Stäng
Malta - Moms och skattMoms och skatt på Malta. Vilka momssatser har man på Malta? Vilken skatt är det på inkomster i Malta? Vad har Malta för brytgränser för skatt på inkomst? Hur blir skatten vid flytt till Malta? 

Maltas moms och skatter. Momssatser på Malta. Maltesiska skatter på inkomst. Vilka regler gäller för visum till Malta?

Moms och skatt på Malta i medelhavet

Malta har en väldigt lång känd historia som sträcker sig över 7000 år. Här hittar du tempel som byggdes innan Egypten reste sina pyramider. På Malta pratar man Maltesiska och Engelska och engelskan är officiellt språk eftersom britterna var de senaste att styra ön innan självständigheten, vilket gör att det känns lätt för svenska pensionärer, frilansare och företagare att flytta ut ditt. Som ett av EU:s sydligaste områden har man också juste klimat året runt. Kanske därför som närmare 5000 svenskar bor på Malta som bara har en total befolkning på 400K. Maltesiska löner är mycket lägre än i Sverige och minimumlönen ligger på drygt €700/mån och snittlönen på €1340 (ca 12500 SEK), men boendet är dyrt. Svenskar som jobbar på spelföretag och kundtjänster på Malta har bättre lön än vanliga Maltesiska jobb. Men man har också ett mycket fördelaktigt skattesystem. Man har även förhandlat till sig en rad undantag i samband med EU-medlemskapet vilket gör att man trots allt är lite av ett skatteparadis inom EU. Dock är det en hel del byråkratikrångel även för EU-medborgare att bosätta sig på Malta. Svenskar som är vana med e-fakturor, internetbaserade myndighetslösningar och kreditkort kan få en lätt chock på Malta. Man använder € (Euro) som valuta.

Måste jag momsregistrera mig i Malta?

När du säljer vanliga tjänster till Malta behöver du inte oroa dig för att komma över tröskelvärden eller gränsvärden för distansförsäljning, det är bara om du säljer varor till Malta för över €35000 som du måste momsregistrera dig på Malta och betala Maltesisk moms till det Maltesiska skatteverket

Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: €35000

Maltas VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: MT00000000

Vilken är den vanligaste momssatsen på Malta ?

Normal momssats: 18%

Vilka fler momssatser finns det på Malta?

Reducerad momssats:

12% (från 2024)

Uthyrning av fritidsbåtar
Vissa hälsovårdstjänster
Värdepappersförvaringstjänster, och
Vissa kredit- och kreditgarantihanteringstjänster

7% (turism, hotell) 

5% (el, reparation av kläder, konst och antikviteter, museum, teater, konserterhandikapputrustning, tryckta böcker och e-böcker

0% Mat (ej catering/restaurang) och medicin, hälsa och välfärd, utbildning, post, bank, försäkring, sport, lotterier, TV/radio-tjänster och vatten.

Se komplett tabell med alla EU:s momssatser

Momsåtervinning

Du kan inte begära tillbaka momsen på: Tobak, Alkohol, Konstverk, Samlarföremål och antikviteter, Personbilskostnader, Representation.

Momssats för elektroniska tjänster i Malta 

Säljer du digitala tjänster som nedladdningsbara filerdataprogram, ljudfiler, mobilappar eller bilder etc till en privatperson på Malta måste du fakturera med 18% Maltesisk moms på elektroniska tjänster -dock ej e-böcker och ljudböcker som har 5%), alltså standardmomsen på Malta. Maltas skattemyndighet har en föredömligt tydlig policy på vad man anser att en elektronisk tjänst är och när handel med Malta berörs. Du kan läsa vägledningen för digitala tjänster för Malta här.

Hur registrerar man sig för moms i Malta?

Det är lagligt att både sköta moms och momsregistrering själv eller via ombud. Anmälan för momsregistrering görs till VAT Department inom Ministry of Finance, Economy and Investment

Det vanligaste är att man rapporterar moms varje kvartal på Malta, men har man väldigt låg omsättning kan man få redovisa moms en gång per år. Deklarationen ska vara inne senast 45 dagar efter aktuell period. Alltså ungefär som i Sverige.

