Stäng
Hur bokför man avgiften för Bokföringsprogram (Speedledger m.fl.)?Bokföra prenumeration av Bokföringsprogram. Hur konterar man kostnaden för bokföringsprogram? Hur bokas avgiften för onlinebaserade bokföringssystem som man prenumererar på? Vilket konto tas kostnaden för affärssystem på? Vilket konto används för ekonomiprogram?

Kontering av prenumeration på Bokföringsprogram

Många bokföringsprogram idag är helt nätbaserade. De finansieras ofta genom månatliga betalningar via prenumerationsliknande upplägg. Speedledger som Momsens.se använder fungerar på samma sätt. Antingen dras pengarna via autogiro eller så får du numera hem en faktura direkt från Speedledger. Förut tog Swedbank hand om avgifterna för e-bokföringen men nu faktureras detta direkt via Speedledger. För bokföring av ekonomiprogram kan man med fördel använda BAS-konto 5420 (programvaror), både för prenumeration och inköp av hela "offline program" om man får uttrycka det så. Men om du har lagt ut redovisningen (outsourcat) den till en redovisningsbyrå bör du istället använda konto 6530 (Redovisningstjänster).

När man har e-bokföring via banken brukar man få det som ett komplett paket (ex. Bättre Affärer från Swedbank) med Internetbanken företag, Företagskort (kreditkort), BankgiroNyhetsbrev och Placeringskonto m.m. I dessa fall kan man också se avgiften för bokföringsprogrammet som en del av kostnaden för banktjänsterna och därför går det också att bokföra detta på konto 6570 (Bankkostnader). Ett ytterligare alternativ är att kontera kostnaden för onlinebaserade bokföringssystem på 6540 (IT-tjänster). Du kan också skapa ett helt eget konto bara för kostnader relaterade till bokföringsprogrammen du använder t.ex. 6541 Redovisningsprogram. Det vanligaste är dock att man bokför Ekonomisystemet på konto 5420 och därför använder jag detta som exempel:

Kontering av Bokföringsprogram (Ekonomisystem)

Beskrivning Konto Debet Kredit
Bokföringsprogram 5420 125,00  
Ingående moms 2641 31,25  
Företagskonto 1930   156,25

Vill du se fler konteringsexempel? Klicka här för bokföringsexempel

27 May 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se