Stäng




Momssatser i England (UK)



Momssats Storbritannien. Vilka momssatser finns det i England? Sverige har en hel del import och export till Storbritannien. Därför är det vanligt att även svenska småföretagare handlar med England, Skottland, Wales och Nordirland. Men vilken moms är det som gäller i England? och vilka är de brittiska momssatserna? Momsens.se levererar gärna svar på dessa frågor åt dig. 

Read about UK VAT rates in English instead

Engelska VAT nummer

Format för EU-VAT nummer: GB000000000, GB0000000000005, GBGD0006 eller GBHA000.

Moms i England

Moms och momssatser i Storbritannien (England/UK)

UK är nu (2021) helt utanför EU och EU:s momsområde, utom Nordirland som är kvar för varor.

Vilken är den vanliga momssatsen i England?

Standard momssats: 20%

Vad ligger den reducerade momssatsen på i Storbritannien?

Reducerad momssats: 5% 

(eldningsolja och el, energibesparande material (kommer ev ändras), renoveringar, omvandlingar och ombyggnationer,
bilbarnstolar, preventivmedel, installation av hjälpmedel för äldre, rökavvänjningsprodukter, välfärdsrådgivning, sanitära produkter för kvinnor, bidragsfinansierade installationer eller anslutningar av värmeutrustning, säkerhetsvaror och gasförsörjning samt vissa husvagnar)

Nollmoms: UK har förutom de vanliga momsbefriade tjänsterna som fastigheter, bank och försäkring även ett ganska omfattande noll-moms-system som inkluderar: en del matvaror/baslivsmedel samt kaffe, mjölk och te (utom alkoholhaltiga drycker, sötsaker, chips och salta snacks, varm mat, sportdrycker, glass, läsk och mineralvatten, alkoholfri öl, alkoholfritt vin), avloppstjänster och vatten, tryckta böcker och talböcker för blinda men e-böcker har 20%, byggnation av bostäder, guld, mediciner och hjälpmedel för handikappade, kläder och skor för barn, vissa försäljningar från välgörenhetsorganisationer och några typer av husvagnar.

Momsåtervinning

Du kan inte begära momsåtervinning för: HotellRepresentation (du som utländsk företagare kan endast få igen moms för enklare måltider, Engelska företag kan inte begära tillbaka moms alls), Moms relaterade till personbilar bara 50% (om du kör bilen mellan bostad/hotell och jobb räknas det som du kör den även privat = du kan endast få igen 50% moms), Hyrbilar endast 50%.

Elektroniska tjänster i Storbritannien

När du som utländskt EU-företag säljer en digital produkt eller tjänst till en privatperson i GB ska du normalt fakturera med 20% moms (UK VAT). Utgå från detta tillsvidare, det kommer antagligen att publiceras vissa undantag för GB men idag går det inte säga med säkerhet vilka elektroniska tjänster som får reducerad momssats eftersom det är så oklart exakt vad som är en elektronisk tjänst.

  • Du ska behandla försäljning av digitala tjänster till UK som export utanför EU.
  • Ingen gräns för när du måste momsregistrera dig i UK. Du ska betala UK moms på elektroniska tjänster från första försäljningen (kräver momsregistrering i UK).
  • Hur blir det om man säljer till UK via marknadsplats?

Listan med alla momssatser för alla EU länder

Gränsvärde för distansförsäljning till England (UK)

OBS! Detta med gränsvärde för distansförsäljning gäller inte längre feter BREXIT och efter att EU ändrat reglerna för B2C försäljning 1 juli 2021.

Vilket är gränsvärdet för försäljning till UK? Om du har handel med Great Britain och försäljningen överstiger £70000 då måste du momsregistrera dig även i Storbritannien och betala och redovisa moms i Storbritannien

Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: £70000

Hur registrerar man sig för moms i England?

Här finns en bra guide för er som behöver momsregistrera er i England

England är väldigt generösa mot småföretagare. Har du en försäljning under £90000 (höjt till 90K 2024, ca 1 miljon Kr) per år SLIPPER DU MOMSREGISTRERA DIG! Det finns alltså skäl att titta på utflytt till de brittiska kobbarna om du är frilansare. Det var tidigare 83K men det är 85K fr.o.m. 2017-04-01.

