFastigheter och Lokaluthyrning och sjukvård som tillhandahålls av icke vinstdrivande organisationer Fullständig tabell med alla EU:s momssatser

Momsåtervinning

Du kan inte få igen momsen på: Hotell, Representation, Bilhyra, Kollektivtrafik (bara 25% av momsen), Bensin (men 50% av betald moms på diesel/LPG/naturgas/biogas och för vissa typer av fordon 100%, Tobak, Reseutlägg inkl. vägavgifter). När man arrangerar en konferens kan man dock få igen 50% av momsen för boende, mat etc, men om man bara deltar kan man bara begära tillbaka 25% av momsen.

Momsen på elektroniska tjänster i Portugal

Portugal har bestämt att alla elektroniska tjänster har standardmomsen på 23% inklusive e-böcker. Det är också ok att köra 23% till alla privatpersoner oavsett om det är ö eller fastland när det gäller digitala tjänster. Du kan alltså ignorera de reducerade momssatserna för Madeira och Azorerna om du vill i detta sammanhang.

Gränsvärde vid distansförsäljning till Portugal

Vilken nivå ligger gränsvärdet på för försäljning till Portugal? När du säljer till privatkunder i Portugal och omsätter över €35000 måste du momsregistrera dig i Portugal. Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: 35000

Hur registrerar man företaget för moms i Portugal?

Det kan vara svårt att hitta info på Engelska men här finns i alla fall en sammanfattning av det portugisiska momssystemet.

Här är sidan för Portugals skatteverk

Registrering för moms för utländska näringsidkare i Portugal kan göras digitalt via länken ovan genom att välja Entregar/Actividade/Declaração de Início de Actividade, eller lokalt på ett skattekontor. Du kan också skicka in ett formulär (Form 1886 of the Imprensa Nacional Casa da Moeda). Privatpersoner kan också gå till Medborgarnas rådgivningsbyrå (Lojas do Cidadão).

REGISTO NACIONAL DE PESSOAS COLECTIVAS

Praça Silvestre Pinheiro Ferreira,

1 – C, Apartado 4064 1501-803 LISBOA

TEL: (+351) 21 771 43 00

       (+351) 707 20 11 22

E-mail: [email protected]

Webbplats (Portugisiska): http://www.irn.mj.pt/sections/irn/a_registral/rnpc

Undantag i Portugal på momsområdet

Det finns undantag för momsen ute på öarna som tillhör Portugal. Där har man lägre momssatser än på fastlandet:

(Madeira:22%/12%/5%) (Azorerna:18%/9%/4%).

OBS! Från 1 juli 2021 har Azorerna sänkt standardmomsen från 18% till 16%, tillsvidare.

AT - Skatte- och tullmyndigheten

Bra att veta om Portugals momssystem

Du får bara dra av 25% av momsen på kollektivresor. Detta gäller också dig som begär VAT Refund för utgifter du haft i Portugal.  

Har du ett företag registrerat i Portugal behöver du inte momsregistrera dig förens du sålt för mer än 12500 Euro under ett år.

Säljer du för mer än 650000 Euro per år måste du göra momsdeklarationer varje månad, annars per kvartal.

Hur bokför man köp och försäljning till och från Portugal?

Här kan du se bokföringsexempel för EU-handel

Var kontrollerar jag IVA VAT-nummer?

Här kan du kontrollera portugisiska VAT nummer

Vilka områden inkluderas i EU:s momsområde?

Här är en tabell med EU:s momsområden

 

24 Jul 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se