Stäng
Gratis bokföringsprogramBokföringsprogram gratis. Letar du efter gratis bokföringsprogram? Vilken kritik har olika bokföringsprogram fått? Vilket är det bästa moderna bokföringsprogrammet för enskild näringsverksamhet?

När jag startade eget och registrerade enskild firma så genomförde jag en ganska omfattande research och analys av olika bokföringsprogram. Kravet var att det skulle vara gratis eller max kosta en lunch i månaden. Det behövde vara onlinebaserat och vara smidigt och smart. Dessutom hade jag höga krav på momsredovisningsfunktionerna och momsrapporten eftersom jag har mycket handel med tjänster inom och utanför EU, vilket betyder en hel del extra administration med periodisk rapportering (periodisk sammanställning) och en betydligt krångligare momsdeklaration. Jag ville ha ett modernt ekonomiprogram som inte hade många krångliga och omständliga konterings- och verifikationsrutiner baserat på traditionell bokföring. Jag ville hitta ett bokföringssystem som tog vara på fördelarna med molntjänst och modern informationsteknik. Helt enkelt ett modernt bokföringsprogram som har funktioner som man hittar i dataspel och officeapplikationer. Automatisk ifyllning, automatiskt genererade rapporter, smartare koppling mot bankkonton, artificiell intelligens där systemet lär sig av användarens inmatningar och helt enkelt en minimering av onödiga manuella steg.

De 2 bästa gratisalternativen för bokföring

Jag sållade mig tillslut ner till två slutgiltiga kandidater för onlinebokföring. Det var det finska bokföringsprogrammet Zervant och det svenska bokföringssystemet Promikbook. Dessa två system är helt olika men har distinkta fördelar och båda är väldigt moderna i sina funktioner och uppbyggnad. Zervant lämpar sig bäst för dig som är konsult och behöver ett enkelt system där du kan fakturera och bokföra men där du "slipper tänka bokföring". Zervant gör det enkelt att sköta sin ekonomi för dig som inte har någon större koll på bokföring, men kan vara obekvämt för dig som jobbat mycket med traditionell bokföring eftersom du inte kan göra som du brukar när du bokför. Proomikbook är ett komplett system som fortlöpande utvecklas. Det är fantastiskt på så sätt att det är helt gratis att bokföra och fakturera i Proomikbook samtidigt som man har många rapport- och analysfunktioner. Behöver man utökade funktioner går det att köpa till (prenumerera) på valuta, budget och analysmoduler. I Promikbook bokför du som vanligt men man har autokonteringsfunktioner och andra smarta moderna implementeringar. Nackdelen med båda dessa system är att de inte är optimerade för att hantera EU-moms och utrikeshandel och import. Har du behov av smart och smidig hantering av EU-moms och utrikeshandel får man gå upp ett steg och betala 125 Kr/månad för Speedledger där du dessutom bokför direkt mot bankkontot. Speedledger är mer som ett storföretagssystem med momskoder och automatisk ifyllning av momsrapporten. Speedledger är som ett storföretagssystem men där du kan välja att använda kontantmetoden och utformat för att fungera utmärkt med en liten enskild firma. Jag valde personligen Speedledger eftersom det var ett komplett system som hade allt jag behöver och dessutom med smarta och moderna bokföringsfunktoner som sparar mycket tid.

Bokföring i Excel

Du får ej bokföra i Excel! Bokföringsprogrammet måste logga alla ändringar vilket inte görs i Excel. Det är faktiskt förbjudet enligt lag att använda Excel för bokföringen.

Bästa bokföringsprogrammet som är gratis

Jag utser Promikbook till det bästa ekonomisystemet som är gratis att använda och fakturera med. Idag heter programmet Acconomy och det finns frågetecken kring både supporten och organisationen bakom som tagit över. Acconomy rekommenderas inte längre.

Bästa bokföringsprogrammet för dig som är konsult

Är du konsult och har F-skatt men bara har en eller ett fåtal uppdragsgivare och inte så mycket bokföring i övrigt ska du välja Zervant. Då slipper du lära dig bokföring på djupet utan kan koncentrera dig på ditt jobb. Med Zervant kan vem som helst sköta en liten firmas ekonomi utan några egentliga förkunskaper.

Bästa bokföringsprogrammet alla kategorier

Det kanske bästa och smidigaste bokföringssystemet som finns på marknaden idag för småföretagare är Speedledger. Smarta moderna funktioner och automatiska momsrapporter och stöd för momskoder och internationell handel gör det till en självklar vinnare. Många svenska bokföringsprogram har bara stöd för inrikeshandel och med den allt mer komplicerade momshanteringen inom EU behövs ett kraftfullt bokföringsprogram med stöd för momskoder även för mindre enskilda firmor eftersom så många har handel online på internet med kunder i andra länder idag, även om man är en liten Webbshop, blogg eller har någon annan typ av hemsida som man tjänar pengar på. En nackdel är att du ej kan fakturera med Speedledger i standardversionen för 125 Kr/månad. Speedledger är inte lika fördelaktigt längre för dig med enskild firma sedan de ändrade paketen hos t.ex. Swedbank. Fakturerar du mycket eller till många kunder bör du fundera på om Promikbook är bättre för dig.

Läs recension med videoexempel på de 3 bästa bokföringsprogrammen för dig med enskild firma

Nyckelord: bokföringsprogram online gratis, bokföring i excel, enkelt bokföringsprogram, kritik bokföringsprogram, gratis ekonomiprogram, bokföring enskild firma gratis, ekonomisystem, gratis bokföringsprogram för enskild firma samt bokföringsprogram online. Gratis bokföringsprogram enskild firma, bokföringsprogram för enskild firma kostnadsfritt och bästa bokföringsprogrammet enskild firma.

7 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se