Stäng
Balansräkning i enskild firmaBalansräkningen är en uppställning av ditt företags Tillgångar och Skulder vid en speciell tidpunkt (ögonblicksbild). Tillgångar är t.ex. de pengar du har på företagskontot och Skulder kan vara ett banklån eller en momsskuld till Skatteverket.

Behöver du hjälp med att förstå Balansräkningen?

Uppställningen är normalt en kolumn med Tillgångar till vänster och en kolumn till höger med Eget Kapital (EK) och Skulder. EK = T - S. Summan av varje kolumn brukar kallas omslutning vilket kan jämföras med Resultaträkningens summering av intäkter (försäljning) som kallas omsättning.

Resultatet från Resultaträkningen är en del av Eget Kapital i Balansräkningen. Desto större vinst du gör desto större blir EK. EK är också företagets skuld till ägaren. Så när företaget gör mycket vinst ökar skulden till dig som ägare lika mycket tills du tar ut vinsten, då minskar det egna kapitalet i Balansräkningen och då sjunker Tillgångskolumnen lika mycket eftersom pengarna tas ut från företagskontot som ligger som en tillgång. Det betyder också att balansomslutningen minskar när du tar ut vinsten ur företaget.

Läs också om Resultaträkning

Problem med Balansräkningen i enskild firma?

Har du problem med att få din balansräkning att balansera i ditt bokföringsprogram för EF? Det är inte säkert att du gjort något fel bara för att din BR-rapport inte verkar balansera. En balansräkning i en enskild firma skiljer sig en del från AB och det kan vara bra för din förståelse att läsa på mer om hur bokföringsprogram stället upp BR för enskilda firmor:

Varför stämmer inte min Balansräkning?

13 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se