Hade du en omsättning under €7000/14000/24000/35000 (olika gränser för olika verksamheter) slapp du tidigare momsregistrera dig och rapportera moms på Malta. Men nu under 2015 har man lite förvånande sänkt gränsen till noll, precis som det är i Sverige. Du måste alltså redovisa och betala moms redan från första kronan på både varor och tjänster du säljer som ett Maltesiskt företag registrerat på Malta.

Undantag för momsen på Malta 

Det finns inga speciella geografiska undantag för Malta, alla öarna ingår i EU:s momsområde. Det viktigaste undantaget för Malta på momsområdet är just nu att man sänkt momsen på e-böcker och ljudböcker (18%=>5%) mot EU:s officiella policy, som säger att alla digitala/elektroniska tjänster ska ligga på standardmomssatsen för landet (18% i Malta). 

Hur bokför man import/export till/från Malta ?

Se bokföringsexempel för handel med Malta

Var kontrollerar jag MT VAT-nummer?

Här kan du kontrollera VAT nummer för Maltesiska företag

Vilka områden ingår i EU:s momsområde

Här är den kompletta listan med EU:s momsområden

Skatt på Malta

Malta har också en progressiv beskattning (skatten ökar med inkomsten), precis som Sverige, men med betydligt fördelaktigare brytgränser och skattenivåer. Här kan du se vilken skatt du betalar på din inkomst i Malta. Den här tabellen gäller också dig som har en enkild firma registrerad på Malta (Sole Proprietorship):

Årsinkomst (EUR)

Skattesats

0 - 11900 (upp till 112K SEK)

0%

11901 - 21200 (upp till 200K SEK)

15%

21201 - 60000 (upp till 565K SEK)

25%

60000 - (allt över 565K SEK)

35%

(Tabellen gäller gifta, singlar och de med barn har lite andra intervaller)

Aktiebolag (P/LLC) har en förvånande hög skatt på 35% för ett "skatteparadis". Tabellen ovan gäller alltså inte för aktiebolag på Malta. Ett AB på Malta får alltid 35% bolagsskatt. MEN, och här kommer tvisten, aktieägarna har rätt att få igen 6/7 av skatten som bolaget betalat.

Den effektiva bolagsskatten blir 5% (1/7 x 35 = 5). Eller mer konkret:

Om vinsten i aktiebolaget är €100000 så får bolaget betala €35000 i Maltesisk bolagsskatt. Men aktieägaren har, oftast, rätt att kräva tillbaka €30000 i skatteåterbäring. 100-35+30 = 95% kvar av vinsten!

Det finns alltså ett ganska intressant skäl att flytta ut från Sverige och registrera sig och ett AB (LLC) på Malta istället.

Jobba på Malta

För dig som vill jobba på Malta och leva medelhavsliv under en kortare eller längre period kan det vara bra att känna till en del om hur det fungerar på Malta. Arbetsförmedlingen har en specialbroschyr för Malta här. Det kan också vara bra att läsa in sig lite på andras erfarenheter, tips och upplevelser. En bra startpunkt är Allt om Malta.

Visum på Malta

Malta är med i Schengen-området och är med i EU men har förhandlat till sig undantag från regelverket. Normalt kan du som EU-medborgare stanna, studera och arbeta i vilket EU-land du vill så länge du vill utan att ansöka om speciella visum eller arbetstillstånd. Men Malta har alltså tvingat till sig undantag från dessa regler. Även om du kommer från ett EU-land så får du max stanna 3 månader utan visum under en 6-månadersperiod. Du måste alltså stanna utanför Maltas gränser i 3 månader innan du kan åka in igen. Det går alltså inte att göra "Asiatiska visa-runs". Tänker du arbeta, studera eller stanna längre än 3 månader måste du ansöka om ett visum. Arbetsvisum får du via/med hjälp av det företag du anställs hos. Förlängning kan sökas på plats om man vill turista längre. Då måste du kunna bevisa att du kan försörja dig och har tillräckligt med pengar (även med studentvisa så kolla om CSN kan betala ut alla pengar i förskott). Du kommer behöva få ett kontoutdrag från din bank (underskrivet) som intygar att du har motsvarande €17520/år på kontot.

Behöver man visum till Malta 2015?

