Stäng
Hur fungerar Räntefördelning i Enskild Firma?Räntefördelning är ett lite mer avancerat begrepp som man kommer i kontakt med både i Enskild Firma och i Aktiebolag. Du har alltså samma möjligheter som i ett AB även i en Enskild Firma. Från början infördes räntefördelning för att hindra att ägaren i företaget kunde ta ut skattemässigt väldigt fördelaktiga lån från verksamheten genom att göra egna uttag så att kapitalet blev negativt. Men det kan även användas för att flytta vinster från att beskattas som inkomst av tjänst till inkomst av kapital. Som du kanske vet är det sämsta möjliga ur skattesynpunkt att få vinst beskattad som inkomst av tjänst, eller med andra ord att det blir vanlig lönebeskattning på vinsten (det normala i Enskild Firma). Genom att använda positiv räntefördelning kan man istället få det beskattat som inkomst av kapital, vilket har en skattesats på 30% jämfört med lönebeskattning som kan komma upp i närmare helt sjuka 60%! Desto större vinst du gör i din enskilda firma och desto fler skiktgränser och brytpunkter du kommer över, desto lönsammare blir räntefördelningen. Det här är alltså skatteplanering i den högre skolan. Men inte så svårt som det kanske verkar. Du behöver inte ens bokföra några extra poster eller konstiga verifikationer. Det räcker med att du anger det i deklarationen. Du kan dessutom spara ett positivt räntefördelningsbelopp till framtida år. Räntefördelning är frivilligt och du behöver inte använda det om du inte vill. Du behöver inte föra tillbaka den angivna räntefördelningen eller något sådant krångel som det är med periodiseringsfonder och expansionsfonder

Förutsättningar för att få göra Räntefördelning

*  Intjänad vinst måste stanna i företaget

*  Ägaren satsar sina privata pengar i verksamheten

*  Underlaget måste vara minst 50000 Kr (EK>50K) och det är IB=Ingående Balans vid årets början som är underlaget. Det är alltså inte något för en helt nystartad firma.

Har du 50000 i underlag får du räntefördelahela beloppet, men har du 49999 får du inte göra räntefördelning alls. Vad ska du göra om du precis ligger under gränsen? Du måste höja det egna kapitalet. Hur ökar man enklast det egna kapitalet? Gör en Egen Insättning så höjer du EK.

Avkastning på Eget Kapital i Enskild Firma

Man kan säga att Räntefördelning är en fiktiv avkastning som kan jämföras med aktieutdelning och obligationsränta för de privata pengar du har investerat i företaget. Utdelningen i AB beskattas med 20% och här har man en liknande möjlighet i Enskild Firma med "utdelning" med 30% skatt istället för att betala Egenavgifter och Kommunalskatt på en del av vinsten. Räntefördelningsmöjligheten är en anledning till att de företagen med de allra högsta värdena på EK väljer att ha Enskild Firma istället för Aktiebolag.

Positiv räntefördelning (valfritt)

Positiv räntefördelning är valfritt, men EK måste vara minst 50K.

Räntan = Statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret, plus sex procentenheter.

Räntan = 0,90% (141128) + 6% = 6,90% för beräkning i 2015 deklarationen (inkomstår 2015).

(för beskattningsår 2014 & 2015 är räntan statslåneräntan plus 6%. Beskattningsår 2013 & 2012 låg det på statslåneräntan plus 5,5%, före 2012 låg det på plus 5%)

Fördelningsbeloppet dras av från inkomsten av näringsverksamhet (alltså vinsten), du sänker alltså skatten med positiv räntefördelning. Notera att du inte kan dra skatten på återförda periodiseringsfonder eller expansionsfonder.

Bäst effekt får du på vinster (inkomster) som drabbas av höga marginalskatter. Det är därför smart att spara räntefördelningar till ett år då man gör mycket vinst.

Negativ räntefördelning (obligatorisk)


Negativa räntefördelningen är däremot obligatoriskt och du kan inte skjuta den framåt i tiden. Om kapitalunderlaget (EK) är negativt och mer än -50000 Kr måste du göra en negativ räntefördelning.

Räntan = Statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret, plus en procentenhet.

Räntan = 0,90% (141128) + 1% = 1,90% för beräkning i 2015 deklarationen (inkomstår 2015).

Vad gör man om man missat att använda räntefördelning?

Du kan göra ändringar 5 år bakåt i tiden och därmed utnyttja räntefördelningen även om du inte förstått hur eller när du skulle ha använt det tidigare. Men efter att du läst denna artikel vet du tillräckligt för att ta tag i saken!

Finns det någon blankett för Räntefördelning?

Ja, Skatteverket har blankett SKV 2196 (visst har dom fantasifulla namn..) som du kan ladda ned direkt via länken. Den kan du använda som hjälp vid uträkningen och den ska inte lämnas in till Skatteverket.

Räntefördelning i praktiken

Antag att vi har följande värden och definitioner.

EK = 100000

Statslåneränta = 2,09%

Positiv räntefördelningsränta = 8,09% (inkomstår 2014)

Vinst = 10000

Fördelningsräntebelopp (positiv): 100000 x 0,0809 = 8090

Beskattningsbar vinst (normalskatt): 10000-8090 = 1910 Kr

Beskattningsbar vinst (skattesats 30%): 8090

Årets Skatt: 1910 x (Egenavgifter-avdrag+Tabellskatt) + 8090 x 0,30 = Slutgiltig skatt

Vilka gynnas mest av positiv räntefördelning?

Här ser man alltså rent praktiskt möjligheten att sänka sin skatt på vinsten. Man ser också att har man låga Egenavgifter och låg Tabellskatt (stödområdesavdrag, låg vinstnivå som ger mycket jobbskatteavdrag osv) så kan det i vissa fall t.o.m. vara ofördelaktigt att använda räntefördelning då den bara ger effekt på skattenivåer ner till 30%. Man förstår nu också att bolag som har mycket tillgångar och lite skulder (t.ex. ett fastighetsbolag som har några år på nacken) och som drivs som en Enskild Firma och gör relativt höga vinster har mycket att vinna på positiv räntefördelning.

8 Sep 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se