Balansräkning i enskild firma
Balansräkningen är en uppställning av ditt företags Tillgångar och Skulder vid en speciell tidpunkt (ögonblicksbild). Tillgångar är t.ex. de pengar du har på företagskontot och Skulder kan vara ett banklån eller en momsskuld till Skatteverket.
Behöver du hjälp med att förstå Balansräkningen?
Uppställningen är normalt en kolumn med Tillgångar till vänster och en kolumn till höger med Eget Kapital (EK) och Skulder. EK = T - S. Summan av varje kolumn brukar kallas omslutning vilket kan jämföras med Resultaträkningens summering av intäkter (försäljning) som kallas omsättning.
Resultatet från Resultaträkningen är en del av Eget Kapital i Balansräkningen. Desto större vinst du gör desto större blir EK. EK är också företagets skuld till ägaren. Så när företaget gör mycket vinst ökar skulden till dig som ägare lika mycket tills du tar ut vinsten, då minskar det egna kapitalet i Balansräkningen och då sjunker Tillgångskolumnen lika mycket eftersom pengarna tas ut från företagskontot som ligger som en tillgång. Det betyder också att balansomslutningen minskar när du tar ut vinsten ur företaget.
Problem med Balansräkningen i enskild firma?
Har du problem med att få din balansräkning att balansera i ditt bokföringsprogram för EF? Det är inte säkert att du gjort något fel bara för att din BR-rapport inte verkar balansera. En balansräkning i en enskild firma skiljer sig en del från AB och det kan vara bra för din förståelse att läsa på mer om hur bokföringsprogram stället upp BR för enskilda firmor:
Varför stämmer inte min Balansräkning?
Andra inlägg
- Från 1 juli 2024 slipper du spara kvitton och fakturor i pappersform
- Valresultat 2024 för EU-valet
- OBS! Skattejätten Avalara slutar tvärt hjälpa säljare på Amazon
- Momsdeklaration 13 maj
- Bokföra försäkring
- Brytpunkt statlig skatt 2024
- Viktigt 12:e februari
- Prisbasbeloppet (PBB) för 2024
- Periodisk sammanställning för kvartal 4
- Hur länge kan man vänta med att bokföra intäkter som ej kommit till företagskontot?
OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.