Stäng
Kan man dra av kvitton ställda till mig som person i den enskilda firman?Bokföra fakturor ställda till dig som privatperson i företaget. Kan man bokföra personliga kvitton i sin firma? Får man dra momsen om det står mitt eget namn på fakturan istälet för företagets namn? Kan man som egenföretagare (innehar f-skatt sedel) dra av momsen på kvitton som är riktade till mig? Om jag åker iväg och köper en ny datorskärm eller andra redskap men gör det i mitt namn. Kan jag fortfarande göra avdrag eller måste mitt företagsnamn stå med i kvittot?

Du och företaget är samma sak

För enskild firma är DU = företaget = persnr. Det spelar ingen roll om det är ditt namn eller företagets namn eftersom ni är en och samma person när det gäller enskilda firmor. Många enskilda firmor heter namnet på ägaren. Organisations nr = pers nr för EF. Har du ett AB är det mycket hårdare regler på att fakturan/kvittot ska vara utställt till den juridiska personen AB för att det ska vara avdragsgillt.

Det som spelar roll är om inköpet är relevant för ditt företag

Generellt kan man säga att alla kostnader som får bokas i företaget måste vara kopplat till företagets möjlighet att få nya inkomster. Det ska finnas en direkt koppling till företagets verksamhet. Kostnaderna ska vara nödvändiga för att driva firman och generera nya inkomster, läs mer här i artikeln om vad som är avdragsgillt. Om du får boka kostnaden i företaget så får du vanligtvis också dra/lyfta momsen på inköpet.

 

25 Aug 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se