Stäng
Moms på CypernCypriotisk moms (VAT - Value Added Tax eller på grekiska FPA, ΦΠΑ - Foros Prostithemenis Aksias). Vad är momsen på Cypern? Vilka är de cypriotiska momssatserna? Vad är det för moms på elektroniska tjänster när man säljer till Cypern?

Cypern är ett miniland på en liten ö i östra medelhavet nedanför Turkiet, bara Malta och Luxemburg är mindre. Ön har en liten befolkning på ca 850K personer som är uppdelad i två delar eller regioner. En grekisk-europeisk del och en turkisk del. Hela ön är dock formellt medlem av EU. Även turkcyprioterna är tekniskt sett EU-medborgare trots att dom har en egen turkisk regering på sin sida av ön. Formellt får den turkiska delens befolkning rösta i EU-parlamentet men val organiseras inte av den delens regering. Denna komplicerade situation gör momshanteringen svåranalyserad men den turkiska delen ska inte ses som en del av EU:s momsområde. Detta får konsekvenser för momshanteringen när man köper eller säljer varor och tjänster med Cypern eftersom den tuskiska delen måste hanteras som Export/Import utanför EU i bokföringen.

Grekcyprioterna använder Euro och den turkiska delen Turkiska Lira.

Format för EU-VAT nummer: CY00000000L

2020 Coronapaket: Hotellmomsen sänkt från 9% till 5% (juli - 10 jan 2021).

Hur hög är momsen på Cypern?

Normal momssats: 19%

Om inget annat anges nedan har varan och tjänsten den högsta momsen på 19%.

Finns det några reducerade momssatser på Cypern?

Två Reducerade momssatser: 9% | 5%

9% moms på Cypern:

Restaurang (ej alkohol), Taxi, Hotell, Hotellpaket och här ingår faktiskt alkoholdrycker och frukost i den 9% momsnivån så länge det köps som del av paketlösning.

5% moms på Cypern:

Tjänster av författare och kompositörer, Avfallshantering, Vägrensning
Gödsel, Djurfoder, Gasol, Olika varor för fattiga, Lokalbussar, Tidningar, Böcker, Tidskrifter, Glass, Chips, Saltade nötter, Vatten, Läkemedel, Mat (utom catering), Tjänster som är kopplade till köp, bygge och renovering av privatbostad.

Momsbefriade varor och tjänster på Cypern:

I princip standardgrejerna inom EU: Finansiella tjänster (dock ej SWIFT relaterade transaktioner), Försäkringar, Fastigheter (ej privatbostad), Utbildningposttjänster, välfärdstjänster, Mänskliga organ.

Momsåtervinning

Du kan inte begära momsåtervinning för: HotellExtern representation dock avdrag för medarbetare och ledning (intern)Varor som är avsedda för att tillverka andra varor på Cypern och Antika föremål.

Moms på digitala produkter och tjänster på Cypern

De nya reglerna för moms på "elektroniska tjänster" som säljs från ett företag till en konsument (privatperson) i ett EU-land innebär att svenska företagare nu måste ta reda på den Cypriotiska momsen på elektroniska tjänster som är på 19% (normala momssatsen).

Kom ihåg att kontrollera om försäljningen av den digitala filen är till den turkiska delen (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, KKTC) = Export utanför EU och du behandlar då försäljningen som en vanlig tjänsteförsäljning utanför EU (export).

Övriga EU-ländernas momssatser

Gränsvärdet för distansförsäljning till Cypern

Vilket är gränsvärdet när man säljer produkter till Cypern? Om du handlar med Cypern och värdet överstiger 35000 Euro måste du momsregistrera ditt företag och redovisa och betala in moms på Cypern

Tröskelvärde för registrering vid distansförsäljning: 35000 Euro.

Hur registrerar man sig för moms på Cypern?

 

Lokala företag på Cypern måste registrera sig vid omsättning över 15600 Euro.

Du kan få mer info genom att kontakta:

Minister of Finance
Customs and Excise Department VAT Service
1471 Nicosia
Cyprus
T: +357 22 601834
F: +357 22 660484

www.mof.gov.cy/ce

Här kan du läsa mer om momsregistrering på Cypern

Undantag som är bra att känna till för Cypern

De områden som inte kontrolleras av republiken Cyperns regering, alltså den Turkiska delen, ingår inte i EU:s momsområde. De brittiska basområdena Akrotiri och Dhekelia ska dock ses som en del av republiken Cypern. Köp och Försäljning till och från den grekcypriotiska delen behandlas som försäljning till annat EU-land i bokföring och momsredovisning. Handel med den turkiska delen ska bokföras som handel med land utanför EU och momsen ska bokföras och redovisas som export/import med land utanför EU.

Hur bokför man försäljning/inköp med Cypern?

Här kan du se bokföringsexempel för handel med ett EU land

Var ser jag om ett Cypriotiskt VAT-nummer är korrekt?

Kontrollera VAT nummer för EU-företag

Vilka områden är en del av EU:s momsområde?

Se fullständig lista med hela EU:s momsområden

 

18 Sep 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se