Rätt moms 2021

Stäng

Stäng
Nya BAS-konton för Omvänd SkattskyldighetBAS har infört nya konton i kontoplanen 2015. Konto 2615, 2625 och 2635 gäller för skattesatserna 25%, 12% och 6% utgående moms vid import av varor. Men utgående moms vid inköp låter väl lite tokigt? Det är ju utgående moms på fakturorna jag skickar till kunder? Alltså på försäljning? Ja det stämmer, men eftersom säljaren är registrerad utanför EU vid import så samlar inte säljaren in moms och betalar den Skatteverket som är det normala för en säljare vid försäljning inrikes. Vid import måste du som köpare betala importmomsen till Skatteverket och därför blir du som köpare en säljare ur ett momsperspektiv, eftersom du måste samla in och betala momsen till Skatteverket. Det här kan lätt bli förvirrande så du kanske får läsa texten ett par gånger. Underlaget för importmomsen redovisas i ruta 50 i momsdeklarationen. Ruta 50 är helt ny, den har inte funnits förut. Förändringen är ett resultat av att Skatteverket tar över importmomsens från Tullverket.

Nya BAS-konton för Omvänd Skattskyldighet

BAS har också sett över vilka konton som egentligen behövs för redovisning av moms vid omvänd skattskyldighet. I momsdeklarationen finns bara en ruta för varje skattesats för utgående moms vid omvänd skattskyldighet (plus importmoms). Därmed behöver man bara ett konto för varje ruta! Strålande BAS ni är genier ;-)

Detta betyder alltså att man definierar kontona 2614, 2624 och 2634 för skattesatserna 25%, 12% och 6% vid omvänd skattskyldighet (reverse charge). På bilden nedan ser man hur sammanslagningen av gamla konton blir till de nya färre kontona.

Se fullstor bild för nya BAS-konton

Hur bokför man import av varor?

Så här bokför du import av vara från EU-land

Så här bokförs varuimport från land utanför EU

Hur bokför man import av tjänster?

Så här bokför du import av tjänst från EU-land

Så här bokförs tjänsteimport från land utanför EU

13 jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.