Stäng
Hur man skriver en bok och publicerar denJag har nu publicerat min första bok. Det är egentligen bara ett test av hela arbetsgången med att göra en bok och få den publicerad inför framtida utgivningar av t.ex. en starta eget bok som är tänkt att komma under 2015. Det finns redan en Starta Eget Guide i digital version (pdf) som du kan beställa av mig om du vill!

Jag tänkte bygga ut den och anpassa den till A5 format för fysisk utgivning lite längre fram. Just nu finns det en starta eget guide som jag skrev på uppdrag till en kille som ville ha hjälp med uppstart och administration av ett "Adsense företag", alltså ett företag som helt och hållet tjänar pengar på en eller flera webbsidor med reklam och affiliatelänkar. Den är i A4 format. Så jag har skrivit en specialdesignad uppstartsguide för ett sådant företag om någon är intresserad med skräddarsydda konteringsexempel för Adsense och andra vanligt förekommande konteringar i den typen av enskild firma.

OBS! Nu är den 2:a boken klar. Titeln är Starta Eget Guide - Internetföretag. Finns både som eBok och Tryckt version (216s) utgiven med BoD den här gången av skäl som motiveras längre ned i artikeln.

Att publicera en bok

Ofta har man texten i A4 format i Word eller OpenOffice, men när man ska ge ut boken blir det ofta A5 format eller liknande mindre layout. Här kan du ladda ner en A5 mall som du kan använda när du skriver din bok så att det publiceras korrekt i tryck. Det är mycket pill och krångel med att föra över A4 texter till A5 format och ändra typsnitt och få rubrikerna att hamna rätt och sidindelningarna att bli som man vill, för att inte tala om krånglet med att få Word att visa sidnummer från en sida längre fram i boken med hjälp av styckeindelningar osv. En lärorik process.

Korrekturläsning

Sen är det alltid svårt att upptäcka sina egna fel. Man blir lite snöblind. Därför ska man alltid låta någon annan läsa igenom det man skrivit innan man publicerarar en viktig bok. Många författare och kreativa personer har också en släng av lättare dyslexi av någon anledning. Man tycker att de som är bra och duktiga på att uttrycka sig borde vara bra på att hitta stavfel och grammatiska fel. Men ökad kreativitet leder ofta till minskad noggrannhet för detaljer. Det är svårt att ha båda egenskaperna i samma personlighet.

Hur får man Word att visa sidnummer längre fram?

Jag är rätt så vass på det här med IT och datorer (inte enbart enligt mig själv..) och det är nästan lite pinsamt att jag inte visste exakt hur man gör för att få Word att starta numreringen av sidorna enligt etablerad bokstandard. Alltså att sidnummer börjar synas på förordets sida och framåt. Man vill inte få sid nr på indexsidorna och de andra mellansidorna innan den riktiga texten börjar. Eftersom jag hade problem med detta antar jag att det finns en hel del till där ute som har detta problem med Word. Så jag tänkte att jag skriver ihop en liten "Word Guide" här för att alla snabbt ska kunna få till det här med sidnumrering och slippa sitta i timmar och bli frustrerad över en sådan sak som borde vara rätt enkel. Men att få till detta är förvånansvärt svårt att lista ut själv i Word. Det finns säkert bättre ordbehandlare med fokus på bokpublicering som har bättre stöd för detta.

Starta sidnumrering där du vill i texten

 • 1. Infoga en avsnittsbrytning där sidnumreringen ska börja. Sidlayout/Brytningar/Avsnittsbrytning.

 • 2. Klicka i det avsnitt där du vill starta sidnumreringen.
 • 3. Klicka på Sidhuvud/sidfot i Visa-menyn.
 • 4. Om du vill att sidnummer ska ligga längst ned på sidan klickar du på Växla mellan sidhuvud och sidfot i verktygsfältet Sidhuvud och sidfot.
 • 5. Klicka sedan på Samma som föregående i verktygsfältet Sidhuvud och sidfot.
 • 6. Klicka sedan på Sidnummer i Infoga-menyn.
 • 7. Klicka på Format.
 • 8. Skriv t.ex. 6 i rutan Börja med om förordet startar på sidan 6. Då blir det första avsnittet blankt och den första sidnumreringen som dyker upp är sidan 6 på förordets sida. Det är så det ska vara i en riktig bok som följer praxis för paginering.

Men det är inte alltid så lätt att följa skrivna instruktioner så här. Dessutom skiljer det mellan olika Word-versioner. Enklast är nog att se en video av hur man gör. Spola fram till 9 min så kommer du till avsnittsbrytning:

Disposition av en bok • Sidan1: Titelsida,
 • Sidan2: Tryckortsida
 • Sidan3: Innehåll
 • Sidan4: Fortsatt innehåll/tom sida
 • Sidan5: Förord/inledning
Efter detta kommer bokens kapitel som enligt vedertagen praxis ska ligga på den första fria högersidan. Sidnumreringen placeras nedtill i mitten eller nere i hörnen. Sidnumrera inte bokens första sidor fram till den sida där förordet börjar. Sidnumreringen i en bok startar alltid att räknas från inlagan, det som brukar kallas smutstiteln eller helt enkelt titelsidan.

