Stäng
Kontering av import av tjänst utanför EU

När du beställer en tjänst från ett företag som är baserat utanför EU, t.ex. i USA då måste du beräkna en fiktiv ingående och utgående moms när du bokför inköpet. Dessutom ska du fylla i kostnaden i ruta 22momsrapporten. Använder du ett bokföringsprogram som har stöd för momskoder kan du ofta generera dessa momsrapporter automatiskt så att rätt rutor fylls i med beloppen från bokföringen utan att du behöver tänka. Men använder du ett mer primitivt eller enklare bokföringsprogram som gör att du måste fylla i momsrapporten manuellt, då kan det vara bra att läsa på nedan. Antag att vi köpt annonser på BuySellAds.com (USA) med ditt privata kreditkort. Då blir konteringen så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
BuySellAds.com (USA) Annonser 5910 1 000,00  
Utgående moms tjänster utl. (fik) 2614   250,00
Ingående moms tjänster utl. (fik) 2645 250,00  
Egen Insättning 2018   1 000,00

(fik=fiktiv)

Du kan även använda BAS konto 4531/32/33. Använder inte ditt bokföringsprogram momskoder bör du använda det generella BAS-kontot för inköp utanför EU för att momsdeklarationen ska bli rätt.

Så här fyller du i momsrapporten för import av tjänst utanför EU

Vill du också testa att göra en AI-video? (Jag är partner med Synthesia)

Vad är fiktiv moms?

Först förklarar vi ordet "fiktiv". Det betyder på låtsas eller att något är påhittat. Fiktiv moms innebär alltså en moms som inte finns i verkligheten, den är bara inmatad i bokföringen för att försäljningen ska registreras så att man kan redovisa beloppen korrekt i momsrapporten. Fiktiv moms kallas också ibland för "Beräknad moms".

Varför måste man boka fiktiv moms om det ändå tar ut varandra till noll?

Omsättningen av inköpet måste redovisas i momsrapporten till Skatteverket. Moderna bokföringsprogram har ofta olika momskoder där man kan ange om en kostnad har en inrikesmoms (25%, 12%, 6%) eller om det är inköp av vara eller tjänst inom EU eller utanför EU (import). Genom att använda olika momskoder kan man styra så att omsättningen registreras och förs in i rätt rutor på momsrapporten. Även om den ingående och utgående momsen som man bokför i exemplet tar ut varandra så registreras fortfarande omsättningen genom fiktiva momsbokningar som gör att ruta 30 och 48 ökar med 250 i varje ruta. På detta sätt kan Skatteverket se hur stora volymer av tjänster du köpt in, även om det inte finns någon svensk moms på inköpen. Dessutom redovisas kostnaden i ruta 22 som du kan se i det här exemplet av momsrapporten. I vissa fall har man inte full avdragsrätt för moms och i dessa undantagsfall blir en del av den fiktiva momsen verklig och måste betalas in till Skatteverket. Med andra ord måste du boka en del av den fiktiva ingående momsen som en kostnad på ett kostnadskonto istället för att kvitta den helt och hållet mot den fiktiva utgående momsen.

Hur bokför jag om tjänsten är inköpt från ett land som är med i EU?

Om du köpt in en tjänst från ett företag som är registrerat i något av de länder eller områden som ingår i EU:s momsområde, då blir det ännu mer komplicerat. Men här finns en bra beskrivning av hur man konterar inköp av varor och tjänster inom EU och hur man fyller i momsrapporten i dessa fall.

Hur konterar jag import av vara från ett land utanför EU?

Här kan du läsa mer om bokföring vid import

21 Aug 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se