Stäng
Frankrike momssatsMoms i Frankrike (TVA). Sverige har ganska mycket handel med Frankrike. Den franska marknaden är en stor och viktig marknad för svenska företag. Det faller sig därför naturligt att många svenska småföretag tittar på den franska marknaden. Då dyker det också upp frågor om vilken moms som gäller i Frankrike? och vilka de franska momssatserna är?

2020: Digitala marknadsplatser blir skyldiga att kontrollera att användarna är momsregistrerade.

Franska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: FRXX000000000

Vilken är standard momssatsen i Frankrike?

Vanlig momssats: 20%

Vad är den reducerade momssatsen i Frankrike?

10%: Turism, Hotell, Restaurang, Hemtjänst (ibland även 5,5%), Ved, Passagerartransport, Nöjesparker (vissa får 20% p.g.a. för lite kultur), Museum, Sevärdheter, Betal-tv, vissa Renoveringar i privatboenden, Konstruktion av fattigboenden, Jordbruksprodukter som inte är tänkta som livsmedel för människor, Jord- och skogsbruk, Djurfoder, Campingplatser och Dekorationsväxter.  

5,5%: Böcker (våld & porr och för mycket reklam har 20%), e-Böcker/ljudböcker, Konstverk som säljs av konstnären själv, Fattigboenden (social housing kan även få 10% och 20%), Gas och El (nätavgift för max 36 kilovolt-ampere har 5,5%, elförbrukning har 20%), Renovering i privatbostäder (det som inte har 10%). Biljetter till Sportevenemang, Bio, Cirkus, Teater, Vattenförsörjning, Hygienprodukter för kvinnor, Handikapputrustning och *De flesta Livsmedel och Drycker.

2,1%: Nyhetstidningar och deras e-tidningar och onlineinnehåll, vissa typer av Mediciner (främst subventionerade enligt Article L. 5121-8 som skrivs ut på recept, ett fåtal är helt momsbefriade), TV-licens, vissa typer av Boskap tänkta för matproduktion, vissa Uppträdanden (Teater- och cirkusuppträdanden med med eget manus som dessutom utnyttjar regelbundna tjänster av en musikgrupp, endast 2.1% för de första 140 föreställningarna).

*Choklad (förutom svart och vanligt mjölkchoklad, chokladgodis, kakaobönor och kakaosmör), godis, kaviar, margarin och vegetabiliska fetter samt alkoholhaltigt innehåll har 20%.

TVA Frankrike

EU info om Frankrikes moms 

Läs även om skatterådgivning till företagare verksamma i Frankrike här 

Momsåtervinning

Du kan inte få igen momsen på: Hotell (för anställda och chefer, men ok för externa personer), Taxi, Bilhyra, Bensin (Men 80% av momsen på diesel), Flygbiljetter, Tågbiljetter.

Moms på elektroniska tjänster i Frankrike

Momsen på alla elektroniska tjänster i Frankrike är 20%, alltså den vanliga momssatsen OM det inte är fråga om en e-bok (5,5%) eller en e-tidning (2,1%). Vad är skillnaden mellan en digital tidning och en digital bok och en digital publikation? Grattis ring Franska skatteverket och fråga (du måste dock lära dig franska först). Svenska skatteverket kan inte hjälpa dig med detta du blir hänvisad till Frankrike.

Säljer du en digital ljudbok till franska kunder? Där har vi en gråzon, är det musik, ljud eller en tidning eller en e-bok? Det är det här som är problemet med det nya MOSS systemet där utländska företagare ska sätta sig in i, och förstå, det franska momssystemet (inklusive alla de övriga 26 ländernas momssystem..) PLUS att du måste utforma fakturorna du skickar enligt varje mottagarlands specifika fakturakrav.. (Detta försvinner i alla fall 1 jan 2019) men det här fungerar naturligtvis inte i praktiken och småföretagarna inom EU blir allt mer EU-fientliga av allt detta Byråkratitrams.

Nu har i alla fall EU beslutat att Frankrike m.fl. måste höja e-boksmomsen till standardnivån för landet. Fast i oktober 2018 vände EU igen och tillåter nu reducerad moms även på e-böcker. Läs mer här om momskaoset på e-böcker.

Momssatser för alla EU länder

Gränsvärde för distansförsäljning till Frankrike

Vilket är tröskelvärdet vid försäljning till Frankrike? Om du har handel med Frankrike och försäljningen överstiger €35000 då måste du momsregistrera dig även i Frankrike, och betala och redovisa moms i Frankrike

Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: €35000

(före 2016 låg det på €100000 om ni undrar)

Hur registrerar man sig för moms i Frankrike?

Har du ett företag registrerat i Frankrike slipper du momsregistrering under 32600 Euro ca 300K SEK.

Här finns en handledning för er som ska momsregistreras i Frankrike

Undantag för moms i Frankrike

Det finns några undantag för moms i Frankrike som är bra att känna till. De franska utomeuropeiska departementen Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique och Réunion ingår ej i EU:s momsområde. Försäljning till dessa områden räknas som export utanför EU. Monaco är inte med i EU men räknas med i EU:s momsområde under Frankrike.

Korsika är en del av Frankrike och ingår i EU:s momsområde men har delvis egna momssatser: 20%/13%/10%/2,1%/0,9%. Standardsatsen är 20% precis som på fastlandet i Frankrike.

  • 0.90%: Vissa teaterföreställningar och cirkus, försäljning av färskt kött till personer som inte är skyldiga att betala skatt. 
  • 2.10%: Varor som har 5,5% i Frankrike har (ofta) 2,1% på Korsika. Gäller även en del tjänster.
  • 10%: Vissa byggjobb på fasta konstruktioner, jordbruksmaskiner, försäljning som äts på försäljningsstället, försäljning av el med låg spänning (Volt). 
  • 13%: Bensin.

Hur bokför man inköp och försäljning till Frankrike?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med Frankrike

Var kontrollerar jag franska VAT-nummer?

Här kontrollerar du VAT nummer för franska företag i Frankrike

Vilka områden ingår i EU:s momsområde

Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden

Hur gör man med momsen vid fakturering till Frankrike?

Här kan du se en lathund för hantering av moms vid försäljning till Frankrike: JPG, PDFEXCEL.

8 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se