Stäng
Momssatser ItalienMomssats Italien (IVA - Imposta sul Valore Aggiunto). Vilka momssatser har Italien? Vilken moms är det i Italien? Vilka är de italienska momssatserna? Italien är en av Europas folkrikaste länder (ca 61 miljoner) och har den 4:e största ekonomin mätt i total BNP (närmare 2000 miljarder USD/år). Eftersom det är en så viktig och stor ekonomi inom EU är Italien ett vanligt land att expandera till, när man vuxit sig ur den Nordiska marknaden och påbörjar en större internationell expansion. Italien var rätt sena med att införa moms, det gjordes inte förens 1973. Men vilken moms är det som gäller i Italien? och vilka är de italienska momssatserna? 

Italienska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: IT00000000000

Vilken är den vanligaste momssatsen för Italien?

Normal momssats: 22%

Vad ligger den reducerade momssatsen på i Italien?

Reducerade momssatser: 10% | 5% | 4%

4% MOMS:

Böcker, Tidningar och Tidskrifter, E-böcker (fr.o.m 1 januari 2015 i konflikt med EU:s direktiv som säger att det ska ligga på högsta momssatsen), Vissa livsmedel, Medicinsk utrustning, Matleveranser och drycker i personalrestaurang.

5% MOMS:

Boende för mindre bemedlade (Social housing). Bilbarnstolar och livsmedelsprodukter som är särskilt avsedda för spädbarn och småbarn, ansiktsmasker och annan skyddsutrustning i samband med kampen mot COVID-19.

10% MOMS:

Läkemedel, servering av Mat och Dryck i Restauranger, Barer och Hotell, El, Metan, Bensin.

Hygienprodukter för kvinnor, babyprodukter inklusive blöjor (höjt från 5% till 10%, 2024).

Momsbefriade: Utbildning (under vissa förutsättningar), Finans, Försäkring, Posttjänster, Läkarvård. Fastigheter är också undantagna från moms men i Italien kan man ansöka om att få tillämpa moms för fastighetsrelaterade tjänster och uthyrning, och även försäljning av olika typer av fastigheter. Fastigheter är speciellt komplicerat just i Italien och om du ska göra affärer inom detta område bör du ta kontakt med en lokal skatteexpert.

Fullständig lista med alla EU:s momssatser

Momsåtervinning

Du kan inte få igen momsen på: Privatbilar (bara 40% av momsen på bilar som inte används 100% i företaget, men 100% återbetalning för kostnader relaterade till företagsbilar), Representation och hotell (men möjligt vid marknadsföringsevent).

Momsen på elektroniska tjänster i Italien

Kaoset är totalt på e-böcker. Spanien höjer momssatsen till standardnivån för e-böcker medan Italien sänker så att det blir samma momssats på både digitala och tryckta böcker = 4%. Fyra procent på e-böcker gäller från 1:a januari 2015. Dock med ett undantag: om e-boken saknar ISBN nummer är momsen 22%.. Säljer du digitala böcker till privatkunder i Italien ska du alltså nu fakturera 4% Italiensk moms om du har ISBN. För övriga elektroniska tjänster är det 22% som gäller tills det att undantag upptäckts och definierats.

Gränsvärde vid distansförsäljning till Italien

Vilken nivå ligger gränsvärdet på för försäljning till Italien? När du säljer till Italien och du kommer över €35000 måste du momsregistrera dig i Italien vilket innebär att du redovisar och betalar moms till den Italienska staten samt 10% till maffian :) 

Gränsvärde för registrering för distansförsäljning: 35000

Hur registrerar man företaget för moms i Italien?

All info om moms och momsredovisning finns bara tillgänglig på Italienska. Det förstår man om man bott på hotell i Italien, du har 100-tals TV kanaler - alla på italienska och amerikanska filmer är dubbade.

Ska du bara registrera dig för moms i Italien utan att etablera ett företag där finns det ett dokument på engelska här.