Under 2014 genomfördes en normalisering av undantagen för Schengen vilket gör att dom inte kollar pass eller stämplar ankomstdatum i ditt pass på Malta heller. Vad detta betyder i praktiken är att du som turistar eller frilansar på Malta, utan att belasta välfärdssystemet, egentligen kan stanna så länge du vill utan att söka visum efter 3 mån, eftersom dom inte kan ge böter när det inte finns någon ankomststämpel med inresedatum i ditt pass. 3 månadersregeln finns kvar men tillämpas inte i verkligheten kan man säga. Malta fungerar nu mer som vilket annat Schengenland som helst. Du behöver ändå ha med dig passet eftersom hotellen vill ta kopior på det och flygbolagen frågar ofta efter det, speciellt vid utresan från Malta. Men kontrollerna verkar skilja sig åt beroende på vilket EU-land man ska till. Så det där med att man inte behöver pass inom Schengen är mest ett spel för galleriet. En säljpitch för att folket i länderna skulle tycka att det fanns någonting positivt med EU. För dig med medborgarskap från ett icke EU-land är regelverket fortfarande lika tufft och i detta fall är man hård vid överträdelse av 3-månadersregeln. 

Pengar på Malta

När du handlar i affärer och butiker är det fortfarande oftast kontanter som gäller. Se därför till att skaffa dig Norwegians kreditkort som har gratis uttag utomlands och ingen årsavgift. Det kostar alltså inget att signa upp sig för ett kort, om inte annat är det ett utmärkt reservkort på resan.

Betala noll i skatt vid flytt till Malta

Kapitalvinst ses (oftast) som en inkomst av tjänst/lön på Malta. Det skulle göra en svensk skräckslagen men enligt tabellen ovan är det ofta mindre än de 30% i kapitalvinstskatt man får betala i Sverige. Men gör man t.ex. aktievinster på över motsvarande 565000 Kr blir det faktiskt mer skatt i Malta (35%). Men om man säljer sitt innehav eller företag i Sverige och genomför utflyttning till Malta så kan man faktiskt helt och hållet undvika kapitalvinstbeskattning. Detta är dock ganska komplicerat och involverar en tur med pengarna via Cypern.

Fördelar med att registrera sig och sitt företag på Malta: ej arvsskatt, ej förmögenhetsskatt, ej fastighetsskatt, ej skatt på ränta, ej skatt på utdelning, ej skatt på royalties eller licensavgifter. Du betalar heller ingen preliminärskatt i förväg varje månad i ditt företag utan skatten betalas efter bokslutet på vinsten.

Nackdelar med att flytta till Malta: Det finns ingen a-kassa, sjukpenning, bostadsbidrag, föräldrapenning (bara 14v och som mest 18) eller barnbidrag.

Är man ung, frisk, och utan barn och har ett eller flera företag så är Malta ett hett alternativ. Det finns redan en etablerad "svenskkoloni" av internetentreprenörer på Malta som äger bettingsiter, spelsidor, frilansar eller försörjer sig med affiliate-siter.

Utflytt och pensionering på Malta för att undvika skatt.Pensionera dig på Malta

Det finns nu något som kallas för Malta Retirement Program (MRP) som är väldigt fördelaktigt för dig som är/blir pensionär. Du får bara 15% i skatt - rena paradiset mot Sveriges statliga skatt och värnskatt. I vissa fall blir pensionsinkomstskatten ännu lägre än 15%. Men det har vissa krav. Du måste t.ex. köpa hus för minst €275000 eller hyra en lägenhet för minst 7500 Kr/mån (€9600/år). Både hyra och bostäder är ganska dyra på Malta så det är inte svårt att komma upp i de summorna. Du får inte heller vistas i ett annat enskilt land mer än 6 månader under ett år, men du kan utan problem spendera 3-4 månader i Sverige under sommarperioden. Till detta kommer också den något ökända Maltesiska byråkratin, så det kan vara en fördel att ta hjälp av en pensionsrådgivare med fokus på Malta så att man inte förlorar pengar på tekniska detaljer. Ett företag som kan hjälpa till med detta är t.ex. Sparsam skatt som dock tar 2000 spänn i timmen utan moms för besväret. Men har man lite större pensionsinkomster eller tänker sälja/likvidera sitt bolag i Sverige och flytta ut helt kan det vara värt det.

 

 

15 Oct 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se