Stäng
Arkivering av kundfakturorSpara kundfakturor. Hur länge ska man spara fakturor till kunder? Måste kontaktuppgifterna arkiveras? När kan man radera den digitala kopian? Kan jag ändra kontaktperson i Excelmallen för fakturan? Måste både pdf och pappersfakturan sparas och hur länge?

"Hejsan

INkomna fakturor står det, ska bevaras i det skick materialet hade när det kom till företaget.

Vad gäller för fakturor man skickar själv? Ex vis i mitt datasystem har jag namn och adress kopplat till fakturan. Kan jag radera namn/adress på person inom de 7 år jag behöver behålla fakturaunderlaget? Kan jag om jag behåller namn och adress, uppdatera namn och adress på personer. Eller skall det även här vara på exakt samma sätt som då den togs fram?"

Arkivering av faktura till kund

OBS! Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform i Sverige. Istället räcker det med en digital bild av kvittot eller fakturan. Du kan fortfarande spara papperskvitton och pappersfakturor om du vill. Tro inte på Googles AI-robot Gemini som fått för sig att detta bara gäller under 2000 kronor. De nya reglerna gäller oavsett belopp.

En faktura du skickar till kund (kundfaktura) måste arkiveras enligt samma regler som övrig räkenskapsinformation. De ska alltså sparas i precis det utseende de hade när de sändes till kund.

Skickar du fakturan digitalt måste du också arkivera den digitalt. Skriver du även ut i pappersform till din bokföringspärm kan du radera den digitala fakturan från och med det fjärde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades (7 kap. 6 § Bokföringslagen).

Kvitton (förenklade fakturor), fakturor, dokument och underlag ska sparas i minst 7 år i någon form (digital eller på papper).

Kontaktuppgifter knutna till en kund är flytande information som kan ändras när som helst. Det viktiga är att du inte kan ändra kontaktuppgifter på själva fakturan som du arkiverar. Den ska se ut som den gjorde det datum du skickade den till kunden.

Att kontaktuppgifterna ändras i ditt bokföringssystem efter fakturering har ingen påverkan på själva arkiveringen och behöver inte följa arkiveringsreglerna. Du ska inte ändra några uppgifter på en arkiverad faktura. Har kunden bytt namn, adress eller kontaktperson ska detta inte justeras på redan “tillverkade” fakturor. De är en ögonblicksbild av hur det såg ut just den dagen de skrevs ut. Det skulle givetvis vara konstigt och praktiskt omöjligt att driva företag om man t.ex. inte fick ändra adressuppgifter till kund när den flyttar till ny adress.

Om du har ett system som uppdaterar allt dynamiskt (eller Excelmallar med macron och liknande) måste du se till att skapa digitala pdf:er eller skriva ut kundfakturorna på papper så att det finns en version av fakturan som är identisk med den som skickades till kund. Ofta gör man Wordmallar eller Excelmallar när fakturering sker manuellt och den ändras varje gång en faktura skapas. Därför måste det också sparas en version som pdf eller motsvarande som är permanent och inte förändras när fakturamallen ändras.

 

 

24 Feb 2018


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se