Du behöver inte längre ha en lokal representant för att redovisa och rapportera moms i Italien. Men det Italienska momsredovisningssystemet är synnerligen invecklat och omfattande så de flesta företag använder ändå en lokal tjänst för detta, t.ex. med hjälp av en advokatbyrå. Det finns en hel del speciella och invecklade krav på fakturor, fakturahantering och självfakturor som skiljer sig en del från regelverket i andra länder. Dessutom kan det vara svårt att genomföra inbetalningar av moms från utlandet. Det bör göras från ett Italienskt bankkonto om man vill undvika extra problem..

Du måste registrera dig för moms redan från första försäljningen eller inköpet för verksamheten om du har ett utländskt bolag registrerat i Italien. Men har du lokalt italienskt företag slipper du momsregistrering upp till 65000 Euro i omsättning.

Här kan du få hjälp med företagsregistrering och momshantering i Italien (på Engelska)

Undantag i Italien på momsområdet

Notera den reducerade momssatsen för e-böcker.

Livigno som är en liten stad i nordvästra Italien nära gränsen till Schweiz. Området har bara 5000 invånare så någon omfattande handel med området lär du nog inte ha. Staden är en särskild skattefri zon där du kan köpa taxfreevaror (utan moms). Därför ingår inte Livigno i EU:s tullunion trots att det är en del av Italien. 

Campione d'Italia är ett område i norra Italien vid Luganosjön som tillhör Italien men man har Schweizisk moms och varuskatt. Därför ingår Campione d'Italia inte i EU:s momsområde. Detta undantag gäller också de andra Italienska områdena kring Luganosjön (se karta).

Vatikanstaten ligger i Rom och är en nanostat på bara 0,44 kvadratkilometer. Vatikanen är ej medlem av EU och är utanför EU:s momsområde.

San marino är helt omringat av Italien men San marino är inte heller med i EU och ingår inte i EU:s momsområde. Det är egentligen den sista resten av gamla stadsstater som fanns i Italien. Man har dock via ett speciellt avtal fått tullfrihet som om man var inom tullunionen för varor, men metaller och det som är listat i HS kapitel 72-73 är inte tullfria.

Försäljning till dessa rödmarkerade "Italienska områden" behandlas som en export utanför EU i bokföring och momsdeklarationer. Detta gäller både varor och tjänster. Om du köper något från dessa områden så blir det import från land utanför EU. Detta har betydelse för hur du ska bokföra. Läs mer här om hur du bokför dessa affärshändelser här:

Konteringsexempel och momsdeklarationer vid export och import

Italien har under 2019 höjt gränsen för när man får ställa ut förenklade fakturor från 100 Euro till 400 Euro, men det gäller bara för inrikesfakturor.

Bra att veta om Italiens momssystem

Du redovisar bara momsen en gång per år, du kan ej redovisa per månad eller kvartalsvis. Momsdeklarationen för året lämnas in tillsammans med skattedeklarationen i September.

Du kan numera endast lämna uppgifter digitalt online.

Ditt företag ska registreras hos handelskammaren (Camera di Commercio) i den region där man vill etablera sig.

Den 1:a Januari 2013 godkände även Italien e-fakturor som giltiga för bokföring och momsredovisning.  Detta gjordes något motvilligt p.g.a krav i EU Direktivet 2010/45/E.

Har du en omsättning under 2 miljoner Euro får du använda kontantmetoden.

Det är stränga straff på sena inbetalningar och försenade momsredovisningar. Du får betala 30% extra om du betalar in momsen för sent plus 2,5% straffränta. Om själva momsdeklarationen kommer in för sent kan straffavgiften bli så hög som 240% av det rapporterade momsbeloppet!

Mer info och hjälp med etablering i Italien här

Hur bokför man köp och försäljning till och från Italien?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med EU-länder

Var kontrollerar jag IVA VAT-nummer?

Här kan du kontrollera Italienska VAT nummer

Hur verifierar man italienska EU-VAT-nr?

Kontrollera EU momsnr här

Vilka områden ingår i EU:s momsområde?

Här är en lista med EU:s momsområden

 

6 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se