Stäng
BAS kontoplan 2015BAS 2015. Letar du efter BAS kontoplanen för 2015? Undrar du vilka ändringar som gjorts i BAS 2015 jämfört med BAS 2014? Hur konterar man med BAS 2015? Vilket konto ska man använda när man bokför i BAS-2015?

BAS-2019 finns här

BAS-kontoplanen skapades från början i en arbetsgrupp som tillsatts av den Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) tillsammans med Sveriges Industriförbund. Dessa två organisationer gick senare ihop och bildade den organisation som är mer bekant för de flesta idag under namnet Svenskt Näringsliv. Den utgåvan av BAS-kontoplanen kom redan 1976. Det var i samband med införandet av den nya bokföringslagen det året som man ansåg att man behövde hjälpa företag och organisationer med enhetliga riktlinjer.

BAS 2015 är en generell plan för systematisering och kontering av affärshändelser. Både företag och andra typer av organisationer kan använda BAS 2015 oavsett hur stor man är, vilken omsättning man har eller hur många anställda det finns. Den är dessutom oberoende av den juridisk formen, vilket innebär att den kan användas både av enskilda firmor och aktiebolag. BAS 2015 är anpassad till årsredovisningslagen, rådande skattelagstiftning och aktuella redovisningsrekommendationer från BFN. Vad är det för skillnad på BAS och BFNBFN är en statlig organisation (en myndighet under Finansdepartementet) som har till uppgift att utveckla god redovisningssed inklusive framtagandet av nya regler och info. BAS fokuserar på kontoplanens struktur och uppbyggnad och ägs och drivs av näringslivet. 

BAS 2015

Här finns kontoplanen från BAS för år 2015

BAS 2019

Läs om ändringar i BAS 2019

Ändringar i BAS-kontoplanen

Här finns en genomgång av ändringen i BAS 2015 för konton som berör omvänd skattskyldighet.

Du kan också se ändringar av kontoplanerna mellan varje år här så att du kan följa utvecklingen år för år med namnändringar på konteringskonton, borttagna konton per år och vilka nya konton som tillkommit i varje ny kontoplan.

Lär dig mer om bokföring

Förstå din Balansräkning, lär dig mer om resultaträkningen. Ladda ner en lathund för bokföringen här. Ett av de snabbaste och bästa sätten att komma in i bokföring och förstå det i praktiken är att helt enkelt studera verkliga exempel och få ett sammanhang i hur systemet är uppbyggt. Du hittar ett flertal bokföringsexempel här.

Årsbokslut 2015

Här finns en guide för hur du gör årsbokslutet 2015

Bra bokföringsprogram

Täkner du starta företag eller har du startat men inte bestämt vilket bokföringsprogram du ska använda? Eller har du haft enskild firma ett tag men funderar på att byta ekonomisystem? Här finns en bra genomgång av ett par bokföringsprogram som är gratis och även ett som kostar pengar. Där får du även svar på vilket program som är Momsense.se favoritprogram för bokföring.

BAS 2015 momskonton

Letar du efter vilka momskonton du ska bokföra på enligt BAS 2015? Här kan du lära dig mer om BAS kontot för ingående moms och utgående moms. Undrar du hur du ska bokföra EU-moms när du säljer och köper från andra länder? Se konteringsexempel för handel med EU här.

 

14 Mar 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se