Stäng
Är det moms på guld och silver?Moms på guld. Är det moms på ädelmetaller som guld och silver? Är det moms på investeringsguld? Stämmer det att silver är momspliktigt? Kan man köpa silver momsfritt från Estland?

Moms på Guld

Investeringsguld är momsbefriat inom hela EU eftersom guld klassificerats som ett betalningsmedel (precis som olika valutor). Detta betyder med andra ord att guld inte räknas som en vara i momssammanhang. 

Samlarmynt där värdet på myntet skiljer sig mycket från det egentliga guldvärdet, och/eller inte är tillräckligt rent, är inte momsbefriat - utan det räknas som en vanlig vara = momspliktigt = måste lägga på moms.

Definition av investeringsguld:

  • guld i form av en tacka eller en `wafer` med en av guldmarknaderna godtagen vikt, med en renhet av minst 995/1000, oavsett om det representeras av värdepapper eller inte (medlemsstaterna får utesluta små tackor eller `wafers` med en vikt på 1g eller mindre från de särskilda reglerna);
  • guldmynt som har en renhet av minst 900/1000, är präglade efter år 1800, är eller har varit lagligt betalningsmedel i ursprungslandet, och normalt säljs till ett pris som inte överstiger det öppna marknadsvärdet för guldinnehållet i mynten med mer än 80%. Varje år anger medlemsstaterna vilka av de mynt som uppfyller dessa kriterier som är föremål för handel på deras territorium. Dessa listor publiceras i EUT.

Moms på silver

All form av silver är momspliktigt i Sverige och EU. Säljer ditt företag silver måste du alltså lägga på 25% moms.

Vissa webbplatser som handlar med ädelmetaller uppger att dom kan sälja utan moms till svenska kunder. Eftersom silver är en vara som vilken annan vara som helst måste man följa faktureringsregler och momsregler inom EU för varor. Det betyder att ett företag i annat EU-land (t.ex Estland) som säljer silver till privatperson i Sverige måste lägga på först 20% Estnisk moms tills det att försäljningen kommer upp i motsvarande 320K SEK till svenska kunder, sedan måste man lägga på 25% svensk moms på all kommande försäljning.

Estland har dock haft ett undantag för moms på silvermynt/samlarmynt och liknande, baserat på en feltolkning enligt EU, som gör att man inrikes i Estland kunnat sälja utan moms. Denna tolkning har dock inte stämt med övriga EU-länders tolkning av direktivet 2006/112/EC Article 135 (1e) :

"CHAPTER 3

Exemptions for other activities

Article 135

1.   Member States shall exempt the following transactions:

...

(e)

transactions, including negotiation, concerning currency, bank notes and coins used as legal tender, with the exception of collectors' items, that is to say, gold, silver or other metal coins or bank notes which are not normally used as legal tender or coins of numismatic interest;"

och Estland har nu ändrat sin lag fr.o.m. 2016-07-01 så att silver definitivt är att betrakta som momspliktigt precis som i övriga EU. Silvermynt och samlarmynt är inte lagliga betalningsmedel (not legal tender) som Euro i Estland vilket givetvis resulterar i att de inte kan vara momsbefriade, här har alltså någon jurist/lagstiftare i Estland fuckat upp i sin tolkning av EU-direktivet när man gjort EU-anpassningar av den Estniska lagstiftningen. Detta har bl.a. gjort att Skatteverket har påbörjat en domstolsprocess mot t.ex Liberty Silver Estland. Dom hittade ett kryphål i regelverket med hjälp av Estlands feltolkning och levererade silver i Estland inrikes för upphämtning och vidare frakt till svenska kunder och kunde på så sätt sälja silver momsfritt även till svenska kunder, ett upplägg som inte gillades av det svenska Skatteverket..

Moms på andra metaller

Övriga metaller inklusive platina, iridium och palladium definieras som varor och är momspliktiga som vilken vara som helst.

OBS! Som privatperson är du inte momsregistrerad och därför kan du sälja guld, silver m.m. momsfritt så länge du inte har detta som huvudsaklig inkomstkälla eller kommer över 30000 i omsättning under ett år - då måste du registrera företag och momsregistrera dig - och lägga på moms.

Måste man betala moms på inköp av silver?

"En fråga : Om jag köper tex. Australiska eller amerikanska silvermynt från estland utan moms måste jag enligt lag betala moms för det här i sverige till skatteverket pch hur gör man det. Om man inte betalar ser man det som skattesmitning?"
All form av silver räknas som varor från ett momsperspektiv inom EU.
Det betyder att de vanliga reglerna för moms gäller för silver som för vilka andra varor som helst.
När det gäller inköp av silver från Estland så kommer du få betala antingen estnisk moms20% (om säljaren säljer för under 320000 SEK till Sverige under ett år, eller <10000 Euro efter 1 juli 2021).
I övriga fall kommer du få betala 25% svensk moms på inköpet (varan anses omsatt i Sverige).
DU behöver inte betala in någon moms till Skatteverket när du köper som privatperson. Det är det säljande företaget i Estland som måste betala in momsen till något Skatteverk.

 

 

3 Aug 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se