Stäng
Vad är en förenklad faktura?

Kvitto - exempel på förenklad faktura

Förenklad faktura. Vad innebär en förenklad faktura? En förenklad faktura är t.ex. ett vanligt kvitto som du får i butik när du handlar. Det skulle vara omständigt om du skulle behöva få en faktura varje gång du handlar lite grönsaker på ICA, därför har man ett regelverk kring förenklade fakturor som inte behöver uppfylla alla regler som gäller för vanliga fakturor. Ett kvitto innehåller egentligen inte tillräckligt med information för att godkännas som underlag enligt momslagstiftningen. Normalt står inte ditt namn och adress på kvittot på ICA som du kanske märkt. Därför har man undantaget med förenklade fakturor som man i dagligt tal kallar kvitton. Gränsen har tidigare legat på max 2000 Kr men nu fr.o.m 1:a januari 2015 får en förenklad faktura vara på ett belopp, inklusive moms, på upp till 4000 Kr och ändå vara giltigt för att få lyfta den ingående momsen om du köper in till ditt företag och får ett kvitto.

Har du fått ett kvitto på ett inköp efter årsskiftet på 4300 Kr så måste du begära att få en riktig faktura som underlag annars kan du nekas avdragsrätten för moms på det inköpet vid en skatterevision.

Om du säljer till kunder i andra EU-länder får du inte använda förenklad faktura.

En förenklad faktura (kvitto) måste minst innehålla följande uppgifter:

  • Utskriftsdatum
  • Identifiering av försäljaren
  • Typ av vara eller tjänst
  • Angivet momsbeloppet eller skattesats som gör att man kan räkna ut momsen baklänges

Här kan du läsa om reglerna för vad vanliga fakturor måste innehålla

Undantag då kvitto är giltigt trots högre belopp

Det finns ett fåtal undantag då en förenklad faktura anses vara tillräckligt underlag trots att totalbeloppet överstiger
4000 Kr. I den här typen av fall handlar det om situationer som innebär betydande svårigheter att erhålla en fullständig faktura. Som exempel brukar man ange köp i betalautomater med kreditkort (bensin, tågbiljetter). Vid dessa tillfällen är det då nödvändigt att bifoga ett kontoutdrag som man häftar ihop med kvittot eller bokföringsunderlaget som ger en sekundär verifikation på att köpet verkligen ägt rum och att det kan kopplas till dig och ditt företag.

Här hittar du gratis fakturamallar för fakturering

Regler för ränta på fakturor vid sen betalning

Guide med konteringsexempel vid tjänsteförsäljning

 

16 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se