Stäng
Hur bokför man inköp av extern hårddisk?Bokföra hårddisk. Hur bokför man ett inköp av en ny extern hårddisk för användning i firman? Du har idag krav på att arkivera all bokföringsdokumentation och underlag som fakturor i 7 år. Allt mer går mot helt digital arkivering. Det har kommit många bra och snabba SSD diskar (solid state disk) som kan användas för detta och som är relativt billiga. Jag skriver alltid SDD när jag menar SSD eftersom man skriver HDD.. men jag har uppdaterat sidan nu så att det är den officiella förkortningen som används här. Kapacitet på 1 TB, alltså 1000 GB!, är helt normalt och går att få för under 4-papp. Jag kommer ihåg när farsan köpte 540 Mb för 2500 Kr.. tiderna förändras.

Bokföra inköp av hårddisk

Jag kan personligen tipsa om en vanlig snabb och prisvärd modell från Seagate på 1TB som jag köpte under en kampanj på CDON för för 690 Kr (idag kostar den ca 849). Vill man ha 1TB SSD blir det lite dyrare. Från början kunde man bara skriva och radera ett område 3000 gånger innan det började krångla med SSD men utvecklingen har gått snabbt framåt. Idag räknar man med en praktisk användningslivslängd på flera hundra år. Utmärkt för arkivering alltså. Dessutom går det riktigt snabbt att överföra och spara data till externa hårddiskar idag. Med en sådan lång livslängd kan man fundera på om detta är en långtidsinventarie som man ska lägga upp som tillgång i balansräkningen och sedan skriva av under 100 år? Men avskrivningsreglerna syftar på den ekonomiska livslängden och med avseende på det brukar man säga att hårddiskar har ett ekonomsikt värde i max 3 år (vem skulle köpa den om 3 år och hur mycket skulle du få? Precis värdet har då i princip försvunnit). Därför bokförs en extern hårddisk normalt som en förbrukningsinventarie och kan kostnadsföras helt och hållet direkt. Du har stöd för att skriva av hela beloppet direkt från Skatteverket eftersom man får kostnadsföra saker av mindre värde (<22750 för 2018) direkt.

Kontering av hårddisk

Beskrivning Konto Debet Kredit
Seagate Expansion Portable 1TB  5411 679,20  
Ingående moms 2641 169,80  
Företagskonto 1930   849

Läs fler konteringsexempel här för olika typer av inköp

3 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se