Stäng
PBB - Prisbasbelopp 2018Prisbasbeloppet 2018. Vad ligger gränsen på för inkomståret 2018 för vad man får kostnadsföra direkt i bokföringen? Vad är värdet på PBB för år 2018?  PBB för 2019 finns här

Basbeloppet 2018

För år 2018 blir prisbasbeloppet 45500 Kr. Det innebär en rejäl höjning med 700 Kr. (PBB 2015: 44500, PBB 2016: 44300, PBB 2017: 44800) PBB styr indirekt både olika bidragsnivåer för privatpersoner och bokföringsgränser för företagare. Vill du se PBB långt tillbaka i tiden så finns en tabell över PBB här som går ända tillbaka till 60-talet.

Hur stort värde kan man kostnadsföra direkt?

Man har enligt Skatteverket rätt att kostnadsföra inköp av inventarier som har ett mindre värde direkt, du behöver alltså ej skriva av det över flera år. I detta sammanhang har "Mindre värde" definierats som halva prisbasbeloppet, alltså 0,5 x 45500 = 22750 Kr för 2018.

Vem avgör hur högt PBB är?

Det är SCB som beräknar gränsvärdet baserat på förändringen av konsumentprisindex.

 

15 Oct 2017


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se