Stäng
Rumäniens momssatser, ekonomi och historiaMomssatser i Rumänien (Taxa pe valoarea adaugata - TVA). Vilka momssatser har Rumänien? Vilken moms är det i Rumänien? Vilka är de rumänska momssatserna? Vad ligger de reducerade rumänska momssatserna på? Vilka undantag finns det för moms i Rumänien?

Rumäniens ekonomi

Ekonomin är drygt 80% av GreklandsRumäniens BNP ligger på ca 190 miljarder USD men man har dubbelt så stor befolkning som Grekland. Det betyder att man bara har 83000 SEK per skalle. Räknat per invånare har rumänerna bara halva köpkraften jämfört med en Grek. Folk i allmänhet tror nog att Sverige mest importerar produkter och outsourcade tjänster från Rumänien. Men faktum är att Sverige importerar för 2,6 miljarder från Rumänien men exporterar till landet för 4,4.

BNP Rumänien vs Sverige

BNP per Capita Rumänien vs Sverige

Man har stora problem med korruption och taskig ekonomi, speciellt efter finanskrisen 2008, vilket har gjort att många unga rumäner flyttat ut till de rikare EU-länderna för att jobba på diverse inrättningar.. På det positiva kontot har man nästan hälften av landytan bestående av orörda ekosystem och därmed den kanske bästa biologiska mångfalden i Europa. Men stora delar av landet är också starkt förorenat av industrier från kommunisttiden - den värsta industristaden av alla i Europa är Copsa Mica precis mitt i Rumänien. Stora delar av landet drabbades också svårt av nedfall från Tjenobyl vilket man kanske ska tänka på innan man stoppar in rumänskt hästkött i färdigmatslådorna i Sverige..

Rumäniens valuta

Man är inte med i Euron utan har egen valuta som kallas RON eller Leu.

Nya rumänska Leu (i plural lei, på rumänska Leu românesc) eller som den heter på växlingskontoren: RON. 1 Leu indelas i 100 Bani (1st ban). Valutan har fått sitt namn lite ironiskt från det rumänska ordet för Lejon med tanke på hur svag den är.. Leu infördes 2005 då man genomförde en valutareform. Den ersatte då den tidigare Leu med valutakoden ROL.

Moms i Rumänien

Eftersom Rumänien är en "ny" ekonomi har man inte fuckat upp momssystemet lika mycket som i Sverige, utan man har bara det gemensamma vansinnet som alla länder måste ha på grund av EU-lagstiftningen. Det är därför lite enklare och tydligare och det mesta har den högsta momssatsen på 20%.

Rumänska momsnummer

Format för EU-VAT nummer: RO000000000

Momssatsen i Rumänien

Normal momssats: 19%

(Sänkt till 19% från 20% 1:a jan 2017) (Sänker till 18% från 19% 1:a jan 2019 fast det blev inte av..)

Vad ligger de reducerade momssatserna på i Rumänien?

Reducerade momssatser: 9% | 5% 

9% MOMS:

Böcker, tidningar, tidskrifter och skolböcker (utom de med reklaminnehåll). Biljetter till slott, museer, monument, djurparker, mässor och utställningar. Proteser och tillbehör (med undantag tandproteser), ortopediska produkter, naturläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel. Även vissa bröd och bageriprodukter.

2020: Standardmomssatsen sänks från 19% till 16%.  

5% MOMS:

Social housing (lågkostnadsboende för fattiga), hotell inklusive hyra av mark för camping, Restaurangmomsen, nöjesparker och sportanläggningar.

2020: Den reducerade momssatsen 5% gäller nu alla livsmedel.

Momsbefriade: Utbildning, Finans, Försäkring, Posttjänster, Läkarvård, Återförsäljning av medicinska tjänster och Fastigheter.

Läs tabellen med alla momssatser inom EU

Momsåtervinning

Du kan inte få igen momsen på: Tobak, Alkohol, Personbilar och Bensin (max 50% av momsen).

Momsen på elektroniska tjänster i Rumänien 

Rumänien har standardmomsen på 20% för alla digitala tjänster.

Gränsvärde vid distansförsäljning till Rumänien 

Vilken nivå ligger gränsvärdet på för försäljning till Rumänien? När du säljer varor till Rumänien och omsätter över €26500 måste du momsregistrera dig i Rumänien .

Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: 118K RON 

(118K RON motsvarar ca 245000 SEK)

Hur registrerar man företaget för moms i Rumänien?

Du kan registrera dig både direkt och via ombud.

