Stäng
Vilka momssatser har Finland?Momssats i Finland (ALV/MOMS). Sverige och Finland har av naturliga skäl en hel del kontakt med varandra även på det ekonomiska området. Många större företag har sina nordiska huvudkontor i Sverige och filialer eller säljkontor i Finland. Men många småföretag har också kontakter på andra sidan Östersjön. För många företag är Finland det första landet man går in i när man påbörjar en internationell expansion. Därför finns det ett stort intresse för den finska momsen och skatten. Dessutom har Finland ett skatteverk i Vasa där man kan prata svenska med handläggarna (..om man har tur, försök inte prata engelska det är dom hopplösa på). Av egen erfarenhet kan det dock vara en utmaning att ha kontakt med det finska skatteverket, inte bara på grund av språket. Det som underlättar är att det finska skattesystemet i princip är en ren kopia av det svenska, men med lite andra procentsatser och ibland annorlunda tolkningar (till Finska statens fördel givetvis).

Finska VAT nummer

Momsen i Finland - Finska flaggan dekorerad med de finska momssatserna.

Format för EU-VAT nummer: FI00000000

FO-numret är motsvarigheten till svenska momsregistreringsnummer och det ska antecknas på offerter och fakturor samt andra handlingar som anknyter till näringsverksamheten. VAT-nr bildas utifrån FO-numret. VAT-nr är landskoden FI och FO-numret utan strecket mellan den näst sista och sista siffran. Om FO-numret är 1234567-8 blir momsnumret FI12345678.

Momsändringar 2024

(Momssatsen på 10% planderades att höjas till 14% för samtliga varor och tjänster, utom tidningar och tidskrifter. Höjningen av momssatserna kommer nu tidigast träda i kraft 2025, men inget slutligt beslut har ännu fattats.)

Vad är den normala momssatsen i Finland?

Momssats standard: 24%

(höjs till 25,5% under andra halvåret 2024, då skatten på choklad och socker också höjs till 25,5%, med en extra skatt på läskedrycker).

Vilka reducerade momssatser finns det i Finland?

Reducerade momssatser: 10% | 14%

10% moms:

Biobiljetter, Sportevenemang, Motionstjänster, Nöjesparker, Djurparker, Museer etc, Böcker, Läkemedel, Taxi, Buss, Hotell (inkvarteringstjänster), Besökshamnar, Royalty, TV-licensersättningarTidningar (endast vid prenumeration).

(e-böcker får 10% 1:a juli 2019)

14% moms:

Livsmedel, mat på restauranger (ej alkohol), Catering, Djurfoder, Dricksvatten.

Momsfritt:

Ungefär som Sverige och övriga EU Bank och Försäkring, FastigheterUtbildning, Sjukvård, Överföring av rättigheter av kopieringsskyddade verk t.ex. musik och bilder.

Momsåtervinning

Du kan inte begära momsåtervinning för:

Transporter mellan boende och arbete, Bilhyra, Bilreparationer, Bensin (endast möjligt för dieselolja), Mat, Representation och Vägavgifter. Privata kostnader på hotell som Pay-per-View men även frukost på hotellet räknas som privat.

Moms på e-tjänster i Finland

För dig som säljer appar, samplingar, digitala tidningar eller e-böcker m.m. till finska privatkunder innebär de nya momsreglerna inom EU från 2015 att du behöver fakturera med Finsk moms till den finska kunden. Detta innebär att du måste veta att den finska momsen på elektroniska tjänster är 24% (e-böcker och e-tidningar får 10% 1:a juli 2019).I vissa dokument (även de från officiellt håll i Finland) anges 23% men finland har nyligen höjt sin moms 1% och därför ska alla digitala tjänster beskattas med den högsta momssatsen som är 24% nu. Finlands regering har flaggat för att man har en ambition att sänka momsen från 24% till 10% för digitala tidningar, vilket alltså går emot EU:s direktiv att alla elektroniska tjänster ska ligga på den högsta momssatsen. Men både Frankrike, Luxemburg och nu även Italien och Malta har valt att lägga momsen på e-tidningar och e-böcker på den lägsta momssatsen. Tillsvidare ska du dock fakturera med 24% på alla digitala tjänster. Det finska momssystemet är i princip en kopia av det svenska men med andra momsnivåer. Har något 6% i Sverige har det med största sannolikhet 10% i Finland osv. 

Fullständig lista för alla momssatser i alla EU länder

Gränsvärde för distansförsäljning till Finland

Vilket är tröskelvärdet vid försäljning till Finland? Om du har handel med Finland till privatkunder som kommer över €35000 då måste du momsregistrera dig även i Finland och därmed även betala in och redovisa moms till finska skatteverket (Vero). 

Gränsvärde för registrering vid distansförsäljning: €35000

Hur registrerar man sig för moms i Finland?

För inhemska företag i Finland är momsregistreringen höjd till 15000 Euro från 10000 1 jan 2021. Detta påverkar inte dig som har ett svenskt företag.

Här finns en utmärkt guide på svenska för dig som vill eller måste momsregistrera dig i Finland

Registrering av utländska företag som ska göra affärer i Finland hanteras av Nylands företagsskattebyrå. Men gäller det personbolag, sammanslutningar och enskilda firmor ska man istället vända sig till Huvudstadsregionens skattebyrå.

Postadress för anmälningar:

PRS – Skatteförvaltningen
Företagsdatasystemet
PB 2000
00231 Helsingfors

Nylands företagsskattebyrå

Besöksadress: Aspnäsgatan 4 D, Helsingfors

Postadress:

PB 30,

00052 SKATT

FINLAND

Huvudstadsregionens skattebyrå

Besöksadress: Råtorpsvägen 8 A, Vanda

Postadress:

PB 400,

00052 SKATT

FINLAND

Allmän servicetelefon: +358 (0)29 497 015

Undantag för moms i Finland

Det finns ett stort och viktigt undantag för moms inom Finland som även berör EU, och det är Åland mellan Sverige och Finland. Rent skattetekniskt behandlar man Åland som om det var utanför EU:s momsområde, alltså som export till Åland eller import från Åland. Säljer du varor eller tjänster till Åland blir det alltså export utanför EU.

Här finns en specialgenomgång för just Åland för moms, skatter, export och import

Ön Maly Vysotsky som tidigare tillhört Finland (Ravansaari) och som hyrts från Ryssland tills nyligen, är inte en del av Finland längre. Handel med den ön räknas sedan 2012 som handel med Ryssland = utanför EU, utanför tullunionen och utanför EU:s momsområde.

Hur konterar man försäljning och inköp för Finland & Åland?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med Finland & Åland

Var kontrollerar jag finska Moms-nummer?

Här kontrollerar du VAT nummer för finska företag i Finland

Vilka områden är undantag från EU:s momsområde?

Här kan du se den fullständiga listan över EU:s momsområden

16 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se