Undantag för moms på de Brittiska öarna

Storbritanniens utomeuropeiska territorier som består av Anguilla, Brittiska Antarktis, Brittiska Jungfruöarna, Brittiska territoriet i Indiska oceanen, Caymanöarna, Falklandsöarna, Montserrat, Pitcairnöarna, Sankt Helena, Ascension och Tristan da Cunha, Sydgeorgien och Sydsandwichöarna samt Turks- och Caicosöarna. Dessa utomeuropeiska brittiska territorier är inte med i EU:s moms- och tullunion. De ingår alltså inte i EU:s momsområde.

De som bor i dessa områden har fått brittiskt medborgarskap fr.o.m 2002 och därmed har folk från dessa territorier faktiskt också EU-medborgarskap och kan ta arbete i EU-länder på samma villkor som "riktiga" EU-medborgare.

Men om du säljer något till ett företag eller en person i tidigare nämnda områden räknas det som export utanför EU (precis som för Finska Åland). 

Sen har vi det riktigt invecklade undantagen: De brittiska Kanalöarna (Jersey, Guernsey, Alderney, Sark och Herm) samt det semi-brittiska området Gibraltar söder om Spanien. När det gäller öarna så räknas dom i vissa sammanhang vara inom EU och ibland inte. Här kan du läsa mer ingående om vad som gäller för t.ex. Guernsey. Det viktiga för oss i detta sammanhang är dock om dom räknas vara inom EU:s momsområde eller inte. På den frågan är svaret tack och lov tydligt: De brittiska kanalöarna ingår inte i EU:s momsområde. Handel med dessa öar och Gibraltar ska alltså räknas som export ut ur EU eller import in till EU om man köper varor eller tjänster därifrån.

Isle of Man som växlat tillhörighet mellan Norge under vikingatiden och sedan Skottland och England om vartannat är inte en del av Storbritannien idag (men är underställt det brittiska kungahuset och drottningen..) men räknas tillhöra UK i momssammanhang sedan 1979. Säljer du något till en privatperson eller ett företag på Isle of Man så ska detta räknas som en försäljning till Storbritannien, och därmed blir det försäljning inom EU rent skattemässigt. Detsamma gäller om du köper något från "Mann", då är det inköp inom EU i din bokföring.

Brittiska Kanalöarna

(Jersey, Guernsey, Alderney, Sark och Herm)

Saknar helt momssystem. Du kan därför flytta dig och ditt företag till någon av dessa öar och sedan sälja varor och tjänster (ej digitala rent formellt men..) helt utan moms så länge du inte passerar tröskelvärdena i landen du säljer till (gäller bara varor). Nu har dock UK beslutat att man inte får sälja varor från kanalöarna utan moms till UK, vilket är förbryllande eftersom kanalöarna bara är underställda kungahuset ej det brittiska parlamentet eller deras lagar. Däremot kan UK införa importtull/importmoms för varor från kanalöarna. Säljer man tjänster finns ingen tullkontroll när tjänsten passerar gränsen och därför går det inte hindra momsfria tjänster på samma sätt som man kan med fysiska varor. Säljer du mycket till privatpersoner kan det därför vara intressant att titta närmare på Kanalöarna:

"Guernsey is not, however, part of the single market in financial services and, as a result, is not required to implement European Union Directives on such matters as movement of capital, company law or money laundering."

https://gov.gg/guernseyandtheworld

Undantaget är Jersey, där man har 5% GST (moms) men det är bara om du säljer för över 300000 pund per år som du måste momsregistrera dig. Kravet att fakturera med moms gäller bara för försäljning på ön Jersey. Så i praktiken finns ingen moms för småföretag på brittiska kanalöarna.

