Stäng
Andorra momssatserMoms i Andorra (IGI - Impost General Indirecte). Hur hög är momsen i Andorra? Vilka momssatser finns det i Andorra? Ingår Andorra i EU:s momsområde?

Befolkningen i Andorra utgörs faktiskt bara till drygt 30% av andorranier, en andel som dessutom sjunker med tiden. De flesta är inflyttade spanjorer, portugiser och fransmän. Medellivslängen är en av de längsta i hela världen drygt 82 år. Landet som ligger mellan Frankrike och Spanien har först nyligen passerat 85000 invånare, men har däremot 9 miljoner turister varje år. Ca 80% av BNP är kopplat till turismen.

Andorra är inte med i EU, men har via varuhandelsavtal samma tullfrihet som EES-länder, med andra ord kan Andorra anses vara inom den inre marknaden i EU för varor, men man är utanför EU:s momsområde. Andorra har ingen egen valuta och använder idag Euron. Bolagsskatten ligger på 10%. Inkomstskatten är mycket låg med 0% upp till 24K Euro, 5% upp till 40K och bara 10% över 40K.

Vid bokföring och momsdeklartioner för handel med Andorra ska den göras som om det var import/export med land utanför EU. 

Överkurs: För att göra det lite extra komplicerat så är inte alla varor tullfria vid handel med Andorra. Detta beror på att man inte är fullvärdig medlem av tullunionen utan är bara medlem via ett avtal med begränsningar. De varor som listas i HS kapitel 1-24 (förenklat kan man säga Djur, Växter, Processade livsmedel, Drycker, Sprit, Ättika, Tobak) ska fortfarande beläggas med tullavgifter medan HS kapitel 25-97 (övrigt) är tullbefriade.

Momsnummerformat i Andorra

Format för EU-VAT nummer: Ej med i EU!

Det inhemska momsnr formatet följer detta system X-000000-Z där X anger en bokstav för typ av företag (t.ex. aktiebolag = A).

Vilken momssats har Andorra som standard?

Andorra har sedan 2013 gått över till ett mer EU-likt momssystem. En sak som avviker är att man har 9,5% moms på finansiella tjänster medan EU-länderna definierar det som momsbefriat. Dessutom har man en mycket låg generell momssats.

Normala momssatsen: 4,5%

Finns det reducerade momssatser i Andorra?

Lite avvikande för Andorra är att en av de reducerade momssatserna faktiskt är högre än den normala momssatsen. Landet har länge varit lite av ett skatteparadis och lite paradoxalt har man därför en hög moms på finansiella tjänster. Sedan 2010 finns ett dubbelbeskattningsavtal med Sverige.

Reducerade momssatser: 9,5% | 2,5% | 1%

Moms på 2,5%: Köp av bostad, Passagerartransport, Konstgallerier, Konstverk, Antikviteter, Djurparker, Spa, Privata bibliotek, Teater, Museum, Utställningar och liknande kulturella aktiviteter.

Moms på 1%: Livsmedel, Nyhetstidningar och Journaler samt Vatten (avsett att drickas av människor eller boskap eller för bevattning).

Momsbefriat 0%: Utbildning, SjukvårdFastigheter och Uthyrning av bostäder, InvesteringsguldKulturella- och Spotsliga evenemang.

Se alla EU-ländernas momssatser här

Momsåtervinning

Du kan inte få igen moms för följande utgifter: Begränsningar för finansiella företag.

Elektroniska tjänster till Andorra

Behandlas som tjänster (Intellektuella/Diverse etc.) till land utanför EU = fakturera utan moms till både företags- och privatkunder. Andorra ingår inte i EU:s nya regelverk för elektroniska tjänster.

(vanliga tjänster faktureras med svensk moms till privatpersoner utanför EU och utan moms till företag, men i princip alla tjänster man kan tänka sig är undantag från huvudregeln om att säljaren ska lägga moms på tjänsten. Vilket betyder att nästan alla tjänster du säljer till en privatperson utanför EU faktureras utan svensk moms.

Förenklat kan man säga att huvudregeln är att bortse från huvudregeln vid försäljning till privatpersoner utanför EU.

För vissa tjänster som utförs på plats t.ex. reparationer, byggtjänster, städning etc. faktureras det med lokal moms i landet man utför tjänsten = kräver momsregistrering i det landet.)

Gränsvärde för distansförsäljning till Andorra

Eftersom Andorra inte är med i EU kan du sälja hur mycket varor du vill utan att behöva registrera dig i Andorra som export utanför EU, men med fördelen att du slipper tullavgifter eftersom Andorra via avtal har tullfrihet för varor (dock ej jordbruksprodukter).

Hur registrerar man sig för moms i Andorra?

Kommer du över 40000 Euro i inhemsk försäljning måste du momsregistrera dig i Andorra. Detta gäller alltså de företag som är registrerade och verksamma lokalt i Andorra. Det berör inte dig som distanssäljer varor till landet. Under 250K Euro i omsättning redovisar man moms halvårsvis annars kvartalsvis.

Andorra är småföretagarvänligt. Har du en omsättning under 100K Euro får du använda förenklad momsreodivisning (Règim especial simplificat), vilket innebär att du endast betalar 3% moms på vinsten. Du slipper därmed krångla med att lägga på moms och bokföra moms i alla dess former. Det blir ungefär som om du var en hobbyist i Sverige. Så här borde EU också fungera..

Skatteverket i Andorra:

Departament de Tributs i de Fronteres
Tramitació i Atenció al públic
Baixada del Molí, 26
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

08:00 - 4:30 Måndag-Torsdag
08:00 - 2:30 Fredagar 

Tel: +376 885 005

[email protected]

Registrera dig för moms i Andorra

Det kan också vara bra att läsa på här om olika typer av företagsformer om du vill handla med eller i Andorra.

Läs också Deloittes skatteinfo för Andorra här

Var kontrolleras Andorranska VAT-nummer? 

Det finns ingen onlinetjänst, kontakta Skatteverket manuellt ovan.

Vilka områden ingår i EU:s momsområde

Här kan du läsa en listan med EU:s momsområden

 

18 Nov 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se