Stäng
Moms på IslandMomssatser på Island (VSK). Under finanskrisen höjdes normalmomsen till 25,5 procent. Momsen sänktes 1:a januari 2015 till 24% nu när Islands ekonomi återhämtat sig i rekordfart, mycket tack vare att man är utanför EU och Eurozonen. Island har ett lite eget och annorlunda momssystem speciellt för de reducerade tjänsterna och varorna där utmärkande exempel är Alkohol, Guidade turer, Spa, Bastu, Kondomer, Elektroniska medier och musik även i digital form som inom EU ska ligga på den högsta momssatsen.

Isländska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: Island är ej med i EU

Är inte Island på väg in i EU?

Island har varit ett undantag bland undantagen inom momsområdet. Man har befunnit sig lite i ett ingenmansland i en utdragen process för bli medlem i EU. Island har ingått i det som kallas EES-området men är nu bara medlem i EFTA och man har kunnat importera och exportera varor som om man var innanför EU:s tullunion. Människor har också kunnat resa till och från Island som om det var ett medlemsland i EU, men dock utanför EU:s momsområde. Den 22:a februari 2014 deklarerade Islands regering att man drar tillbaka sin ansökan om EU-medlemskap, vilket innebär att Island nu definitivt är att betrakta som utanför EU:s momsområde också.

Vilken är den normala momssatsen på Island?

Momssats standard: 24%

E-böcker och onlinejournaler är omklassificerade till noll-moms, alltså momsbefriade tjänster 2019.

Vilka reducerade momssatser finns det på Island?

Reducerad momssats: 11%

Uthyrning av hotell- och rum, boende i privata hem, stugor, campingplatser och vandrarhem av alla varianter så länge hyrestiden är kortare än en månad.

Camping anläggningar, parkeringsplatser för husbilar, släpvagnar, husbilar och husvagnar som hyrs mindre än en månad. Tillgång till el, toaletter och duschar på en campingplats betraktas som en del av uthyrningsverksamheten och har därför också den lägre momssatsen.

Catering och försäljning av livsmedel

Alkohol (!) men man har en hög punktskatt på sprit.

Resetjänster och turism.

Transport av passagerare inom turism, inklusive bussar och bussresor, t.ex. organiserade resor för underhållningsändamål under ledning av en guide som sightseeingturer, skoterturer, valskådning, ridning, havsfiske etc. OBS! Detta skiljer sig från regelverket inom EU där guidade turer ska ha 25% även om man myglar med detta i både Sverige och Finland och feltolkar ned det till 6%. Den lägre momsen på 11% innefattar även användning av utrustning av passagerarna som tillhandahålls av researrangören för resan, såsom snöskotrar, ATV (fyrhjulingar) samt hästar. Detta gäller även för utländska bussföretag som transporterar passagerare kommersiellt i Island. I fallet med en paketresa inklusive resor till andra länder måste momsen ska samlas in för den del av resan som äger rum på Island.

Egenföretagare som är guider. Detta gäller även till utländska guider i den utsträckning som deras tjänsten tillhandahålls i Island.

Spa, bastu etc. Inträde till spa, bastu, sanatorier och vårdinrättningar, som inte anses vara idrottsaktiviteter.

Avgifter till tunnlar och andra transportrelaterade konstruktioner.

Radio- och TV-abonnemangsavgifter.

Försäljningen av böcker, noter samt deras ljudinspelningar, cd-skivor och andra liknande medier samt elektroniska medier. Försäljningen av CD-skivor, inspelningar, magnetband och andra liknande former av musikinspelningar. Men inte filmer.

Försäljningen av tidningar, tidskrifter och distrikts tidningar.

Försäljningen av kondomer och återanvändbara blöjor.

Kontinuerligt uppdaterad lista med momssatserna för länder inom EU finns här

Momsfritt på Island

Försäljning av tjänster till utländska fiskefartyg som levererar fisk till Island, ArbetsförmedlingÖverlåtelse av kopieringsskyddade rättigheter för musik, texter etc. Finansiella tjänsterFörsäkring, Sjukvård, VälfärdstjänsterUtbildningstjänsterFastighetstransaktioner, Kultur- och sportevenemang, PosttjänsterLotterier, Begravningstjänster. E-böcker 0% från 2019.

Island hade tidigare mycket av turismnäringen inom den momsbefriade kategorin men de flesta har nu 11% moms ungefär som EU-systemet.

Moms för digitala tjänster

All B2C försäljning till kunder på Island av nerladdningsbara filer t.ex. spel, appar, musik eller streamat innehåll ska fakturera med islänsk moms på 24% OM du kommer över tröskelvärdet på 2 miljoner ISK. Det är inte per kalenderår utan vilken 12-månadersperiod som helst som du kommer över 2M.

Momsåtervinning 

Du kan inte få igen moms på: Personbilar inkl. bilhyra, Mat, Representation, Boende för anställda.

Gränsvärde för distansförsäljning till Island

Vad är tröskelvärdet vid försäljning till Island? Eftersom Island inte är med i EU gäller inte de tröskelvärden för distansförsäljning som många andra EU länder har. Islands eget regelverk säger att om du säljer varor eller tjänster till Island för mer än 1000000 ISK (Isländska kronor) måste du momsregistrera dig på Island. 

Hur registrerar man sig för moms på Island?

Du behöver inte momsregistrera dig förens du passerar 2 miljon ISK (ca 70000 SEK). Detta höjdes från 1M ISK 1 jan 2017.

Information och formulär för registrering på Engelska finns här

Notera att du som ej är bosatt på Island inte kan momsregistrera dig på egen hand, du behöver ta hjälp av en advokatfirma baserad på Island.

Hur bokför man försäljning till Island?

Säljer du saker eller tjänster till Island från din svenska firma innebär det export utanför EU. Du bokför därmed försäljningen som en vanlig exportförsäljning.

Så här bokför du försäljning av tjänster till Island

Så här bokför du försäljning av varor till Island

Hur bokför man inköp från Island

Om du köpt en vara eller en tjänst från Island så räknas detta som import från land utanför EU. Det ska alltså bokföras som en vanlig import kontering precis som om du köpt något från USA eller Kina.

Så här konterar du import av tjänst från Island som inte är med i EU

Så här konterar du import av varor från Island som ej är medlem av EU

Var hittar jag ansökan för momsåtervinning (VAT Refund)?

Här finns formuläret Beiðni um endurgreiðslu virðisaukaskatts til erlendra fyrirtækja eller kanske lite lättare på engelska: Application for VAT reimbursement to foreign enterprises

Vilka områden är undantagna från EU:s momsområde?

Island är undantaget från EU:s momsområde eftersom man inte är medlem av EU och inte kommer bli det inom överskådlig framtid, men det finns en hel del mer eller mindre uppenbara undantag som du kan läsa om här:

Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden

Information om momsregistrering på Island

https://www.rsk.is/english/companies/value-added-tax/

29 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se