Stäng
Bokföring med kontantmetoden (bokslutsmetoden) i Enskild FirmaKontantmetoden i Enskild Näringsverksamhet

Kontantmetoden är en bokföringsmetod för den löpande bokföringen som är lite enklare och mer intuitiv än Faktureringsmetoden. Med Kontantmetoden bokför man inkomster när inbetalningen kommer in på bankkontot, och utgifter när man betalar.

När kan jag använda Kontantmetoden?

Hur bokför jag fakturering till kunder med Kontantmetoden?

  • Du bokför först när kunden har betalat fakturan.

Hur bokför jag Leverantörsfakturor med Kontantmetoden?

  • Du bokför först när du betalar fakturan du fått, inte när den ankommer med posten.

Hur sorterar jag verifikationerna enligt Kontantmetoden?

Du sorterar verifikationerna efter betalningsdatum. Det är också betalningsdatumet du anger i bokföringen (ej fakturadatum som i Faktureringsmetoden). Märk alla verifikationer när du betalar eller skriver ut dokumentation för inbetalningen. Eftersom du ska sortera in alla papper i pärmarna i kronologisk ordning efter betalningsdatum så hjälper det inte mycket att titta på en faktura som bara anger sista betalningsdatum och fakturadatum. Då måste du börja leta på banken och spåra transaktioner när du ska bokföra vilket skapar mycket onödigt arbete. Drilla därför in en rutin att du alltid skriver på fakturan vilket datum du betalat den. Om du sparar ner dokumentationen digitalt så lägg till datum i filnamnet t.ex. "IncKlub 140804.pdf" så sparar du mycket tid när du ska till att bokföra.

När redovisar jag moms enligt Kontantmetoden?

Du redovisar moms enligt Bokslutsmetoden som du får använda när du bokför enligt Kontantmetoden, dvs baserat på betalningsdatum (ej fakturadatum). 

Momsrapporterna bygger därför på datumet när betalningen ägt rum. Säg att du har köpt en extern hårddisk för att göra backup för din enskilda firma. Du väljer att betala med faktura med hjälp av Klarna. Då redovisas momsen (läs mer om moms här) på den leverantörsfakturan det datum du betalar fakturan. Det betyder alltså att om fakturadatumet är 2014-07-25 men betalningen gjordes 2014-08-04, då tas den momsen med i momsrapporten för i augusti inte juli. På samma sätt är det med fakturering till kunder. När du använder kontantmetoden i din bokföring bokförs momsen inte på faktureringsdatumet, utan det är när inbetalningen från kunden kommer in på bankkontot som du bokför momsen.

Så har du skickat en faktura till Svenne Banan AB med fakturadatum 2014-07-10 och kunden betalar fakturan 2014-08-03, men betalningen kommer först in på ditt bankkonto 2014-08-04, då är det den 4:e augusti som momsen bokförs. Det betyder att den utgående momsen bokförs i augusti, inte juli. Det betyder också att den utgående momsen på Svenne Banan fakturan kommer med först i momsrapporten för augusti. Detta är viktigt att tänka på om du har stora inköp eller en fakturering till kund med stort belopp. Att försöka matcha inbetalningen på en fet faktura från en kund (utgående moms) med större inköp (ingående moms) i samma period (samma månad eller kvartal) hjälper till att hålla likviditeten i balans. Annars kan du behöva betala in en massa utgående moms en månad till Skatteverket så att det blir tomt på bankkontot, för att nästa månad bada i pengar när du egentligen behövde pengarna förra månaden för att göra betalningar. Här gäller det att vara lite "streetsmart" och planera inköp och fakturering. Speciellt under en uppstart av ett företag då det oftare än sällan är snålt med pengar på kontot.

Hur bokför jag betalning av moms?

Kontering av momsbetalning till Skatteverket

När bokförs Utgifter, Kostnader och Utbetalning med Kontantmetoden?

Samtidigt. Allt inträffar i samband med utbetalningen av t.ex. en Leverantörsfaktura och bokföringen av den.

När bokförs Inkomst, Intäkt och Inbetalning med Kontantmetoden?

Samtidigt. Allt inträffar i samband med inbetalningen på bankkontot och bokföringen av den.

Årsbokslut med Kontantmetoden

Viktigt att komma ihåg när man använder Kontantmetoden är att alla obetalda fakturor, både leverantörsfakturor och sådana som du skickat till kund, måste bokas in i samband med årsbokslutet.

Hur gör man årsbokslutet?

Arbetsgång förenklat årsbokslut

Var hittar jag BAS-kontoplanen för Enskild Firma som använder Kontantmetoden?

Om du omsätter mindre än 3 miljoner i din enskilda firma kan du göra förenklat årsbokslut och använda den förenklade BAS-kontoplanen.

Här är BAS-kontoplanen för Enskild Firma med Kontantmetod

Läs också om FAKTURERINGSMETODEN här

 

6 Aug 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se