Testutgivning av en bok

Med tanke på allt detta och allt som kunde gå fel valde jag att göra en testutgivning först eftersom jag räknade med att det kunde uppstå en del problem och fel första gången man publicerar en bok. Jag såg t.ex. efter tryckningen att två underrubriker hoppat till och tappat formateringen så att dom blev som vanlig text inuti ett stycke. Bra att veta att man måste kolla upp sådant inför fler utgivningar framöver. Dessutom hittade jag ett par stavfel och någon felskrivning av ett ord som jag såg först när jag läste texterna i bokform. Visst är det märkligt att man ser stavfel och grammatiska fel mycket lättare när man läser boken i handen än texten på datorn? 

Vilket ordbehandlingsprogram är bäst för att skriva böcker?

Nu har jag klagat en del på Word men finns det något bättre program för ordbehandling? Ett som är mer fokuserat på bokskrivande och bokutgivning? Vi har naturligtvis den traditionella analoga skrivmaskinen från Mercedes som inte har något med bilen eller biltillverkaren att göra att göra trots att den är tysktillverkad, skrivmaskinen på bilden är arvegods och kommer ursprungligen från i Thüringen i Tyskland. En riktig old-school retro ordbehandlare alltså. Vill du byta mellan A4 och A5 format görs detta väldigt enkelt manuellt, inga macron som hänger sig eller ändrar ditt typsnitt. Detta eftersom det endast finns ett typsnitt i äkta jugendstil att välja på, vilket är en stor lättnad för den som har beslutsångest. Mercedes var tidigt ute med härliga ljudeffekter som inte finns med i moderna ordbehandlare. Den här versionen saknar dock stöd för e-pub och e-bokspublicering av förklarliga skäl. Vi går därför vidare med rekommendationer av digitala ordbehandlare.

Det verkar som att Scrivener är populärt bland författare. Jag ska nog testa det inför nästa bokutgivning. Det har dessutom stöd för e-bokspublicering. Man kan testa det gratis i 30 dagar.

Scrivener - Bra ordbehandlare för att skriva böcker

Andra program som nämns är t.ex. Liquid Story Binder och gratisprogrammen AbiWord och yWriter. Plot Control, Celtx och Contour lämpar sig bäst för att skriva filmmanus och är specifikt utformade för den som är sugen på en framtid i Hollywood. Använder du Mac finns ett populärt program bland författare för romanskrivande som heter StoryMill.

Bra förlag för att få din bok utgiven

Hur gör man en bok? Guide för publicering av din egen bok och distribution av böcker.

Jag gav ut min bok med Vulkan. Då kan man göra hela jobbet själv och få fysisk on-demand-utgivning, alltså att böckerna först trycks upp när det säljs på Bokus, Adlibris m.fl. Då kan du ge ut din bok för bara 440 Kr + moms. Momsen kan du dra av i ditt företag om du har enskild firma och ger ut böcker via ditt företag. Till det priset har man råd att ge ut en bok bara på kul. Det var omöjligt förr i tiden. Det har verkligen blivit billigt att kunna distribuera sig själv både som artist och författare idag. 

2:a boken - Starta Eget Guide

Den andra boken jag gav ut valde jag istället att distribuera med BoD - Books on Demand. Här är priset lite högre 749 Kr, men med den fördelen att dom har en helt digital process som bygger på tryckfärdig PDF dokument. När du skriver din bok med mycket bilder och tabeller måste allt bli rätt och stämma sida för sida utan förskjutningar. Då är statiskt PDF-format det bästa eftersom Det Du Ser Är Vad Du Får. Du laddar bara upp PDF-filen med innehållet och en annan bild-fil för omslaget eller så kan du göra det med deras förvalda mall-system för omslag.

Det systemet är dock ganska irriterande, speciellt är det svårt att få till texten på baksidan av boken utan att det blir konstiga hopp och radbrytningar på fel ställen. Det är också konstig centrering av bilden för framsidan om du vill ha hel bild som bakgrund, du måste finjustera hit och dit, göra om, spara och ladda upp igen, eftersom när du laddat upp i omslagssystemet så är det inte centrerat även om du har omslaget helt centrerat i din bild i Photoshop eller motsvarande. Detta kan vara mycket irriterande, så jag skulle rekommendera att du laddar upp en helt färdig omslagsbild själv istället för mallarna. Men det är mycket slitjobb med båda delarna.

Ett tredje alternativ är att låta BoD göra omslaget, vilket kanske är det enklaste om du inte är så hemma på Photoshop och sånt. Jag gjorde även en video för att marknadsföra boken: En Magisk bok som kommer göra Dig till en Trollkarl inom bokföring och moms

Vem sa att en bok inte kunde lanseras med en Hollywood trailer! Så här har ingen bokföringsbok marknadsfört någonsin förut :) Både marknadsföringen och innehållet är helt unikt.

Beställ bokföringsboken för entreprenörer

 

26 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se