Stäng
Brytpunkt statlig skatt 2024Statlig skatt 2024. När betalar jag statlig inkomstskatt 2024? Vad ligger brytpunkten på i år? Hur hög lön kan man få utan att behöva betala skatt?

Brytpunkten på 1 min som video

Reklam/fel video? Öppna rätt video med denna direktlänk

Vill du också testa att göra en AI-video?
(Jag är partner med Synthesia)

Inkomstskatt 2024

Statlig skatt betalas över:

Årsinkomst på: 615300

Månadslön: 51275

Skatteverket har en gräns som kallas "skiktgräns" som definierar vid vilket belopp du börjar betala Statlig inkomstskatt. För statlig skatt ligger skiktgränsen598500.

Kommer man över denna gräns i inkomst under ett år, eller i vinst efter reducering av egenavgifter om du har enskild firma, måste ni betala 20% extra skatt på den del som kommer över skiktgränsen

(på grund av grundavdraget kan du i praktiken tjäna 615300 utan att betala statlig inkomstskatt, det är den här siffran som kallas brytpunkt för statlig skatt.)

När börjar man betala kommunalskatt?

Det gör du så fort du har en inkomst, eller en vinst, som kommer över grundavdraget.

Precis som i många andra länder måste du vara med och finansiera ditt lokalsamhälle via en lokal skatt som i Sverige kallas kommunalskatten. Detta kan variera en del beroende på t.ex din situation och ålder. Sedan tillkommer även dolda skatter i form av kommunala avgifter för vatten, avlopp, renhållning, barn- och äldreomsorg.

Grundavdraget varierar med inkomsten och kommer för 2024 ligga mellan ca 16800-44200. Medan grundavdraget för er med mikroinkomster är 24300.

Du kan alltså tjäna 24300 Kr under 2024 utan att behöva betala skatt!

Räkna ut din exakta skatt som jobbskatteavdraget blir för dig här.

Brytgränser för dig med Enskild Firma

Brytgränser och skiktgränser är identiska för dig med enskild firma som för en vanlig löntagare. Men för att räkna ut den slutgiltiga skatten måste man ta hänsyn till det s.k. schablonavdraget som används för att ungefär räkna bort egenavgifterna så att du inte betalar skatt även på dessa. Det går givetvis matematiskt att räkna bort det exakta beloppet på egenavgifterna och sedan jämföra det kvarvarande beloppet med brytpunkten och skiktgränsen. När du deklarerar använder dock Skatteverket det schablonmässiga avdraget och den riktiga skatten justeras först nästkommande år. Det kan därför vara svårt att veta om man hamnar över eller under gränsen i enskild firma. För ett par år sedan gjorde jag en någorlunda ambitiös Excelräknare som du kan titta på här nedan. Jag har dock inte uppdaterat den de senaste åren (och du måste ha VBA-makron aktiverat) men du kan använda den som ett ungefärligt riktmärke eller justera med hjälp av årets skattetabeller:

Ta hjälp av den här löneräknaren för enskilda firmor

Vad ligger kommunalskatten på? 

Kommunalskatten styrs av var du eller din firma är skriven eller med andra ord folkbokförd.

Du hittar alla kommunalskatter för 2024 här

Svårt att hitta kolumnen i Skattetabellerna?

Så här tolkar du skattekolumnerna i Skattetabellerna 

 

 

7 Apr 2024


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se