Stäng
Momssats DanmarkMoms i Danmark. Vilka momssatser finns det i Danmark? Var hittar jag information oms dansk moms? Hur faktureras digitala tjänster til danska privatpersoner och med vilken momssats? Moms i Damark?

Danmark och köpenhamnsområdet har mycket handel med Sverige och tack vare Öresundsbron är sydvästra Sverige och östra Danmark en integrerad ekonomisk zon som dock har nackdelen att det finns två olika moms- och skattesystem i Öresundsområdet. Eftersom handeln är så stor mellan Sverige och Danmark är givetvis intresset för Danmarks momsregler också högt. Men vad är momsen i Danmark

Danska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: DK00000000

Inhemska momsregistreringsnummer kallas CVR-nr.

Vilken är standard momssatsen i Danmark?

Moms och momssatser i Danmark. Här hittar du info om dansk moms och hur du momsregistrerar dig hos danska skatteverket skat.dk

Vanlig momssats: 25%

Vad ligger den eller de reducerade momssatserna på i Danmark?

Reducerad momssats: - (saknas)

Danmark är smartast av de Nordiska länderna och har fattat att det bästa är att bara ha en momssats, nämligen 25%. Inga reducerade momssatser finns som de vi har i Sverige på 6% och 12%. Det innebär att man sparar enormt mycket tid och tjänar massor med pengar ur ett samhällsekonomiskt perspektiv eftersom folk och företagare slipper sitta och undersöka om momsen är 6, 12 eller 25% som i Sverige, tänk bara på hur det är med kulturmoms och bokmoms i Sverige..sånt slipper danskarna! Hur många timmar går förlorade varje år på onödigt undersökande av vilken momssats en vara eller tjänst har i Sverige för att vi har flera olika momssatser? Det är många miljoner i förlorade arbetstimmar som Danmark tjänar för att man är mycket smartare på detta område. Att bara ha en enda momssats på 25% underlättar administrationen betydligt. Danmark är ett föredömme i Norden och Sverige bör gå samma väg så fort det är möjligt. Det bör dock sägas att det finns varor och tjänster även i Danmark som är momsbefriade, så rent tekniskt kan man säga att det finns en reducerad skattesats i Danmark på noll procent.

MEN..

Tyvärr har Danmark ett ganska komplicerat momssystem när det kommer till vad och hur mycket som är avdragsgillt när man driver företag.

Tabell som visar hur mycket ingående moms du får bokföra av den totala momsen för olika varor och tjänster (om du har momsregistrering i Danmark).

På den här informationssidan återfinner du en förteckning över alla momssatser för alla EU länder

Momsåtervinning

Du kan inte begära momsåtervinning för: Taxi,  Mat och Representation för ägare och anställda (dock delvis vid representationsmåltid med extern part), Hotell och Logi för ägare och anställda, Vägavgifter, Motorfordon (långtidsleasing delvis).

Moms på elektroniska tjänster

Danska momsen för appar, spel, musik etc: 25%

Nu när alla företag som säljer digitala tjänster och produkter till privatkunder i Danmark måste beräkna och betala moms åt kunden, baserat på momssatsen för elektroniska tjänster i Danmark, är det många som söker efter information om vilka regler och lagar som gäller när man säljer elektroniska tjänster till privatkunder i Danmark. Danskarna är genier och har förenklat sitt momssystem till att bara ha en enda momssats: 25 procent. Därmed får alla elektroniska och digitala tjänster och produkter helt enkelt 25% moms. Så enkelt och smidigt, tänkt om Sverige kunde vara lika smarta som danskarna!

Gränsvärde för distansförsäljning till Danmark

Vilket är gränsvärdet för distansförsäljning till Danmark? Om du bedriver handel med Danmark och varuförsäljningen går så bra att du kommer över 280000 danska Kr då måste ditt företag momsregistreras i Danmark, vilket i praktiken innebär att du måste redovisa och betala in moms till skat.dk -det danska skatteverket. 

Gränsvärde för distansförsäljning i Danmark: 280000 DKK

Hur registrerar man sig för moms i Danmark?

Här kan du läsa en vägledning för momsregistrering i Danmark

Undantag för moms i Danmark

Färöarna och Grönland tillhör formellt Danmark men har långtgående självstyre och är faktiskt inte med i EU och inte heller EU:s tullunion eller EU:s momsområde. Detta innebär att försäljning till Färöarna och Grönland  behandlas som en export utanför EU rent skattemässigt (och när det gäller momsen). Köper du in varor eller tjänster från Färöarna eller Grönland så blir det import från land utanför EU fast områdena tillhör Danmark. Så tokigt blir det faktiskt med momshanteringen i EU. Men detta är bara toppen av ett Isberg. Det finns en hel del undantag till på momsområdet inom EU.

Helgoland är en ö i vattnet mellan Danmark och Holland. Den ön tillhörde Danmark från 1200-talet och framåt tills den blev en del av Schleswig-Holstein, sedan blev den dansk igen 1714 och efter en del växlingar och oklarheter är den idag en del av Tyskland men ingår ej i EU:s momsområde

Försäljning till Färöarna, Grönland och Helgoland behandlas som export utanför EU (precis som för Finska Åland).

Hur bokför man inköp och försäljning till Danmark?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med Danmark

Var kontrollerar jag Danska VAT-nummer?

Här kontrollerar du VAT nummer för danska företag i Danmark

Vilka områden ingår i EU:s momsområde?

Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden
Handeln mellan och över Öresund är omfattande och behovet för småföretagare att sätta sig in i momsen på båda sidor om sundet är därför alltid aktuellt. Nu har du förhoppningsvis lite bättre koll på moms i Danmark.  

18 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se