Stäng
Moms i BulgarienBulgarisk moms (ДДС - Данък върху добавената стойност). Vad är momsen i Bulgarien? Vilka momssatser finns det i Bulgarien? Vad har man för moms på digitala tjänster i Bulgarien? Vilka varor och tjänster kan man begära VAT Refund på? 

Bulgarien är EU:s U-land och var ett typiskt jordbruksland innan kommunisttiden, då det blev kraftigt industrialiserat. Idag är tjänstesektorn den viktigaste delen i ekonomin (ca 2/3) med tyngdpunkt på turism och export. Jordbruket utgör idag bara 5% av ekonomin. Bulgariens köpkraftsjusterade BNI (Bruttonationalintäkter) per person i PPP-dollar ligger på 15850 som kan jämföras med Sveriges 46710. Den bulgariska bolagsskatten är bland de lägsta i världen och ligger på bara 10%. Landet är också ett populärt resmål för svenskar och ca 40K av oss åker ditt varje år, inte minst till Sunny Beach. Bulgarien är lika billigt som ett asiatiskt land att turista i och kostnaden är nu nere i 33% av Sverige enligt Semesterindexet för 2016.

Format för EU-VAT nummer: BG000000000

(giltiga moms-nr kan ha både 9 och 10 siffror) 

Tänk på att Euro-området inte är samma sak som EU:s momsområde. Precis som Sverige står Bulgarien utanför €-sammarbetet och har sin egna valuta (BGN - Leva) men man är en del av EU:s momsområde.

Hur hög är momsen i Bulgarien?

Normal momssats: 20%

Finns det någon reducerad momssats i Bulgarien?

Reducerad momssats: 9%

Hotell, Läkemedel och kosttillskott för medicinskt bruk får 9% år 2020, tidningar.

Implementerar nya produkter till reducerade priser. 9 % för läkemedel (försäkrade av den nationella sjukförsäkringen) och dietlivsmedel för särskilda medicinska ändamål. 5 % för kött, mjölk, ägg, mjöl och mjölbaserade livsmedel.

1 juli 2020: E-böcker 20% -> 9%.

Reducerad momssats: 5%

Nytt från 2020 är momssatsen på 5% för baslivsmedel som mjöl, mjölk, ägg, kött och mjölbaserade produkter.

Momsbefriat:

Finansiella tjänster, banktjänsterförsäkringar, utbildning, bostäder (inklusive uthyrning), posttjänster, sjukvård, välfärdstjänster, kulturella eller religiösa tjänster och spel, alltså mer eller mindre Cut 'n Paste på EU:s krav på momsbefriade tjänster som alla länder tvingas följa.

Momsåtervinning

Du kan inte begära tillbaka moms för: Representation, Personbilar och relaterade kostnader. Sedan har vi Bulgariens helt unika riktlinjer för momsåtervinning som stipulerar att du inte kan få igen momsen för: Varor som konfiskerats av staten (verkar vara omfattande problem om det finns med i officiell regeltext för VAT Refund..) och Byggnader som rivits på grund av olaglig konstruktion.

Moms på digitala produkter och tjänster i Bulgarien

Det nya regelverket från 2015 för moms på "elektroniska tjänster" som säljs från ett företag i ett land till en konsument (privatperson) i ett annat EU-land medför att en del svenska företagare nu måste veta den bulgariska momssatsen för elektroniska tjänster (20%)

Se övriga EU-ländernas momssatser

Gränsvärdet för distansförsäljning till Bulgarien

Vilket är gränsvärdet när man säljer varor till bulgarer? Om du säljer och levererar saker till Bulgarien för ett värde (utan moms) på 70000 BGN behöver du momsregistrera ditt företag lokalt och redovisa och betala in moms i Bulgarien

Tröskelvärde för registrering vid distansförsäljning: 

70000 BGN (ca 340K SEK)

Hur registrerar man sig för moms i Bulgarien?

När du kommer upp i 50K Leva i försäljning (245K SEK) för ett företag registrerat i Bulgarien måste du momsregistrera det. Men du kan momsregistrera dig frivilligt innan den gränsen.

Det är rekommenderat att du utser en lokal representant för kontakt med det Bulgariska skatteverket även om detta inte längre är ett krav. Detta för att det kan vara svårt för utländska företagare att förstå dokument och blanketter med det Kyrilliska alfabetet (variant av det Ryska) och att du ofta måste kommunicera på bulgariska eller ryska. Det är mest yngre personer som kan prata lite Engelska.

National Revenue Agency
Adress: Sofia, 52 Dondukov Blvd. BULGARIEN.
Tel: (+359) 0700 18 700
E-post: [email protected]

Hur bokför man handel med Bulgarien?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med ett EU land

Hur kollar man ett Bulgariskt VAT-nummer?

Kontrollera VAT nummer för EU-företag

достъп до пълния списък на регистрираните по ЗДДС лица

Vilka områden är en del av EU:s momsområde?

Se komplett tabell med hela EU:s momsområde

 

24 Sep 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se