Det finns ingen undre gräns för momsregistrering i Rumänien för utländska företag, du kan registrera dig även om du inte har sålt något ännu. Har du även företaget registrerat i Rumänien (inrikesföretag i Rumänien) måste du redovisa moms från 220000 RON i omsättning (ca 470K SEK). Eftersom valutakurserna varierar en del så har man även sagt 65000 Euro som gräns åtminstonde fram till sista december 2017.

Man rapporterar och redovisar momsrelaterade deklarationer på i princip samma datum och med samma intervall månad/kvartal som i Sverige den 25:e i månaden efter periodens slut, men över 100K Euro i försäljning inom Rumänien måste man redovisa per månad på typ allt.

Du behöver en speciell registrering om du registrerar företaget i Rumänien (alltså inte bara momsregistrering) och har EU-handel. Om du importerar varor till Rumänien måste du också få ett EORI nummer.

Skattemyndigheten i Rumänien kräver ofta att dokument översätts till Rumänska.

Undantag i Rumänien på momsområdet

Inga speciella undantag för specifika områden eller regioner.

Läs mer om VAT refund på hotell och taxi utomlands

Bra att veta om Rumäniens momssystem

Om du begär VAT Refund (momsåtervinning) så är handläggningstiden osedvanligt lång (nästan som på Socialstyrelsen i Sverige..) - räkna med minst 6 månader innan något alls händer. Detta gäller mycket administrativa sysslor i detta land. Jag vet med erfarenhet från att ha varit ansvarig för en outsourcad fakturahanteringsenhet i Rumänien att administration i alla dess former går med snigelfart i detta rike och det anses helt normalt att man tar ett par timmar på sig att bokföra en enskild faktura som exempel (det beror delvis på att alla i Rumänien röker och man tar rökpaus 4 ggr i timmen). EU kommissionen har nu fått nog av Rumäniens administrativa söleri och kräver bättring inom 2 månader annars blir dom tagna i örat och får ställa in sig i Europadomstolen.

Hur bokför man köp och försäljning till och från Rumänien?

Här kan du se bokföringsexempel för EU-handel

Var kontrollerar jag TVA VAT-nummer?

Här kan du kontrollera rumänska VAT nummer

Vilka områden inkluderas i EU:s momsområde?

Här är en tabell med EU:s momsområden

Rumäniens brokiga historia

Rumänien har ca 20 miljoner invånare. Under stenåldern befolkades det område vi idag kallar för Rumänien av STARČEVO/KÖRÖS-folk. Rumänerna var tidiga med att agera fabrik i Europa och här finns de äldsta spåren av organiserad salttillverkning man känner till i hela världen. Den första "saltfabriken" var i bruk redan 6050 f.Kr. i dagens Rumänien. 

Rumänerna har aldrig fått vara i fred förutom under tiden som Trakiska grupperingar i riket Thrakien som Grekland kallade dagens Bulgarien och Rumänien. Trakarerna eller Daker som romarna kallade dom var dock uppdelade i många olika mindre grupperingar och inte någon riktigt enad nation. Många av orden i modern Rumänska har visat sig ha Thrakiskt ursprung enligt språkforskare. Att Thraker bebodde området vet man för att Herodotos sagt att Thrakien ligger framför det gigantiska Skytiska riket. Detta i kombination med en passage i Illiaden "Akamas förde befäl jämte Peiroos över de thraker, som ha till gräns för sitt land Hellespontens strömmande böljar" gör att man kan ringa in riket till dagens Rumänien, Bulgarien och östra Grekland norr om Egeiska havet.

Det blev sen en del av romerska provinsen Dacia (som även givit namn åt Renaults bilar som tillverkas i Rumänien) och var mest känt för sina guldgruvor. Under folkvandringstiden invaderades området under olika omgångar av goter, hunner, avarer, bysantinare, bulgarer, magyarer, petjeneger, östslaver, kumaner och mongoler. Området delades också i Moldavien och Valakiet under medeltiden. Drakulas Transylvanien var under Ungerskt styre från 900-talet. Del av Kievriket 1054-1132. Under 1300-1400-talet del av Polen-Litauen, från 1500-talet var dagens Rumänien en del av det Osmanska riket (även kallat Ottomanska eller bara Turkiet). Dagens Rumänien tog sin form 1862 och blev självständigt 1878. Sedan blev man en del av Tyskland under 2:a världskriget och ryssarna tog den Moldaviska delen (Bessarabien) men en del av dåvarande Moldavien ingår idag i Rumänien. Sedan 2007 är Rumänien en del av EU.

17 apr 2016


Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu

bloggar om ekonomi, bokföring och finans 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Sekretesspolicy för Momsens.se