Stäng
AB kräver bara 25000 EK från januari 2020: Bör du byta till AB nu?Byta till AB. Ska jag byta till AB 1:a januari 2020? Vilka risker finns det med att byta från enskild firma till aktiebolag? Är det lägre skatt i AB? Vilka fördelar finns det att byta till AB? Ska jag starta AB eller enskild näringsverksamhet? Vilket är bäst att ha efter 2020 AB eller enskild firma? När sänks kravet på aktiekapitalet i AB? Hur högt EK måste man ha i AB?

Sänkt krav på EK i AB 2020

Regeringen har nu beslutat att kravet på aktiekapitalet i ett AB sänks från 50000 till 25000 kronor från 1 januari 2020. Man kan se en tydlig trend att kravet på aktiekapitalets storlek halveras vart 10:e år. Så 2030 bör kravet ha sjunkit till 12500 om trenden fortsätter. Trenden med sänkt krav på insatt kapital är ännu starkare i resten av Europa. Du kan faktiskt starta motsvarigheten till AB med bara 1 Euro i EK i 18 av EU-länderna.

Tänk på detta om du funderar på AB

Ofta framhålls AB som "det bästa alternativet" jämfört med en enskild firma, och visst finns det fördelar med AB, men är det verkligen alltid bättre? Skattemässigt har AB tappat i attraktivitet de senaste åren, speciellt för dig med förväntade intäkter under gränsen för statlig inkomstskatt. Sedan har vi många praktiska nackdelar med att byta mellan enskild firma till AB som många inte tänker på. Till skillnad från hallelujahropen på många andra bloggar över denna sänkning, och de ständiga uppmaningarna att byta till AB, handlar denna artikel istället om risker och nackdelar som sällan eller aldrig behandlas vid byte av bolagsform.

Den moderna frilansaren och hobbyföretagaren som varit verksam online ska tänka sig för både en och två gånger innan man hoppar på hallelujatåget in i aktiebolagsvärlden. Det är oftast mycket smidigare att köra enskild firma än AB om du har ett onlinebaserat enmansföretag. Den ekonomiska risken är låg om man jobbar med konsultliknande arbeten utan inköp av dyra maskiner och då försvinner många av fördelarna med AB. Den moderna frilansaren anställer inte personal på ett traditionellt vis utan köper oftast in just det man behöver från en annan frilansare på Fiverr eller Upwork och då har man inte den personalrisk och skatterisk för anställda som ett traditionellt företag har där AB är en klar fördel.

Nackdelar med att byta till AB som du inte tänkt på

Stödområde - Reducering av egenavgifter är bara aktuellt för dig med enskild firma registrerad i stödområde ej AB. Byter du till AB kan det bli en kraftig skattesmäll som du inte förstår var den kommer ifrån.

Adsense - Du får inte omvandla ditt Adsensekonto från privat till företag. Du måste skapa ett nytt konto och göra om alla annonsplatser, ändra pub id i ads.txt för alla webbplatser, byta ut alla kodblock på alla sidor.. bara denna punkt för sig kan göra det ointressant att byta till AB. Google verkar dock nyligen öppnat möjligheten till byte av kontostatus baserat på vad de skriver här.

Privata konton - Går du från ett hobbyföretag till AB har du antagligen många registreringar och konton i ditt privata namn, byter du till AB måste allt detta ändras och du behöver i många fall skapa nya konton där du tappar alla inställningar, upparbetade reviews, statistik, historik m.m. Det kan vara svårt att flytta immateriella digitala värden som du byggt upp som hobbyföretagare in i ett AB. Detta är mycket smidigare att hantera i en enskild firma som är samma sak som ditt personnr.

Vinsten blir offentlig - När du har AB blir din vinst och förlust offentlig för alla t.ex. hos Allabolag.se

Telefonterrorism - Ett AB blir mycket oftare uppringt av säljare av alla möjliga slag. Jag som själv jobbat med olika typer av teleförsäljning vet vilken nackdel det är för ett AB att så mycket uppgifter är offentliga och lättillgängliga. Visar du bra siffror i ett AB i en storstadsregion kommer du få prata med pensionsrådgivare hela dagarna. Tro mig, jag vet. Men du kommer också få erbjudanden och möjligheter som du inte tänkt på, om någon inte ringt och gjort dig uppmärksam på lösningar eller tjänster som du själv aldrig skulle drömma om att googla efter. Den här punkten är både en fördel och en nackdel beroende på hur man ser det.

