Stäng
Royalty: Bokföra intäkter från musik, författande, uppfinningar m.m.Royalty eller Royalties. Hur bokför man royalty intäkter från Spinnup och Spotify? Hur bokför man royalties från förlag om man skrivit böcker? Vad är det för moms på royaltyintäkter? Författare, konstnärer, musiker och uppfinnare råkar tyvärr ut för de mest komplicerade och förvirrande delarna av moms- och skattesystemet på många olika sätt. Läs här om hur krångligt det är med artistmoms. I den här artikeln har jag försökt bena ut hur det fungerar med moms och bokföring av inkomster från musik i form av royalties. Ett närliggande område är royalties från bokförsäljning och intäkter från andra upphovsskyddade verk som kan vara intressant även för konstnärer och uppfinnare.

Royalty moms

Momsen för royalties är ett komplicerat område inom momsområdet. Det är t.ex. ett undantag för royalties när det gäller vidarefakturering som du kan läsa om här. Royalty kan också bedömas som en inkomst av tjänst. På den här sidan om de svenska momssatserna kan du läsa en mer ingående förklaring av när royalties anses vara tjänst och när det anses vara inkomst av näringsverksamhet

Royalty och royalties har en momssats på 6%.

Även upphovsrättsliga ersättningar från skiv-, film-, radio- och TV-bolag har 6% moms. Detta gäller också upphovsrättsliga ersättningar från STIM och BUS.

När du bokför momsen för royalty-intäkt som du fakturerar ska du lägga detta på konto 2630 Utgående moms 6% i kredit. 

3922 Licensintäkter och royalties

Det är på BAS-konto 3922 du ska lägga dina intäkter från royalties. Du kan också lägga det på 3900 om du har en förenklad kontoplan med ett begränsat antal BAS-konton. Är det så att ditt bolag helt och hållet håller på med musik och det är din enda egentliga intäktstyp, då brukar man istället bokföra det mot 3010, eller annat 30XX-konto eftersom man ser det som en huvudintäkt i företaget.


Tjäna pengar på andras böcker genom att översätta!

Nu kan du tjäna provision på andras bokförsäljning när du översätter deras böcker. Du får 75% av intäkterna från början.

Få provision på översättning av böcker

Tjäna pengar på översättning av böcker här


Kontering av Royalty intäkt

Bokföra utbetalning från Spotify m.fl.

I det här exemplet använder jag mig av ett exempel från min egen verklighet. Jag har tjänat pengar på min musik i Spotify och iTunes m.fl. under artistnamnet "Mr Eurodisco", och distributionen av musiken har gått genom Universal Music AB genom deras tjänst Spinnup. Spinnup skapar inga self-billing fakturor som är brukligt hos t.ex. affiliatenätverk som Adtraction, utan man gör bara en utbetalning från sin depå i Spinnup-kontot. Men hur ska man då bokföra denna intäkt?

För det första måste man ta reda på om detta ska betraktas som en intäkt från ett svenskt eller utländskt bolag? I fallet med Spinnup verkar utbetalningen rent juridiskt komma från Universal Music AB i Sverige. Men här gäller det att se upp! I avtalet som du tecknat framgår det nämligen att du får pengarna från Spinnup Services B.V. i Holland. Spinnup är också upplagt så att man bara har möjlighet att distribuera sin musik som privatperson. Man kan alltså inte registrera sitt företag på Spinnup. Rent bokföringsmässigt ska man alltså behandla detta som en löneutbetalning från ett holländskt företag. Denna kan du ta upp i din deklaration som extra löneinkomst och bli beskattad för inkomst av tjänst. Eller så gör man som mig och tar in den i företaget för att få bättre koll på vad man tjänar på sitt skapande. Det blir ingen skillnad i skatt eftersom vinsten i en enskild firma beskattas med sociala avgifter och egenavgifter precis som om det var inkomst av tjänst. Men hur bokför man en privat lönebetalning från utlandet i sin enskilda firma?

