Stäng
Vilka områden ingår i EU:s momsområde?Länder inom EU. Är Island med i EU? Ingår Norge i EU? Ingår Grönland i EU:s momsunion? Är Schweiz en del av EU? Vilka länder räknas in i momsområdet?

För att kunna hantera EU-moms och veta om man ska bokföra försäljning eller inköp som EU-försäljning eller EU-inköp måste man veta vilka länder som ingår i EU. Dessutom måste man ha koll på vilka områden inom EU som ingår i EU:s momsområde eller EU:s tullunion. Formellt skrivs det den Europeiska gemenskapens mervärdesskatteområde. Det finns en del förvirrande undantag. Visste du t.ex. att Åland inte räknas med i Finland när det gäller moms och skatter. När det gäller moms så räknas Åland som att det ligger utanför EU. Jo det är faktiskt sant. Säljer du en tjänst till någon på Åland så måste du bokföra detta som en export utanför EU. Därmed ska försäljning till Åland inte tas med i den periodiska sammanställningen för handel inom EU. Men tyvärr är detta inte det enda undantaget. Det finns ett gäng till. Som tur var är det ganska små och obetydliga områden så för de flesta gör det ingen skillnad, men idag när så många småföretag säljer saker och tjänster över internet till kunder i hela världen kan det komma in en och annan som berörs av undantagen. Här är den kompletta listan med vilka länder och områden som räknas till EU:s momsområde och vilka stater och territorier som, ur skattesynpunkt, anses ligga utanför EU.

Länder inom EU Undantag (räknas som export utanför EU)
Belgien  
Bulgarien  
Cypern de områden som inte kontrolleras av republiken Cyperns regering, alltså den Turkiska delen. De brittiska basområdena Akrotiri och Dhekelia ska dock ses som en del av republiken Cypern.
Danmark  Färöarna och Grönland ingår ej i EU
Estland  
Finland landskapet Åland
Frankrike, medräknat furstendömet Monaco de franska utomeuropeiska departementen (Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique och Réunion)
Grekland Agion Oros (berget Athossom är en halvö i norra Grekland med kloster där bara munkar får bo, lite som en grekisk Vatikanstat.
Irland  
Italien Livigno, Campione d'Italia och de Italienska delarna av Luganosjön
Kroatien  
Lettland  
Litauen  
Luxemburg  
Malta  
Nederländerna  
Polen  
Portugal, medräknat Azorerna och Madeira  
Rumänien  
Slovakien  
Slovenien  
Spanien, inklusive Balearerna (Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentera) Ceuta, Melilla och Kanarieöarna (Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera och El Hierro)
Storbritannien Endast Nordirland ingår och bara för varor 2021->
Sverige  
Tjeckien  
Tyskland  Ön Helgoland samt området Büsingen am Hochrhein (enklav i Schweiz)
Ungern  
Österrike  


När du köper en vara till ditt företag från ett område som är inom EU men utanför momsområdet ska du använda Tullverkets statusbevis T2LF för att deklarera inköpet. Detta görs för att bevisa att varorna härstammar från land inom EU så att du slipper betala extra tullavgifter. Det ska inte vara några tullavgifter på varor inom frihandelsområdet.

SE ALLA EU-LÄNDERNAS MOMSSATSER HÄR!

Stater och områden som ej räknas in i EU:s momsområde

Vilka Europeiska länder är ej med i EU?

Det finns även ett antal länder i det geografiska Europa som man kanske tror är EU-länder, är t.ex. Island en del av EU? nej dessa områden är alltså inte EU-länder och ingår ej i EU:s momsområde:

Schweiz
Norge
Island

Moldavien
Ukraina
Vitryssland
Turkiet

Kaliningrad oblast/Ostpreussen (området mellan Polen och Litauen tillhör Ryssland)

Gamla Jugoslavien:

Makedonien, Montenegro, Kosovo, Serbien, Bosnien. 

(Kroatien och Slovenien är EU-medlemmar)

Albanien

12 Aug 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se