Stäng
Slovakisk momsSlovakisk moms (DPH - Dan z Pridanej Hodnoty). Hur hög är momsen i Slovakien? Vilka är de slovakiska momssatserna? Vad är det för moms på digitala tjänster till Slovakien? Hur momsregistrerar man företaget i Slovakien?

Format för EU-VAT nummer: SK0000000000

Slovakien har ungefär häften så många människor som Sverige, drygt 5 miljoner. Man använder Euron som valuta. Landet har inte haft så långa perioder med självständighet utan har styrts av Ungrare och Turkar och i modern tid ingick det i Tjeckoslovakien, men blev självständigt 1993.

Hur hög är momsen i Slovakien?

Normal momssats: 20%

Reducerad momssats i Slovakien

En reducerade momssatser: 10%

10% moms i Slovakien

Läkemedel och Medicinska hjälpmedel, Böcker, Broschyrer, Barnböcker, Kött, Fisk, Mjölk och Bröd. Plus Hotell som också får 10% fr.o.m. 1 januari 2019.  

Momsbefriade varor och tjänster i Slovakien

Finansiella tjänster, Försäkringar, Utbildning, Bostäder (inklusive uthyrning men möjlighet till momsregistrering för de som vill), Posttjänster, Kulturella tjänster, Sport och fysiska aktiviteter, Socialbidrag, Lotterier och Turspel, Sjukvård (dock ej leverans av läkemedel och hälsostöd), Tjänster av en juridisk person till medlemmar (med begränsningar) och vissa välfärdstjänster.

Momsåtervinning

Du kan inte begära momsåtervinning för: Inga speciella varor eller tjänster där man inte kan få igen momsen men de som berörs av "Tour operator margin scheme" kan ej begära tillbaka momsen.

Moms på digitala tjänster till Slovakien

Momsen på "elektroniska tjänster" som säljs från ett företag i ett EU-land till en konsument (privatperson) i ett annat EU-land medför att många svenska företagare nu måste ta reda på den slovakiska momsen på elektroniska tjänster som är 20% (normala momssatsen).

Övriga EU-ländernas momssatser

Gränsvärdet för distansförsäljning till Slovakien

Vilket är gränsvärdet när man säljer produkter till slovaker? Om du handlar med Slovakien och försäljningen glider över 35000 Euro måste du momsregistrera ditt företag och redovisa och betala in moms i Slovakien till det slovakiska skatteverket. 

Tröskelvärde för registrering vid distansförsäljning: 35000 EUR

Hur registrerar man sig för moms i Slovakien

Här kan du läsa mer om momsregistrering i Slovakien

Hur bokför man försäljning/inköp med Slovakien?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med ett EU land

Var kontrolleras Slovakiska VAT-nummer?

Kontrollera VAT nummer för EU-företag

Vilka områden är en del av EU:s momsområde?

Se fullständig lista med hela EU:s momsområden

 

 

14 Dec 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se