Royalty som löneutbetalning

När det gäller Spinnup gäller det att man har koll på följande:

  • Här överförs ersättningen man fått för iTunesförsäljning och Spotify-lyssningar med PayPal.
  • Det skapas ingen self-billing faktura.
  • Det går inte ange att man är ett företag i kontouppgifterna på Spinnup (dom behandlar alla som privatpersoner).
  • När man överför pengarna från PayPal-kontot till ditt företagskontot måste man bokföra royaltyn

Du bokför detta som en försäljning utan moms. Eftersom det är lön är det ingen moms. Du ska alltså inte redovisa detta i någon periodisk sammanställning och inte ta upp någon moms i din momsdeklaration, däremot kan du rapportera underlaget i ruta 42. Detta kan du fixa genom att markera en momskod i ditt bokföringsprogram som heter "undantaget från moms", "Ingen moms", "Null/Nil", "VAT exempt", "N/A" (dessa momskoder är normalt kopplade mot ruta 42 som standard) eller helt enkelt inte ange momskod alls om ditt bokföringsprogram tillåter det. Då kommer den inte med på någon momsdeklaration eller momsrapport. Så här ser det ut när man bokför detta i Speedledger:

bokföra lön från utlandet för musik

Vanlig royalty i Sverige

Får du istället en vanlig normal royaltyutbetalning för ditt musikskapande blir det lite annorlunda. Antag som exempel att vi får royalties direkt från Spotify baserat på antalet spelningar varje månad. Då blir det fråga om en vanlig inrikesförsäljning helt enkelt (sett från din enskilda firma), men med den skillnaden att det rör sig om att bokföra en royaltyintäkt där momssatsen är 6%. 

Av den summa jag får in på mitt bankkonto måste jag alltså räkna bort 6% moms som ska betalas in till Skatteverket. Jag vet slutsumman men behöver veta intäkten och momsbeloppet som ingår i denna summa för att kunna kontera intäkten. Du kan enkelt räkna ut detta med hjälp av mina onlineräknare för Baklngesmoms här. Man kan säga att jag har sålt musik till Spotify som jag nu bokför som en fakturering till dem. När du fakturerar en kund lägger du också på utgående moms, i det här fallet 6 procent eftersom det rör sig om royalties. Då blir konteringen så här:

Beskrivning Konto Debet Kredit
Licensintäkter och royalties 3922   597,83
Utgående moms 6% 2630   35,87
Företagskonto 1930 633,70  

Tycker du att det är svårt att hålla koll på Debet och Kredit? Använd den här lathunden för bokföring.

Undrar du hur du ska bokföra avgiften till Spinnup för distributionen och utgivningen av din musik? Här kan du se förklaringar och konteringsexempel för bokföring av distributionsavgifter.

Hur fyller man i momsdeklarationen för Royalty-intäkter? 

Royalty på musik är enligt Skatteverket försäljning av rättigheter som har 6% moms.

Huvudregeln ser ut så här:

Svensk köpare (du säljer musik till näringsidkare): Svensk moms, deklarera royaltyn i ruta 05 och 12.

EU köpare (du säljer musik till näringsidkare): Omvänd skattskyldighet, deklarera royaltyn i ruta 39 och i den Periodiska sammanställningen.

Köpare utanför EU (näringsidkare): Omvänd skattskyldighet, deklarera royaltyn i ruta 40.

Läs mer om moms vid utrikes handel här under EU-moms, i SKV 560 sidan 13 om tjänster och på s20 om periodisk sammanställning. Det krävs dock att du är ganska insatt för att förstå Skatteverkets generella och byråkratiska text.

I fallet med Spinnup, där distributionstjänsten betalar ut till dig som privatperson, då jämställs det som lön. Se följande länk angående Royalty hos Skatteverket. Om du bokför inkomsten i ditt företag redovisar du beloppet i ruta 42.

Hur får man bokföringsprogrammet att fylla i ruta 42?

