Stäng
Hur fakturerar man utförda tjänster på Åland?Moms på arbete på Åland. Hur fakturerar man tjänster till Åland? Ska man lägga på moms när man tar betalt för arbeten utförda på Åland? Måste man skicka in upplysningar till Tullverket när man skickar varor till Åland?

Åland typ utanför EU

Det första man måste göra är att konstatera att Finland är med i EU, Åland är en del av Finland, Åland är med i EU men när det gäller handel ska moms och skatter behandlas som om Åland var utanför EU.

Åland är en ö (grupp) mellan Sverige och Finland där man pratar svenska. Åland var på väg att bli svenskt efter första världskriget och 96% av Ålänningarna ville tillhöra Sverige, men Finland lyckades behålla Åland och fick detta godkänt av FN. Åland har dock självstyre och egna regler på diverse områden. När Finland gick med i EU höll Åland en egen omröstning med speciella villkor och undantag för EU-medlemskapet. Därför är Åland "typ" utanför EU och ibland innanför beroende på situation och område.

Åland självstyrande region inom Finland

Tack vare sitt omfattande självstyrelse har landskapet Åland en särställning i Finland. Ålands parlament (lagtinget) har rätt att stifta egna lagar och Åland har en också fått rätt att ha en egen flagga sedan 1952, man har egna frimärken, registreringsskyltar och polis, men ingår i samma skattesystem som övriga Finland, med undantag för kommunalskatten som Åland bestämmer över själva. Åland använder precis som Finland Euron som valuta.

Lite förvirrande är Åland ändå en del av EU:s tullunion men varor måste ändå deklareras vid in-/utförsel (transiteras) med vissa undantag t.ex. gäller förenklad deklaration mellan Grisslehamn-Eckerö och Kapellskär-Mariehamn. Att Åland trots allt är med i tullunionen innebär att inga extra export/import-tullar läggs på varorna mellan Finland<->Åland eller Åland<->Andra EU-länder. Mer information om transitering mellan Åland-Sverige finns här hos Tullverket. Har du fört över varor till Åland måste detta deklareras till Tullverket eftersom det juridiskt förts ut utanför EU (skattemässigt). Du ska använda T2F-transitering för Åland. Varor av ringa värde (<22 EUR) behöver inte transiteras. Men tobaksprodukter, alkohol, alkoholdrycker och parfymer måste alltid deklareras oavsett värde. Har du en snusdosa på dig så..

Åland är alltså utanför EU i momssammanhang = export. Bokför som om du sålt till kund i t.ex. USA se exempel på kontering och momsdeklarationer här.

Typ av tjänst och kund har betydelse

Har du sålt till företag eller privatpersoner? Vilken typ av tjänst är det? Det hanteras olika i moms och bokföring. Förenklat kan man säga att du ska fakturera med svensk moms till privatpersoner på Åland och utan moms om det är företag på Åland

Du kan bli skyldig att registrera dig i Finland/Åland

Beroende på omfattning och längd kan du också bli skyldig att momsregistrera dig på Åland/i Finland när du säljer tjänster på plats där. Detta inträffar dock först efter 6 månaders vistelse eller inom entreprenad om projekt(en) pågår längre än 9 månader. För att avgöra om detta påverkar dig måste du läsa igenom denna text: 

Registrering av utlänningar som momsskyldiga i Finland

Information om finska momsnr

Är det byggtjänster gäller ett speciellt regelverk och där måste jag hänvisa till finska Skatteverket

Säljer du varor från Sverige till privatperson på Åland (distansförsäljning) och kommer över €35000 i försäljningsvärde utan moms måste du momsregistrera dig i Finland.

Åland har samma momssystem som Finland

Samma regler för moms gäller i både Finland och på Åland med vissa små undantag. Det är alltså samma momssatser vid inrikesförsäljning på Åland och i Finland som du kan läsa mer om här.

Läs också:

Skattegränsen på Åland – mervärdesbeskattning och deklarationsförfarande vid export och import

 

4 Aug 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se