Stäng
Moms i TjeckienMomsen i Tjeckien (DPH - Daň z Přidané Hodnoty). Vilka är momssatserna i Tjeckien? När är det krav på att man ska momsregistrera sitt företag i Tjeckien om man säljer varor till privatpersoner till det landet? Vilka inköp kan man inte begära att få tillbaka momsen på i Tjeckien? Hur hög är den tjeckiska momsen?

Tjeckien är landet precis i mitten av Europa och man har en av världens enligt många vackraste stad - Prag (1,2M). Fullspäckad med massor av fina gamla kyrkor som ingen använder eftersom de flesta är ateister efter kommunisttiden. Tjeckien har idag ungefär som Sverige 10,7 miljoner innevånare. Prisnivån i Tjeckien är ungefär hälften av Sverige eller mer exakt 56% enligt Semesterindex för 2016. Man har egen valuta Koruna men i t.ex. Prag kan man betala med Euro på många ställen, så Euron är en inofficiell valuta i Tjeckien. Bolagsskatten är på 19% och inkomstskatten för privatpersoner och enskilda firmor är 22%.

Bild från kyrka i Prag i Tjeckien.

Format för EU VAT-nr: CZ00000000

(giltiga momsnr, DIČ, kan ha 8, 9 och 10 siffror)  

Vad är momsen i Tjeckien?

Momssats: 21%

Vad har lägre moms i Tjeckien?

2024: Momssatserna 10% och 15% slås ihop till en enda momssats på 12%:

Momssats: 12%

Livsmedel, reparation av musikinstrument, dryck (ej alkohol), Vattendistribution och avloppshantering, Kollektivtrafik inklusive båttrafik, Gym, Läkemedel och viss medicinska hjälpmedel och utrustning, Sjukvård och välfärdstjänster (de som ej är momsbefriade), Barnstolar till bilar, Kultur- och sportevenemang, Begravningstjänster och Fattigboenden.

Böcker och tidningar, Medicin och Barnmat.

Momssats: 15%

Livsmedel, reparation av musikinstrument, dryck (ej alkohol), Vattendistribution och avloppshantering, Kollektivtrafik inklusive båttrafik, Gym, Läkemedel och viss medicinska hjälpmedel och utrustning, Sjukvård och välfärdstjänster (de som ej är momsbefriade), Barnstolar till bilar, Kultur- och sportevenemang, Begravningstjänster och Fattigboenden.

Momssats: 10%

Böcker och tidningar, Medicin och Barnmat.

2020: 1 april 2020: Ett flertal produkter och tjänster kommer att sänkas till 10% moms under 2020: Cateringtjänster, servering av öl, e-böcker, ljudböcker, vattendistribution och avloppsavgifter, frisörer och barberare, reparation av cyklar, skor och kläder.

Momsfria varor och tjänster: 

Standard för EU: Finansiella tjänster, bankförsäkringar, fastigheterutbildning, bostäder (inklusive uthyrning), posttjänster, spelsjukvård och välfärdstjänster.

Momsåtervinning

Du kan inte begära momsåtervinning för: Hotell, Telefon, BensinTaxi, Representation.

Moms på digitala produkter och tjänster i Tjeckien

Försäljning av elektroniska tjänster till privatpersoner i Tjeckien ska faktureras med 21% Tjeckisk moms

Läs mer om EU-ländernas momssatser

Gränsvärde distansförsäljning till Tjeckien

När du säljer varor till privatpersoner för över 410000 SEK ska du momsregistrera företaget i Tjeckien och fakturera med Tjeckien moms.

Tröskelvärde för registrering vid distansförsäljning: 

1140000 CZK

41600 EUR

Hur registrerar man sig för moms i Tjeckien? 

Om du startar ett företag på plats i Tjeckien behöver du inte momsregistrera dig förens försäljningen kommer upp i 1M CZK (37000 EUR). 1:a september 2016 flyttades administrationen av momsregistrering m.m. för utländska företag aktiva i Tjeckien till Skatteverket för Moravian-Silesian Regionen (var Prag förut).

Adress: Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj (Skatteverket för Moravian-Silesian Regionen), Územní pracoviště, Ostrava I, Jurečkova 940/2, 700 39 OSTRAVA.

E-post: [email protected]

ID data box: qbrn6nx

Tel: (+420) 596 651 111 

Tel: (+420) 296 854 201

http://www.daneelektronicky.cz

I december 2016 inför Tjeckien också en motsvarighet till det svenska kassaregistret (Act no. 112/2016 Coll), kan vara intressant för er som tänker starta pub i Prag eller motsvarande.

Hur bokförs köp/försäljning till Tjeckien?

Så här bokför du EU-handel

Kontrollera tjeckiskt VAT-nummer

Kontrollera VAT nummer för EU-företag

Hjälp för dig som letar momsnr lokalt i tjeckien

Vilka områden ingår i EU:s momsområde?

Se vilka länder och områden som ingår i EU:s momsområde

 

28 Oct 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se