Stäng
Reverse ChargeReverse Charge. Det står reverse charge på en faktura jag fått från ett företag utomlands, vad innebär det? Varför heter det omvänd betalningsskyldighet och inte omvänd momsskyldighet?

Reverse charge EU 

Det betyder omvänd skattskyldighet på svenska. I praktiken innebär det att du som köpare måste beräkna och betala moms på inköpet istället för säljaren. Reverse charge infördes när EU bildades för att underlätta momshanteringen vid handel mellan länderna. Det gör att säljaren slipper momsregistrera sig i det land den säljer till. Idag har dock hel EU:s momshanteringssystem blivit betydligt mer komplicerat och en hel del undantag finns. Som det inte var nog med strulet infördes nya regler för fakturering av elektroniska tjänster nu med start 2015. Då blir det ändå så att säljaren måste vara momsregistrerad i landet där kunden finns, eller att man använder MOSS-tjänsten för att betala och redovisa moms för kundens räkning.

Reverse charge mellan företag

Men när du fakturerar företag-till-företag är det fortfarande ganska enkelt med reverse charge. Du fakturerar företaget du säljer till utan moms och hänvisar till ett direktiv som motiverar varför du fakturerar utan moms. Om det istället är ditt eget företag som köper något från ett annat företag inom EU ska du själv beräkna moms på inköpet. För att underlätta beräkningarna av moms vid inköp med reverse charge regeln kan du använda onlineräknarna för momsberäkningar här. Du kan läsa mer ingående om detta under Meny-alternativet "EU-moms".

Vad är omvänd betalningsskyldighet?

Det är det nya namnet på omvänd skattskyldighet eller omvänd momsskyldighet eller omvänd momsberäkningsskyldighet alternativt omvänd moms som man säger i dagligt tal. Någon byråkrat körde termen "reverse charge" i Google Translate och fick fram "omvänd betalningsskyldighet", fast det handlar om omvänd momsberäkningsskyldighet, och därför måste nu alla officiella dokument ändras till omvänd betalningsskyldighet..

 

3 Feb 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se