Stäng
Måste man skapa fakturor till privatpersoner?Faktura till privatkund. Måste man göra fakturor till privatpersoner? Är det krav på formell faktura till alla kunder? När slipper man göra faktura? Vilka affärshändelser är undantagna från kravet på faktura? Måste man alltid minst skapa en förenklad faktura? Krävs faktura vid försäljning från sitt eget företag till sig själv som privatperson?

Krav på faktura till privatperson?

Behövs faktura till privatpersoner?

Du behöver faktiskt inte skapa någon faktura vid försäljning till privatpersoner.

Några undantag finns:

  • Bygg och anläggningstjänster och tjänster som är kopplade till denna kategori
  • Försäljning av transportfordon som ska beskattas i annat EU-land
  • Distansförsäljning av varor från ett annat EU-land till privatkund i Sverige (dock ej om säljaren omfattas av identifieringsbeslut för unionsordningen för distansförsäljning utfärdat av myndighet i annat EU-land. Med andra ord är du MOSS/OSS-registrerad i annat land)

Måste kunden få kvitto?

Du behöver alltså inte skapa en faktura, och inte ens en förenklad faktura (kvitto), vid försäljning till privatpersoner, men kunden har ändå rätt att få kvitto och ska alltid erbjudas det. Hur går det ihop?

När du har kontantförsäljning är det hårdare regler om kvitton.

Lagen om kassaregister finns i skatteförfarandelageninnebär och den medför att de flesta som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning (inkl. betalkort) måste ha ett certifierat kassaregister. Säljaren ska alltid erbjuda kunden ett kassakvitto i dessa fall. Kvittot får vara i både pappersform och som digitalt kvitto. Säljaren är skyldig att skapa och erbjuda ett kvitto OM man måste ha kassaregister.

Undantag som slipper kassaregister

  • Den som säljer varor eller tjänster genom distansavtal eller hemförsäljningsavtal (alltså ej i fysisk butik) är inte skyldig att använda kassaregister
  • Företag med låg försäljning (under fyra prisbasbelopp/år = 47600 x 4 = 190400) omfattas inte av lagen. Säljer du för mindre än 190400 slipper du alltså använda kassaregister och slipper erbjuda kvitto.

Gör alltid fakturor för B2B

Du ska som regel alltid utfärda faktura vid försäljning till företag (juridiska personer). Men det finns några undantag t.ex. behövs inte faktura vid persontransport till och från andra länder. Om varan, tjänsten eller transaktionen som görs inrikes i Sverige är momsbefriad behöver du inte heller utfärda en faktura. Ibland är det tekniskt eller administrativt svårt att skapa riktiga fakturor och då kan man istället skriva ut ett enkelt kvitto (förenklad faktura). Internet och den globala handeln med försäljningar genom olika system och plattformar i olika led kan göra det svårt att få fram fullständiga underlag för att skapa formella fakturor enligt svenska bokföringsregler, här har man ibland inget annat val än att "skrapa ihop" underlag som i alla fall motsvarar ett kvitto. Förenklade fakturor får dock märkligt nog inte användas för transaktioner mellan EU-länder, trots att det enligt politikerna är så fantastiskt och underbart att tillhöra den gemensamma marknaden, som ska fungera som om vi var inom ett och samma land..  

Krav på underlag till bokföringen

Även om du inte måste skapa en formell faktura måste du ändå ha ett underlag för bokföringen som styrker affärshändelsen. Med andra ord måste du minst skapa en verifikation med någon form av underlag. I många fall innebär detta att man utfärdar en förenklad faktura (kvitto) för transaktioner under 4000 kronor.

Reparera bristfällig faktura

Det är numera tillåtet att reparera en ”trasig” faktura i efterhand. Du kan alltså komplettera en faktura som saknar någon eller några obligatoriska uppgifter med ett extra underlag i efterhand. Du får också använda en förenklad faktura om traditionen i branschen, administrativ praxis eller de tekniska förutsättningarna för fakturering gör det problematiskt att skapa en fullständig formell faktura.

Läs mer om fakturor här:

Måste momsnr anges på faktura till privatperson?

Vad är en förenklad faktura?

Vad måste ingå i en faktura?

Får man inte göra fakturor i Excel? 

Arkivering av kundfakturor 

Hur länge måste man arkivera fakturor? 

Får man bokföra köp av varor och tjänster från privatpersoner? 

Kan man dra av kvitton ställda till mig som person i den enskilda firman? 

Definition av affärshändelse 

Bokföra Swish betalningar 

Vad ska man skriva på fakturan vid export? 

 

 

 

 

 

 

 

18 Sep 2021


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se