Stäng
Omvänd skattskyldighetOmvänd skattskyldighet. Vad betyder omvänd skattskyldighet? Är den internationella termen Reverse charge och svenskans Omvänd skattskyldighet samma sak? Reverse charge eu? Är destinationsprincipen och omvänd skattskyldighet inom moms egentligen ett uttryck för samma procedur? Vad innebär omvänd betalningsskyldighet?

Omvänd skattskyldighet

Du kan också stöta på den engelska beteckningen "Reverse Charge". Det vanliga fallet är att säljaren fakturerar med moms på fakturan och sedan betalar in det till Skatteverket. Vid omvänd skattskyldighet är det istället köparen som måste beräkna och betala in momsen till Skatteverket. Läs mer om omvänd skattskyldighet hos Skatteverket här. Detta inträffar ofta idag då man fakturerar en kund i annat EU-land. Då skickar du en faktura till t.ex. London Ltd i England utan moms. London Ltd beräknar sedan engelsk moms på beloppet och betalar in det till engelska skatteverket. Här är det alltså köparen som beräknar och betalar skatt och då har man omvänd skattskyldighet. Här kan du läsa mer om olika situationer där omvänd skattskyldighet uppkommer och hur man bokför och rapporterar momsen i dessa fall. Dessutom finns bra exempel på hur du fyller i momsrapporterna på den sidan.

OBS! Det har kommit en ny vägledning från BAS gällande kontering av omvänd skattskyldighet som du kan läsa om här

Destinationsprincipen vs Omvänd skattskyldighet

Nej det är inte samma sak, det är helt olika principer faktiskt.

Destinationsprincipen: Fakturering ska ske av säljaren med den moms och momssats mottagarlandet har. Säljer du en elektronisk tjänst till en tysk privatkund fakturerar du med 19% tysk moms. Destinationsprincipen kräver alltså att du vet momsregler och momssatser i hela världen, EU är på väg att stegvis införa detta för all handel inom EU vilket kommer skapa totalt kaos. Destinationsprincipen gäller redan idag för elektroniska tjänster till privatpersoner inom EU. Men planer finns på att införa det även för vanliga tjänster och varor.

Här kan du läsa mer om destinationsprincipen och EU:s planer för framtiden

Omvänd skattskyldighet: Köparen beräknar momsen på inköpspriset med den momssats som gäller i landet som den driver sitt företag. Du som säljer fakturerar utan moms och skriver som motivering att detta görs på grund av regeln om omvänd skattskyldighet. Här kan du läsa mer om vad du ska skriva på fakturan vid utrikesförsäljning.

Du kan även stöta på omvänd skattskyldighet inrikes om du köper eller säljer byggtjänster, där används principen som ett sätt att försöka motverka momsfusk.

Vad är omvänd betalningsskyldighet?

Det är det nya namnet på omvänd skattskyldighet eller omvänd momsskyldighet eller omvänd momsberäkningsskyldighet alternativt omvänd moms som man säger i dagligt tal. Någon byråkrat körde termen "reverse charge" i Google Translate och fick fram "omvänd betalningsskyldighet", fast det handlar om omvänd momsberäkningsskyldighet, och därför måste nu alla officiella dokument ändras till omvänd betalningsskyldighet..

Mer info om omvänd skattskyldighet

Skatteverket: Omvänd skattskyldighet

 

30 Oct 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se