Du kan antingen bokföra inkomsten på BAS-konto 3004 - Momsfri försäljning och kontrollera inställningarna för kontot och kopplingen mot momsdeklarationen så att det är länkat mot ruta 42, eller så kan du skapa ett speciellt konto för detta. Har du momskoder väljer du bara koden för momsfri intäkt t.ex. "420" i Speedledger och bokför på vilket konto du vill eftersom momskoden styr hur momsdeklarationen fylls i oavsett konteringskonto när man har ett bokföringsprogram med momskoder. Så här kan du göra i Speedledger för att hantera momsfria inkomster:

Ruta 42 i momsdeklarationen för royalty och momsbefriare intäkter

Skapa nytt konto och koppla konto mot momskod i Speedledger

Kontera royalty från iMusicianDigital

(Bokföra royalty från land utanför EU)

https://www.imusiciandigital.com/

När du plockar ut royalty ersättning för musikdistribution via denna tjänst hanteras detta av iMusician Digital AG - Binzstrasse 23 (West Entrance) - 8045 Zürich – Switzerland, inom det geografiska europa, men Schweiz är utanför EU vilket gör det hela lite mer invecklat.  

Samma sak här som med Spinnup, man plockar ut pengar med PayPal men ingen selfbilling faktura skapas. Här kan man dock ange att man är ett företag i sitt konto.

Rent bokföringsmässigt blir alltså royaltyn en försäljning av tjänst till företagskund utanför EU och därmed ska du varken lägga på eller dra av någon moms på pengarna du får ut. Men om det betalas ut till ditt företag ska du redovisa beloppet i ruta 40. Får du det som privatperson deklarerar du beloppet som en extra inkomst av tjänst. 

Upphovsmannakonto

Ibland får musiker, författare, konstnärer och uppfinnare royalties utbetalda som en klumpsumma efter något eller några år. Då kan man drabbas av orimliga skattekonsekvenser det år utbetalningen sker. Man kanske har gjort ett riktigt hit album och får massor med STIM-pengar utbetalda under ett år som man behöver leva på kommande år om man inte lyckas upprepa framgången med kommande album. Därför finns det något som kallas upphovsmannakonto. Med hjälp av det kan man jämna ut skatteeffekterna över flera år och man har dessutom hälften så hög skatt på räntan på kontot.

Läs en mer ingående genomgång och förklaring av upphovsmannakonto

Royalties på böcker från utlandet

Har du t.ex. sålt böcker i England och fått författarroyalty utbetalt från ett brittiskt bolag, då är det fråga om en försäljning till ett annat EU-land för din del. Det betyder att du inte ska lägga på någon moms på försäljningen. Din intäkt från bokförsäljningen är alltså momsfri när du sålt böcker i andra EU-länder och får betalt därifrån. Rent bokföringsmässigt konterar du detta på 3920-3922 och använder den momskod i ditt bokföringsprogram som är kopplad mot ruta 39 i momsdeklarationen (klicka för att se exempel). I vissa fall ska du redovisa royaltyintäkter i ruta 42 "Övrig försäljning m.m." (42 är försäljning som är undantagen från moms), men det är normalt om du inte har något eget företag som det hamnar där (eftersom det då blir inkomst av tjänst är det ingen moms på inkomsten eftersom löner inte berörs av moms). Är det betalning från ett företag i ett land som ej ingår i EU:s momsområde ska du redovisa beloppet i ruta 40.

Författare och sociala avgifter

När det gäller författare så ska dessa normalt betala sociala avgifter (Egenavgifter) på utgående royalty (alltså de pengar du får från bokförsäljningen) oavsett om man har F-skatt eller vanlig löntagar A-skatt. Även om man egentligen inte har ett AB eller enskild firma blir man alltså ett företag i Sverige när man får pengar från bokförsäljning. Du kan vara skyldig att redovisa moms även om du ej har ett bolag, det är inte så vanligt att denna situation uppstår men för just författare och andra som jobbar med kreativt skapande råkar ut för detta när man får utbetalning av royalties. Oftast gör distributören en så kallad självfaktura där momsen blir specificerad. En självfaktura är precis som en faktura du själv skulle skapa till distributören men i dessa fall sköter distributören hela faktureringsprocessen åt dig.

Kuriosa: Läs om momskaoset på e-böcker inom EU

 

 

1 May 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se