Eftersom du inte behöver vara momsregistrerad så faller kravet på att sälja digitala tjänster med mottagarlandets moms från kanalöarna. Eftersom kanalöarna inte är en del av EU:s momssystem gäller inte EU-direktiven för moms på Jersey och Guernsey. När du dessutom inte är momsregistrerad faller det hela mellan stolarna och du kan riskfritt sälja både digitala och vanliga tjänster utan moms till privatkunder i EU från kanalöarna, och på så sätt komma runt MOSS-moms vansinnet inom EU för digitala tjänster. Rent formellt måste företag på kanalöarna följa EU:s regelverk och fakturera med mottagarlandets moms precis som för ett amerikanskt bolag som är utanför EU och säljer till privatkunder inom EU har behövt sedan 2003. Men det EU-byråkraterna inte förstått är att dom saknar lagliga medel att tvinga någon utanför EU:s momsområde att följa EU:s momsregler. Dom har infört lagar men om du inte följer dom så händer inget för dom kan inte ge dig något straff, dom är helt beroende av företagarens egna vilja att registrera sig för en administrativ mardröm - detta gör givetvis inga småföretag frivilligt och därför skiter företag utanför EU:s momsområde helt enkelt i den nya galenskapen med moms på digitala tjänster baserat på momssatsen i landet där kunden bor.

Guernsey och Jersey har också egna mynt och sedlar som är kopplade (samma valutakurs) till brittiska pundet. Du kan handla med Jersey pund på Guernsey och tvärtom men du kan inte använda kanalöarnas valutor i Storbritannien. Däremot kan du använda brittiska pund på kanalöarna. 

Hur bokför man försäljning till Storbritannien efter BREXIT?

(1) Försäljning till brittiska konsumenter (B2C) när varorna finns i Sverige

För webbshoppar som levererar till konsumenter i Storbritannien (B2C) är det nya momsregler som innebär att momsskyldigheten för alla försändelser med ett värde på < £135 flyttas från import- till försäljningstillfället.

Detta innebär att svenska e-handlare är skyldiga att följa dessa nya regler vid onlineförsäljning av varor med ett värde på mindre än 135 pund till slutkonsumenter i Storbritannien:

  • Registrera dig för UK-moms
  • Fakturering av UK-moms vid försäljningstillfället (vanligtvis 20 %)
  • Se till att varorna importeras vid den brittiska gränsen och DDP-levereras (Delivered Duty Paid, dvs. säljaren betalar moms, tull och andra skatter)
  • För varor som kostar > £135 ansvarar köparen för att hantera brittisk moms (köparen betalar och administrerar importmomsen vid Storbritanniens gräns)

OBS! Det finns nya krav på att plattformar som t.ex. Amazon ska hantera momsen mot slutkund. Om du säljer via andra system och plattformar än din egen webbplats behöver du kontrollera med den andra aktören vad som gäller i varje typ av transaktion.

HMRC - VAT and overseas goods sold to customers in the UK

(2) Företag utanför Storbritannien, när varorna finns i Storbritannien vid försäljningstillfället, eller om tjänsten tillhandahålls på brittisk mark.

Försäljning på brittisk mark: Det finns ingen tröskel då varken du eller ditt företag är etablerat i Storbritannien (med andra ord svenska företag). Du måste registrera dig så snart du säljer varor och tjänster i Storbritannien (eller om du räknar med att göra det inom de närmaste 30 dagarna).

(3) B2B-försäljning hanteras som tidigare

När du säljer från ditt svenska företag till ett brittiskt företag (B2B) gör du på samma sätt som tidigare enligt reverse charge (omvänd moms-reglerna). UK-företaget beräknar och redovisar moms på köpet enligt brittiska regler.

Hur bokförs inköp från Storbritannien efter BREXIT?

Som vilket annat inköp från säljare utanför EU som helst:

Bokföra import av tjänst från säljare baserad utanför EU

Bokföra import av varor från säljare baserad utanför EU

Var kontrollerar jag GB VAT-nummer?

Här kan du kontrollera VAT nummer för de Brittiska områdena

Vilka områden ingår i EU:s momsområde

Här är den kompletta listan med EU:s momsområden

2 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se