Invozio banner

Stäng




Får man bokföra köp av varor och tjänster från privatpersoner?



Bokföra köp från privatperson. Hur bokför man en vara som man köpt från en privatperson till sitt företag? Får man bokföra köp från privatpersoner i sitt företag? Hur gör man med momsen när man köpt en sak från en privatperson?

"Hej,
Är enskild näringsidkare (liten firma "på sidan om") och undrar om man kan betala en privatperson för en tjänst eller vara?"

KÖPA AV PRIVATPERSON

Ja det finns inga restriktioner eller hinder att köpa från privatpersoner. Problemet uppstår aldrig för varor utan bara tjänster då du som köpare kan bli arbetsgivare om du köper en tjänst som innebär att privatpersonen ses som anställd av dig som företag. T.ex. när du som företagare låter en privatperson städa ditt kontor. Därför behöver säljaren visa upp f-skattebevis för att du som företagare ska vara säker på att du inte ska bli tvungen att betala arbetsgivaravgifter.

Köper du en vara riskerar du aldrig att behöva betala sociala avgifter för den du köper av. Många företag köper idag tjänster av frilansare och privatpersoner som jobbar extra med att översätta texter eller göra logotyper och liknande och dessa personer fakturerar utan moms och redovisar inkomster som hobbyverksamhet. Så det finns inga hinder för dig med enskild firma att köpa en vara eller tjänst från en privatperson.

"Medveten om att jag inte får dra momsen men får man göra köpet och ha transaktionen i bokföringen över huvud taget?"

MOMS VID KÖP FRÅN PRIVATPERSON

Det problemet försvinner av sig självt eftersom det inte finns någon moms att dra av när säljaren inte är momsregistrerad = privatperson. Privatpersonen kan aldrig lägga på moms. Men den kan skriva en faktura i Excel eller motsvarande utan moms och sedan redovisa inkomsten i sin inkomstdeklaration som beskattas som inkomst av tjänst eller kapital beroende på vad det är för tjänst eller sak. Privatpersonen får en liknande situation som ett enkelt bolag eller UF-företag och en mer ingående beskrivning om regler, krav och skatter på privatpersonen går att läsa här.



AVDRAGSGILLT = BOKFÖRA KOSTNADEN I FÖRETAGET

Det som styr om du får bokföra något som en kostnad i företaget är om det har koppling till företagets verksamhet. Generellt kan man säga att alla kostnader måste ge eller förväntas ge framtida vinster. Ett väldigt grundläggande exempel är när du t.ex. köper en stol som en privatperson snickrat ihop som du tänkte sälja vidare så finns det en tydlig förväntan på att inköpet ska generera en framtida vinst.

I andra fall kan det vara svårare men då får man se det utifrån regeln att inköpet ska vara nödvändigt för att driva företaget. Som att betala elräkning för lokalen, köpa in skrivarpapper och pennor etc.

Så här skriver Skatteverket om kostnader: “Du får avdrag för alla kostnader som behövs för att du ska kunna driva verksamheten. Men det finns många gränsfall. I en del fall ska intäkten eller kostnaden tas upp i andra inkomstslag än näringsverksamhet. I andra fall gränsar kostnaden till personliga kostnader, som aldrig får dras av. Till kostnader i näringsverksamheten räknas förluster som uppstått i verksamheten om det inte finns särskilda orsaker till att avdrag inte får göras.” 

De ej avdragsgilla kostnaderna uppkommer i första hand vid utgifter för bolagsbildning, böter, gåvor och representation. En mer utförlig genomgång av vad som är avdragsgillt och inte för ett företag finns här:

"Jag vill köpa en vara för ca 150000-200000 av en privatperson och jag har pengar i firman, räcker det med ett kvitto på köpet till bokföringen i så fall?"

KRAV PÅ FAKTURA

Du måste få en “riktig” faktura från privatpersonen. Ett enkelt kvitto eller handskriven verifikation eller förenklad faktura får egentligen bara ges för belopp upp till 4000 Kr. Därför måste en riktig faktura skapas t.ex. med hjälp av fakturamallarna här.

På den sidan finns också regler för vad som måste vara med på fakturan där det viktigaste är:

-Fakturadatum
-Säljarens och köparens namn och adress. -Typ av vara och antal
-Löpnummer, antagligen nr1
-Pris

"Får jag också räkna bort denna summa när jag gör bokslut för att komma fram till årets vinst?"

TA MED KOSTNAD I ÅRSBOKSLUT

Ja, du får bokföra denna faktura så länge inköpet har koppling till ditt företags verksamhet som jag beskrivit längre upp. Därmed ingår den som kostnad i årsbokslutet och minskar vinsten som du betalar skatt på.

Ska alltid fakturor erbjudas till privatpersoner?

Vad måste vara med på faktura från privatperson?

"Om jag ska köpa verktyg eller någon maskin från en privatperson vad
behöver vara med på kvittot?"
Samma regler som för vanliga fakturor, eller förenklad faktura under 4000 kr, men utan momsreglerna eftersom privatpersonen inte är momsregistrerade och inte kan fakturera med moms. Mycket av reglerna kring fakturor styrs av momslagen. Dock krävs dock att privatpersonen gör en riktig faktura t.ex. med en Excelmall.
Ska man vara petig måste fakturan också innehålla en motivering till varför den saknar moms p.g.a. EU:s momsdirektiv. Skatteverket har tolkat detta som att det räcker att ordet "Skattebefrielse" står någonstans på fakturan som privatpersonen skapar. 
Utförlig info finns här:
Om fakturan är bristfällig och saknar uppgifter, men det ändå är styrkt att ni haft kostnaden, får det underlag som finns användas - men bör då bokföras som en ej avdragsgill kostnad som sänker bokfört resultat men ej det skattemässiga resultatet. 6992 - Övriga externa kostnader (ej avdragsgilla).

 

10 Aug 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.