Omvänd skattskyldighet
Omvänd skattskyldighet. Vad betyder omvänd skattskyldighet? Är den internationella termen Reverse charge och svenskans Omvänd skattskyldighet samma sak? Reverse charge eu? Är destinationsprincipen och omvänd skattskyldighet inom moms egentligen ett uttryck för samma procedur? Vad innebär omvänd betalningsskyldighet?
Omvänd skattskyldighet
Du kan också stöta på den engelska beteckningen "Reverse Charge". Det vanliga fallet är att säljaren fakturerar med moms på fakturan och sedan betalar in det till Skatteverket. Vid omvänd skattskyldighet är det istället köparen som måste beräkna och betala in momsen till Skatteverket. Läs mer om omvänd skattskyldighet hos Skatteverket här. Detta inträffar ofta idag då man fakturerar en kund i annat EU-land. Då skickar du en faktura till t.ex. London Ltd i England utan moms. London Ltd beräknar sedan engelsk moms på beloppet och betalar in det till engelska skatteverket. Här är det alltså köparen som beräknar och betalar skatt och då har man omvänd skattskyldighet. Här kan du läsa mer om olika situationer där omvänd skattskyldighet uppkommer och hur man bokför och rapporterar momsen i dessa fall. Dessutom finns bra exempel på hur du fyller i momsrapporterna på den sidan.
Destinationsprincipen vs Omvänd skattskyldighet
Nej det är inte samma sak, det är helt olika principer faktiskt.
Destinationsprincipen: Fakturering ska ske av säljaren med den moms och momssats mottagarlandet har. Säljer du en elektronisk tjänst till en tysk privatkund fakturerar du med 19% tysk moms. Destinationsprincipen kräver alltså att du vet momsregler och momssatser i hela världen, EU är på väg att stegvis införa detta för all handel inom EU vilket kommer skapa totalt kaos. Destinationsprincipen gäller redan idag för elektroniska tjänster till privatpersoner inom EU. Men planer finns på att införa det även för vanliga tjänster och varor.
Här kan du läsa mer om destinationsprincipen och EU:s planer för framtiden
Omvänd skattskyldighet: Köparen beräknar momsen på inköpspriset med den momssats som gäller i landet som den driver sitt företag. Du som säljer fakturerar utan moms och skriver som motivering att detta görs på grund av regeln om omvänd skattskyldighet. Här kan du läsa mer om vad du ska skriva på fakturan vid utrikesförsäljning.
Du kan även stöta på omvänd skattskyldighet inrikes om du köper eller säljer byggtjänster, där används principen som ett sätt att försöka motverka momsfusk.
Vad är omvänd betalningsskyldighet?
Det är det nya namnet på omvänd skattskyldighet eller omvänd momsskyldighet eller omvänd momsberäkningsskyldighet alternativt omvänd moms som man säger i dagligt tal. Någon byråkrat körde termen "reverse charge" i Google Translate och fick fram "omvänd betalningsskyldighet", fast det handlar om omvänd momsberäkningsskyldighet, och därför måste nu alla officiella dokument ändras till omvänd betalningsskyldighet..
Mer info om omvänd skattskyldighet
Skatteverket: Omvänd skattskyldighet
Andra inlägg
- Bokföra inkomst för deltagande i undersökning
- Ny momslag 1 juli 2023
- Momsdeklaration 12 maj
- Hur hittar jag spårningskoden för GA4 i Google Analytics?
- Förenklat årsbokslut - Nu kan du registrera!
- Fakturera dröjsmålsränta B2B från Sverige till företag inom EU
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2023
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Momsdeklaration 14e november
- Hur röstade företagare i valet 2022?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.