Stäng
Skatteverket tar över importmomsen från Tullverket 2015Med start 1:a januari 2015 ska du börja betala och redovisa importmomsen till Skatteverket, inte Tullverket, om du importerar varor för ditt företags räkning och har ett svenskt momsregistreringsnummer. Import betyder i detta fall att du tar hem varor från ett land utanför EU.

Du kommer därmed redovisa importmomsen i den vanliga momsdeklarationen som kommer få nya rutor för just detta ändamål (ruta 50 basbeloppet) och (rutorna 60-62 för utgående importmoms).

Här kan du se ett konkret exempel på hur du bokför import av varor med bildexempel på hur du fyller i momsdeklarationen

De nya importreglerna ger dig bättre likviditet

Nytt är också att du redovisar den utgående momsen för den period då Tullverket ställt ut den så kallade tullräkningen eller tullkvittot, tidigare gjorde du detta när du fått Tullverkets räkning. Som bonus ger de nya reglerna dig bättre likviditet eftersom du slipper betala importmomsen i förskott (momsen betalades direkt vid importen medan avdraget för importmomsen gjordes vid ett senare tillfälle). Att redovisa utgående och ingående moms vid samma tillfälle gör nu importmomsen, i praktiken, till en fiktiv moms. Den blir behandlad på samma sätt som när du importerar en vara från EU och bokför enligt exemplen i mitten på den här sidan om EU-moms.

Tullverket beslutar även i fortsättningen om tulltaxering

De övriga reglerna och rutinerna gäller som tidigare. Det är bara själva redovisningen och betalningen av importmomsen som flyttas över till Skatteverkets administration. Tullverket ska fortsätta att besluta om tulltaxering vid import och även vara fortsatt ansvarig för kontrollerna av tullvärdesuppgifterna, övrig klassificering och genomföra kontroller av att tulldeklarationen är korrekt.

Problem med nya momshanteringen för import hos Tullverket

Av egen erfarenhet kan jag informera om att det inte är säkert du kan följa det nya regelverket för importmomsmomsen ska betalas direkt till Skatteverket. Saknar du tull-id eller "kundnummer" hos Tullverket, för att det är första gången du importerar något för ditt företag, kommer du behöva betala momsen direkt till Tullverket. Jag importerade själv en laptop och blev tvungen att betala importmomsen direkt på plats på Arlanda. Sedan får jag bokföra enbart den ingående momsen och få igen momsbeloppet via den vanliga momsdeklarationen. I detta fall ska du alltså inte fylla i de nya rutorna för importmoms i momsdeklarationen för då får du betala 25% extra moms som du inte kan dra av för att du kvittar bort importmomsen i momsdeklarationen, men redan har betalt 25% importmoms direkt hos Tullverket. I momsdeklarationen ska du redovisa enbart ingående moms för importen som du kan kvitta mot annan utgående moms på försäljning eller få igen som utbetalning. Eller med andra ord som det fungerade före 2015 med gamla reglerna.

8 Aug 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se