Stäng
Adtraction - hur bokför man intäkt från affiliatenätverk i Sverige?

Adtraction. Hur bokför man pengar från affiliatenätverket Adtraction? Du kanske har läst mina artiklar om hur man bokför intäkter från Adsense, eller annonsintäkter från Bidvertiser och reklaminkomster från Chitika. Då handlade det om försäljning av tjänst till kund utanför EU, men här blir det lite annorlunda. Nu har vi fått pengar från ett svenskt företag. Rent bokföringspraktiskt innebär det egentligen att vi har sålt en tjänst till Adtraction i Sverige som dom betalar oss för. Vi får provision på det som säljs via affiliatelänkar som Adtraction sedan betalar ut till antingen dig privat eller till ditt företag. I det här exemplet utgår jag från att du har en enskild firma med kontantmetoden (du bokför alltså vid utbetalning eller inbetalning). Nu har Adtraction betalat ut provisionen vi tjänat för perioden och det är dags att bokföra detta som en försäljning från vår enskilda firma till Adtraction. Det innebär alltså att vi måste lägga på moms på försäljningen eftersom det är en inrikesfakturering till ett svenskregistrerat företag.


För att maximera möjligheterna att tjäna pengar på din sida och blogg måste man vara med i många olika affiliatenätverk. Då kan man bättre matcha olika produkter och tjänster mot exakt det din artikel eller sida handlar om. Precis som jag gör med Adrecord här. Av någon anledning hade jag missat detta utmärkta nätverk och det gick direkt in och blev en av mina absolut lönsammaste affiliatenätverk. Testa du också det kostar inget att registrera sig!


Adtraction självfakturerar försäljningen

Du behöver alltså inte själv använda en fakturamall här och skapa en faktura till Adtraction, det sköter dom själva med hjälp av något som heter självfakturering (Self billing) vilket är vanligt förekommande när en mellanhand, eller plattform, skickar vidare intäkter. Så nu ska vi helt enkelt hämta Självfakturan på Adtraction. Det går till så här:

1. Logga in på https://adtraction.com/

2. Klicka på Konto/Utbetalningar

 Självfakturering och bokföring

3. Klicka på det blå numret (Självfakturanummer)

4. Klicka på PDF upp till vänster på skärmen

4. Du får då fram Självfakturan med specificerad moms

5. Bokför Självfakturan som om det var du som skickat den till din kund

Du bokför alltså som en vanlig inrikesförsäljning. Den enda skillnaden är att det är Adtraction som tillverkat fakturan istället för du själv. För att förtydliga är det alltså utgående moms på den här fakturan precis som på dina vanliga fakturor till kunder. Den här momsen ska du alltså bokföra som utgående moms och betala in till Skatteverket.

Kontering av Adtractions Självfaktura

Så här ska vi kontera intäkten från affiliateförsäljningen med Adtraction.

Beskrivning Konto Debet Kredit
Adtraction intäkt 3042   2159
Utgående moms 2611   539,75
Företagskonto 1930 2698,75  

6. Skapa nytt konto i Speedledger för Adtraction intäkter

Eftersom jag vill kunna se direkt i bokföringen hur stor del Adtraction intäkterna står för väljer jag att skapa ett nytt konto i kontoplanen i mitt bokföringsprogram Speedledger. Kontointervallet 3000-3499 är så kallade fria kontogrupper så här skiljer det sig en del mellan olika bokföringsprogram. Vissa har 3010 som standard för inrikesförsäljning av tjänster, Speedledger har 3040 och jag väljer att skapa konto 3042. Kontotypen är Intäkt och vi ställer in att bokföringssystemet alltid ska tvinga momskontering. Då kommer vi bli varnade nästa gång om vi försöker boka bara intäkten eller totalsumman utan moms för att vi såg den siffran på bankkontot och inte tänkte till. Alltid bra med lite inbyggd felkontrollering och inmatningskontroll. Du kan även använda BAS-kontoplanens 3920 - Provisioner & Royalties.

 lägga upp nytt konto i speedledger för affiliateintäkter

Momskod 150 är vanlig 25% moms inrikesförsäljning7. Konteringsexempel i Speedledger av affiliateintäkt

kontering av adtraction intäkt i speedledger - hur bokför man inkomster från affiliatenätverk?

Nu när du har bokfört din första Adtraction-intäkt eller annan affiliatenätverksintäkt är det dags att gå vidare och lära dig mer om hur du ökar försäljningen. Här har du ett utmärkt blogginlägg om hur du ska tänka strategiskt för att maximera dina intäkter för din hemsida eller blogg.

Läs också:

Bästa affiliatenätverken för din blogg och hemsida

 

18 Jan 2015


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se