Stäng

Stäng
Är det moms på guld och silver?Moms på guld. Är det moms på ädelmetaller som guld och silver? Är det moms på investeringsguld? Stämmer det att silver är momspliktigt? Kan man köpa silver momsfritt från Estland?

Moms på Guld

Investeringsguld är momsbefriat inom hela EU eftersom guld klassificerats som ett betalningsmedel (precis som olika valutor). Detta betyder med andra ord att guld inte räknas som en vara i momssammanhang. 

Samlarmynt där värdet på myntet skiljer sig mycket från det egentliga guldvärdet, och/eller inte är tillräckligt rent, är inte momsbefriat - utan det räknas som en vanlig vara = momspliktigt = måste lägga på moms.

Definition av investeringsguld:

  • guld i form av en tacka eller en `wafer` med en av guldmarknaderna godtagen vikt, med en renhet av minst 995/1000, oavsett om det representeras av värdepapper eller inte (medlemsstaterna får utesluta små tackor eller `wafers` med en vikt på 1g eller mindre från de särskilda reglerna);
  • guldmynt som har en renhet av minst 900/1000, är präglade efter år 1800, är eller har varit lagligt betalningsmedel i ursprungslandet, och normalt säljs till ett pris som inte överstiger det öppna marknadsvärdet för guldinnehållet i mynten med mer än 80%. Varje år anger medlemsstaterna vilka av de mynt som uppfyller dessa kriterier som är föremål för handel på deras territorium. Dessa listor publiceras i EUT.

Moms på silver

All form av silver är momspliktigt i Sverige och EU. Säljer ditt företag silver måste du alltså lägga på 25% moms.

Vissa webbplatser som handlar med ädelmetaller uppger att dom kan sälja utan moms till svenska kunder. Eftersom silver är en vara som vilken annan vara som helst måste man följa faktureringsregler och momsregler inom EU för varor. Det betyder att ett företag i annat EU-land (t.ex Estland) som säljer silver till privatperson i Sverige måste lägga på först 20% Estnisk moms tills det att försäljningen kommer upp i motsvarande 320K SEK till svenska kunder, sedan måste man lägga på 25% svensk moms på all kommande försäljning.

Estland har dock haft ett undantag för moms på silvermynt/samlarmynt och liknande, baserat på en feltolkning enligt EU, som gör att man inrikes i Estland kunnat sälja utan moms. Denna tolkning har dock inte stämt med övriga EU-länders tolkning av direktivet 2006/112/EC Article 135 (1e) :

"CHAPTER 3

Exemptions for other activities

Article 135

1.   Member States shall exempt the following transactions:

...

(e)

transactions, including negotiation, concerning currency, bank notes and coins used as legal tender, with the exception of collectors' items, that is to say, gold, silver or other metal coins or bank notes which are not normally used as legal tender or coins of numismatic interest;"

och Estland har nu ändrat sin lag fr.o.m. 2016-07-01 så att silver definitivt är att betrakta som momspliktigt precis som i övriga EU. Silvermynt och samlarmynt är inte lagliga betalningsmedel (not legal tender) som Euro i Estland vilket givetvis resulterar i att de inte kan vara momsbefriade, här har alltså någon jurist/lagstiftare i Estland fuckat upp i sin tolkning av EU-direktivet när man gjort EU-anpassningar av den Estniska lagstiftningen. Detta har bl.a. gjort att Skatteverket har påbörjat en domstolsprocess mot t.ex Liberty Silver Estland. Dom hittade ett kryphål i regelverket med hjälp av Estlands feltolkning och levererade silver i Estland inrikes för upphämtning och vidare frakt till svenska kunder och kunde på så sätt sälja silver momsfritt även till svenska kunder, ett upplägg som inte gillades av det svenska Skatteverket..

Moms på andra metaller

Övriga metaller inklusive platina, iridium och palladium definieras som varor och är momspliktiga som vilken vara som helst.

OBS! Som privatperson är du inte momsregistrerad och därför kan du sälja guld, silver m.m. momsfritt så länge du inte har detta som huvudsaklig inkomstkälla eller kommer över 30000 i omsättning under ett år - då måste du registrera företag och momsregistrera dig - och lägga på moms.

 

 

3 aug 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.

Använd detta kontaktformulär istället.


MOMS-SKATT-BOKFÖRING


Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.

Starta firma på 5 min!


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se