Stäng




Varför stämmer inte Balansräkningen i Speedledger?



Balansräkning i Speedledger stämmer ej! Hjälp! Har du problem att förstå din Balansräkning i bokföringsprogrammet Speedledger? Stämmer inte din BR för enskild firma? Balanserar inte Tillgångar och EK+S?

Balansräkning i enskild firma

För det första måste vi påpeka att Eget Kapital ser lite annorlunda ut i enskild firma jämfört med ett AB. Oftast får man i bokföringskurser lära sig att bokföra med faktureringsmetoden och i ett aktiebolag. Därför kan det bli lite förvirrande för de som startar upp enskild firma och det man fick lära sig på bokföringskursen verkar inte stämma!

Du har inget aktiekapital i en enskild firma och det finns ingen uppdelning av EK i bundet och fritt kapital.
Du har inte heller någon reservfond. När du har enskild firma behöver du inte heller upprätta en kontrollbalansräkning som i AB om EK där kommer ned på under 50% av Aktiekapitalet. Du kan alltså göra stora förluster länge i enskild firma och ändå ha kvar företaget (men då sinar kassan i din privatekonomi givetvis).

Dessutom visar flera bokföringsprogram summan av Tillgångar i BR-rapporten (Balansräkningen) som (+) (positivt) och Summan av Skulder och Eget Kapital som (-) (negativt). I skolan och bokföringskursen kanske du är van att båda sidor i Balansräkningen har positiva värden och blir därför fundersam om du gjort något fel. Men har du exakt samma positiva värde på T som du har negativt värde på EK+S så är oftast allt i sin ordning när du har en enskild firma.

Förvirrande uppställning och struktur på BR i Speedledger?

Tycker du att din Balansrapport i Spedledger ser konstig ut och bryter mot vad du fick lära dig i skolan eller på bokföringskursen? Du är inte ensam. När du har enskild firma brukar man oftast bara göra årsbokslut och inte månadsbokslut. Men ofta tar man ut en BR och RR (Resultatrapport) varje månad för att se hur det har gått och snabbkolla så att inget verkar fel under månaden med bokföringen. MEN då stöter man också på problemet att BR inte verkar uppfylla den gyllene regeln inom bokföring T = EK+S.

I ett typiskt exempel nedan (bilden) ser vi T (+1557,92) = EK (+8346,78) + S (-124). Det här verkar inte stämma alls!? 1557,92 ≠ 8222,78. Det är en diff på 1557,92-8222,78 = -6664,86. Jag måste ha gjort fel någonstans! Men du kommer inte hitta något fel, för det finns inget. Det är bara uppställningen av BR i Speedledger (och en del till bokföringsprogram för enskilda firmor) som gör dig förvirrad.

Hur kan man ha en diff och ändå säga att BR stämmer? Det här bryter mot T = EK+S ekvationen som är grunden för Balansräkningen.. eller?

Kom då ihåg det andra mantrat från bokföringskursen RR avslutas mot BR! Vilket betyder att resultatet flyttas från RR till Eget Kapital i BR.

Så här ligger det till. Eftersom du bara gör bokslut EN GÅNG per år flyttas inte resultatet till EK varje månad när du tar ut dina RR & BR rapporter. Som du ser längst ned i BR så finns det en rad med det beräknade resultatet 9780,70. För att ekvationen T=EK+S ska stämma så måste du antingen varje månad avsluta med att göra som i årsbokslutet, alltså debitera konto 8999 Årets Resultat (med värdet på det beräknade resultatet längst ned till höger på bilden) och kreditera 2010 EK med samma belopp (därmed byter också beloppet tecken så att det ligger som en minuspost under EK). Eget Kapital börjar på siffran 2. Det är alltså klassat som ett skuldkonto. För skuldkonton ökar skulden när man bokför något i Kredit som du kan se i den här Lathunden för bokföring. Men hur kan årets vinst ÖKA SKULDEN? Här måste du tänka att EK är företagets skuld till ägaren, alltså Dig som privatperson. När du gör vinst i firman ökar företagets skuld till dig som privatperson eftersom vinsten i företaget hör till dig som ägare. När du Debiterar 8999 med månadens/årets vinst nollställer du faktiskt summan av det som ligger på intäktskonton och kostnadskonton. Du nollar med andra ord ut resultaträkningen. Därmed är RR avslutat för perioden. Värdet du bokförde på konto 8999 måste ta vägen någonstans och det är just till konto 2010 i EK. Därmed flyttar du Resultatet till Balansräkningen. RR avslutas mot BR. Du ser nedan i flödesschemat hur omflyttningen går till så att BR blir balanserat: 

Förklaring till varför tillgångar är plus och eget kapital och skulder är minus i balansräkningen i bokföringsprogrammet Speedledger.

Nu stämmer Balansräkningens formel T=EK+S eftersom 1557,92 = -1557,92.

För en del av er kanske ryggraden vänder sig ut och in när man säger att ett positivt tal på vänstra sidan om likhetstecknet är lika med det negativa talet på högra sidan. Men det är faktiskt matematiskt helt korrekt. I denna ekvation måste man förstå att båda talen befinner sig lika långt ifrån noll (origo) men på olika sidor. Likamedtecknet betyder alltså i detta sammanhang ett identiskt avstånd eller en identiskt storlek.

Det finns uppsatser och avhandlingar som enbart diskuterar "är lika med" tecknets både statiska och dynamiska betydelser, men du får helt enkelt acceptera att ett positivt tal kan vara lika med ett negativt tal. Om man förlänger ekvationen så att resultatet blir noll känns det bättre för en del:

T = EK+S => T -EK -S = 0

1557,92 -1433,92 -124 = 0

I en del fall kan man se långa uträkningar med X = Y +1 = C = D = E + F = 0. I dessa fall måste man tolka likhetstecknet som "blir" inte "är lika med". Då borde man enligt matematiska paragrafryttare egentligen använda "=>"-pil tecknet och inte långa rader av "="-tecken för att visa att något blir något annat, men i praktiken använder folk ofta =-tecknet i betydelsen blir. Om du är intresserad av att studera hur mycket det går att skriva om ett enda teckens betydelse kan du t.ex. läsa denna kandidatuppsats (35s om ett enda tecken!).

Det går också att lite mer pedagogiskt presentera det visuellt så här:   

Utbildning - Balansräkning (Br) i Enskild Firma. T = EK+S.

Nu bör du förstå hur Balansräkningen i bokföringsprogrammet för din enskilda firma fungerar, och i synnerhet hur uppställningen ser ut och balanserar i Speedledger.

 

29 Sep 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.



MOMS-SKATT-BOKFÖRING



Sök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)



Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.



Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se