Stäng
Momskaos i EU på e-böcker!e-böcker: moms kaos på e-böcker inom EU. Momsen på elektroniska tjänster som digitala böcker och publikationer ska ligga på den normala momssatsen enligt Europadomstolen men några länder går emot strömmen och sänker momssatsen till nivån för tryckta böcker.

Momssatser på e-böcker inom EU. EU har beslutat att alla elektroniska tjänster i första hand bör få momssatser som ligger på samma nivå som den vanliga momssatsen (standardmomsen). För Sverige betyder det att e-böcker ska ligga på 25% eftersom standardmomsen i Sverige är 25%. En sänkning av momsen på e-böcker till 6%, som många vill och hoppas på, blir alltså allt mer och mer avlägset. Nu är det alltså bättre att höja momsen på tryckta böcker till 25% istället, för att slippa diskussionen om man ska fakturera 6% eller 25% beroende på om det är tryckt eller digitalt.

Uppdatering 181026: EU godkänner flexibel momssats på e-böcker så att det kan få samma momssats som fysiska böcker.

Behöver du hjälp med att hantera moms på digitala tjänster och e-böcker? Letar du efter en tjänst som kan fakturera rätt momssats beroende på vilket land kunden finns i? Då ska du testa den här tjänsten!

Momsen på e-böcker höjs och sänks

Men nu har några länder satt sig på tvären och gjort tvärt om! Kaoset är totalt på e-böcker. Spanien höjer momssatsen till standardnivån för e-böcker och ligger nu på 21%. Men Malta går mot strömmen och sänker momsen på e-böckerna från 18% till 5% från 1:a januari 2015. Italien sänker också med motiveringen att det ska bli samma momssats på både digitala och tryckta böcker = 4%. Fyra procent på e-böcker gäller från 1:a januari 2015. Dock med ett undantag: om e-boken saknar ISBN nummer är momsen 22% i Italien.. Säljer du digitala böcker till privatkunder i Italien ska du alltså nu fakturera 4% Italiensk moms om du har ISBN.

Luxemburg har sedan tidigare en reducerad momssats på 3% för bl.a digitala böcker men även Frankrike (givetvis ska Frankrike vara annorlunda..Mais Oui c'est La France!) vägrar höja sin låga e-boksmoms på 5,5%. Sänkningarna av eboksmomsen går emot EUs riktlinjer som säger att eböcker och elektroniska tjänster ska ligga på standardmomssatsen i alla länder. European Court of Justice (Europadomstolen) hotar att stämma dessa länder för att man inte följer direktiven från EU på detta område.

Momskaoset inom EU fortsätter!

Läs om de nya reglerna för moms på elektroniska tjänster i EU här

Guide: Hur man skriver en bok och publicerar den

3 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se