Utgående moms
Utgående moms. Vad betyder utgående moms? Är det utgående moms på kundfakturor? Finns det någon enkel regel som gör att det går att hålla reda på vad som är ingående- och utgående moms på fakturor, kvitton, reseräkningar och bokföringsjournalposter?
Utgående moms finns på de fakturor du skickar till kunder. Är utgående moms den moms som man betalar på fakturor för inköp? Nej, tänk istället vilket håll fakturorna rör sig. Om fakturan skickas från ditt företag till en kund, då går fakturan UT från ditt företag och har därför UTgående moms. Om en leverantör skickar en fakturan IN till ditt företag för ett inköp du gjort, då har fakturan INgående moms.
Vilket BAS-konto har utgående moms?
Utgående moms konteras (bokförs) normalt i kredit på BAS-konto 2611 om det är 25%. Detta kontonummer kan skilja sig åt beroende på momssats och kontoplan i ditt bokföringsprogram. Är det 12% brukar det vara 2621 och är det 6% utgående moms är det 2631.
Bokföra utgående moms vid försäljning till privatperson inom EU
Har du sålt tjänster (t.ex översättning) till en privatperson inom EU måste du ta ut (lägga på) svensk moms. Du måste då redovisa den svenska momsen som en vanlig inrikesmoms, fast du sålt till kund utomlands.
Du redovisar intäktsbeloppet (försäljningspriset utan moms) i Ruta 05. Sedan anger du det svenska momsbeloppet i Ruta 10 om det är 25% moms, är det 6% moms (litterär översättning) skriver du in momsbeloppet i Ruta 12. Det blir alltså som en vanlig inrikesförsäljning. Du bokför intäkten på t.ex. konto "3308 - Försäljning tjänster till annat EU-land". Sedan bokför du den utgående momsen på vanliga 2611 för 25% eller 2631 om det är 6% moms.
Mellanskillnaden ska betalas in till Skatteverket
Om du säljer mer än du köper (det normala i ett företag som går med vinst), eller med andra ord om du har mer intäkter än kostnader, då kommer du ha mer utgående moms än ingående moms. Eller uttryckt på ett annat sätt:
- Utgående Moms > Ingående Moms.
Du ska betala in mellanskillnaden (Utgående moms minus Ingående moms) till Skatteverket. Du ser hur mycket du ska betala eller få igen genom att göra och rapportera momsdeklarationen. I nedersta rutan till höger (49) så står vilket belopp du ska betala in till Skatteverket. Är beloppet negativt så har du under perioden haft mer ingående än utgående moms och får då igen pengar av Skattemyndigheten. Men det normala är att du betalar in pengar till Skatteverket.
Hög försäljning = Hög utgående moms
Har försäljningen gått bra och du får ett negativt värde i momsrutan 49 när du ska deklarera moms, då bör du gå igenom bokföringen en gång till för då är det antagligen något som inte stämmer, eller som blivit bokat i debet istället för kredit kolumnen eller liknande.
Du kanske har bokfört ett inköp och sedan glömmer du ändra t-code i SAP eller glömmer gå från levreskontra till kundreskontra i ditt bokföringsprogram och råkar boka en kundfaktura (försäljning, utgående moms) som en leverantörsfaktura (inköp, ingående moms) och får på så sätt en massa extra ingående moms istället för utgående moms. Felet blir då dubbelt kan man säga.
Om du egentligen hade 500 Kr utgående moms, men bokar detta som ingående moms då blir skillnaden (felet) 1000 Kr. Detta är ett typsikt exempel på hur man kan upptäcka fel i bokföringen för att momsen inte verkar stämma. Så även om du rapporterar moms kvartalsvis eller årsvis, kan det vara en fördel att ändå köra en momsrapport efter varje månad för att se om värdena verkar rimliga utifrån vad som hänt under månaden.
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.