Årsredovisning - Alla AB måste skicka in en årsredovisning till bolagsverket, i enskilda firmor (<3M) behöver du bara göra ett förenklat årsbokslut som du redovisar siffror från i Skatteverkets inkomstdeklaration. Ända upp till 80 miljoner i nettoomsättning slipper du skicka in årsredovisning till Bolagsverket om du har enskild firma. Med andra ord 80M intäkt, alltså fakturerat belopp utan moms och punktskatter och eventuella rabatter räknas inte heller in i denna brytgräns.

Kontrollbalansläge - I ett AB måste du upprätta kontrollbalansräkning så fort EK har halverats. Med bara 25000 i EK gör ett enkelt datorinköp av lite kraftfullare modell att du direkt får problem på den här punkten. Inköp under 23650 får kostnadsföras direkt vilket innebär att du inte lägger upp datorn som en tillgång, bara en kostnad, och då kommer du snabbt under gränsen på 12500 för EK (halva aktiekapitalet) så här gäller det att se upp! 

Sänkning av EK verkningslöst - Kritik finns mot att sänkningen inte kommer få den effekt som man antar dvs att fler företag startas och det blir fler som får anställning

Borgenärskrav ökar - Nu blir behovet av borgenärer större för att kompensera för den sänkta säkerheten i AB med lågt EK. Långivare kan bli ovilligare att låna ut till de nya riskfyllda aktiebolagen.

Låneförbud - Om du omvandlar från enskild firma till AB förlorar du möjligheten att låna av ditt eget företag.

Högre skatt - Idag lönar det sig inte skattemässigt att byta från enskild firma till AB om du inte kommer över gränsen för statlig inkomstskatt. Om du har en vinst som ger ett överskott (punkt 10.1 i deklarationen) under 200K kan du glömma AB direkt p.g.a nedsättningen av egenavgifter upp till denna gräns i EF.

Byråkratin ökar - Administrationen blir, om möjligt, ännu värre i ett AB än det redan är för enskilda näringsidkare. Speciellt myndighetskrav och myndighetsrapportering ger ökad belastning på ägaren av ett AB.

Antika förmågor - Är du pensionär som vill dryga ut kassan finns fördelar med enskild firma framför AB eftersom de sociala avgifterna är mycket lägre för denna kategori.

Räntefördelning - Företag som kommer få högt värderade tillgångar och lite skulder med tiden (t.ex. ett fastighetsbolag eller skogsbolag) och som gör mycket vinst har mycket att vinna på den speciella positiva räntefördelningen som är tillgänglig i enskilda firmor.

Jordbruk & skogsbruk - Det finns ibland juridiska problem vid övergång till AB som kanske inte är allmänt känt. Ett sådant är en ålderdomlig lag i Sverige som förhindrar AB från att köpa eller överta t.ex. åkermark och skogsmark. Lagen kommer ursprungligen från Bolagsförbudslagen från 1906 som förbjöd sågverk att köpa upp jord- och skogsmark från privatpersoner. Den lag som reglerar detta i dag är Jordförvärvslagen och förhindrar fortfarande aktiebolag från att köpa privat skog och åkermark. Vissa undantag medges numera men generellt blockerar denna lag ombildande till AB i dessa fall.

*För publika AB blir det inte någon ändring på registrerat EK (>500000 SEK).

Både enskild firma och AB samtidigt

Om du får rådet att bilda både enskild firma och AB tänk då på att det framför allt kan vara fördelaktigt för revisorn som får motsvarande 3 enskilda firmor att administrera och fakturera tid för. Detta eftersom ett AB, om man skjuter från höften, kräver dubbelt så mycket tid att administrera som en enkel enskild firma. Revisorn får alltså motsvarande 3 firmor istället för bara 1 att tjäna pengar på.

Är det en fördel att byta från enskild firma till AB efter 2020 med det sänkta kravet på aktiekapital för AB?
Byte från enskild firma till aktiebolag : en praktisk handbok

Men det finns klara fördelar för vissa typer av företag att både ha enskild firma och AB samtidigt. Du bör då läsa på mer ovan i boken Byte från enskild firma till aktiebolag för att se om det är aktuellt för just dig.

 


22 Dec 2019


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se