Stäng
Registreringen för momsredovisning i MOSS systemet ett fiasko -som väntat!MOSS registreringen går trögt. Europeiska kommissionen (EC) rapporterar enligt VATlive att färre än 7000 företag har registrerat sig i MOSS-systemet (där man ska redovisa och betala moms på försäljning till privatpersoner i andra EU-länder). I den här siffran ingår också 500 icke-EU företag. EU hade förväntat sig flera hundra tusen registreringar varav 200K bara i Storbritannien..

Letar du efter login sidan för MOSSLogga in på MOSS här

English speaking visitor? Learn how to avoid MOSS completely with Momsens new service:

>>The MOSS Killer<<

MOSS-systemet för elektroniska tjänster skrämmer småföretagare

Detta fiasko är fullständigt förväntat och självklart. Jag varnade för detta redan i augusti 2014. Eftersom ingen verkar veta exakt vad en elektronisk tjänst är kan man naturligtvis inte registrera sig i systemet förens man vet om man berörs. Om man inte vet vilken momssats en elektronisk tjänst har i alla länder man säljer till kan man inte heller bokföra något förens detta blivit fastställt. Dessutom ändrar länderna momssatser upp och ned, och det ska en enskild näringsidkare eller ett fåmansföretag hålla sig uppdaterad på - 28 olika länders ständiga höjningar och sänkningar av momssatserna! Det är klart att inte någon registrerar sig för att delta i detta vansinne. Att sjösätta lagar och regler utan att klart definiera vad en elektronisk tjänst är bevisar bara att EU-vansinnet gått på tok för långt. Man är totalt snöblinda i Bryssel.

Nu kan du också använda den här tjänsten för att hantera moms på elektroniska tjänster globalt, det är en grym förenkling jämfört med att göra allt manuellt själv som många fått göra hittills.

Orsaker till att företag ej registrerar sig i MOSS

En annan anledning till att många väntar med att registrera sig är antagligen för att man har lagt all EU-försäljning till privatpersoner i frysen tills det att läget klarnat. Många har inte möjlighet att bokföra detta i sina bokföringsprogram eftersom man inte kan lägga till momskoder och momskonton för 28 olika länder i bokföringsprogram som är anpassade i första hand för (svensk) inrikesförsäljning. Men det var ingen i Bryssel som tänkte så långt att man funderade över hur det praktiskt skulle vara möjligt att sköta bokföringen med dessa nya regler. För att inte tala om den abnorma administrativa belastningsökningen detta skulle få för en småföretagare. Man skulle behöva sitta dagarna i ända och bara hålla på med att bokföra MOSS-relaterade transaktioner. Alla onlinebaserade system och webbshoppar som inte är anpassade för detta regelverk måste hinna uppdateras om det ens är möjligt att implementera anpassningar i system som inte är uppbyggda för att hantera moms för 28 olika länder. Se alla EU-ländernas aktuella momssatser här. Det börjar dyka upp olika guider för hur man ska anpassa systemen. Moderna onlinebaserade system med dynamisk uppbyggnad kan hantera detta någorlunda men ändå med en fruktansvärd manuell administration och kontinuerlig övervakning som kommer ta mycket kraft och tid. Här är ett exempel på hur man kan göra i Fortnox. Du kan, förhoppningsvis, gör något liknande i ditt bokföringssystem.Jag har fortfarande mardrömmar från olika omgångar av momskodsuppdateringar, simuleringar och tester med supertighta deadlines, då man skulle få IT-killar i Indien att lägga upp momskoder och momskonton korrekt i SAP för alla länder och momsregistreringsnummer, när jag jobbade som konsult på Universal och deras Nordiska huvudkontor. Där hade vi "bara" fyra länder att hålla reda på men vi hade svenska momsregistreringar för alla fyra länderna vilket i praktiken innebar att vi hade 8 olika företag från ett moms- och skatteperspektiv. Ständiga ändringar av momssatser och momskoder, för att vara EU-VAT compliant eller för att något land ändrat momsen, gör att jag har en insikt och förståelse för problematiken som få andra företagare har. Det är ett enormt administrativt arbete att underhålla ett bokföringssystem med momskoder för 28 olika länder - det är praktiskt omöjligt för en småföretagare.

Momsens har lanserat en tjänst där EU-företag kan kringå MOSS helt lagligt

Man måste införa en gräns som gör att småföretag med en omsättning under 1 miljon undantas från MOSS. Punkt slut.

Uppdatering: EU tänker nu införa en registreringsgräns på 10000 Euro (dock tidigast 1:a januari 2019), försäljning under denna gräns omfattas inte av MOSS = behandla som vanlig tjänst.

2 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se