Stäng
Hur skapar man ett nytt konto i Speedledger?Nytt konto i Speedledger. Koppla konto mot speciell ruta i momsdeklarationen. Hur lägger man till en nytt konteringskonto i Speedledger? Hur kopplar man ett konto mot en ruta i momsrapporten i Speedledger? Lathund för att skapa nya konton. Hur skapar man ett autokonteringskonto med låst momskod för momsfri försäljning?

Skapa nytt konto i Speedledger

I Huvudmenyn väljer du "Inställningar" och sedan "kontoplan".

Då får du upp en lista med alla konton och dess inställningar. Om du klickar på det kontot du är intresserad av får du upp en ny inforuta där du kan göra detaljerade inställningar och ändringar. För att skapa konto t.ex. 3004 för momsbefriade intäkter klickar du på (1) Nytt konto:

Hur skapar man ett nytt konto i Speedledger? Hur kopplat man ett konteringskonto mot en specifik ruta i momsdeklarationen? Så här skapar du nya konton och ställer in momskoder i Speedledger. 

(2) Ange kontonummer på det konto du vill skapa.

(3) Namnge kontot t.ex. "Momsfri försäljning"

(4) Välj att det ska vara kontotyp intäkt.

(5) Ange hur du vill att momsen ska hanteras vid konteringen. Ska man kunna ändra momskod eller ska bokföringsprogrammet alltid kräva en momskod för kontot? I detta fall är det lämpligt att använda "låst" som alternativ i Speedledger eftersom vi alltid vill att det vi bokför på detta konto ska hamna i ruta 42 och man ska inte kunna strula bort det med felklickningar vid bokföringstillfället.

(6) Eftersom vi tjänar pengar är det Försäljning.

Koppla konto mot ruta i momsdeklarationen

(7) Till sist ska vi välja vilken momskod som ska användas för detta konto. Vi klickar då på "420" som är Speedledgers momskod för koppling till ruta 42 i momsdeklarationen. Eftersom vi har valt låst i punkt 5 kommer autokonteringen alltid lägga in momskod 420 automatiskt och den kommer inte kunna ändras vid bokföringstidpunkten. Det enda du behöver göra när du bokför mot konto 3004 i fortsättningen är att ange belopp och klicka "OK" längst ut till höger i Speedledger sen är det klart!

Se exempel på hur du fyller i momsdeklarationens ruta 42 för momsfri försäljning här

Vad står momsfri försäljning för?

I det här fallet med ruta 42 menar Skatteverket försäljning som är undantagen från moms. Det kan t.ex. vara bidrag som du fått som inte är kopplat till försäljning av varor och tjänster, eller försäkringsersättningar som ditt företag fått. Det kan också vara uthyrning av fastigheter som är en momsbefriad tjänst. Det kan också röra sig om lotterivinster eller momsfria spelintäkter. Frilansare, författare, artister och konstnärer kan också få royalites som är momsfria och som utbetalas som en form av lön. Löner har ingen moms och därför måste man redovisa den typen av inkomster i ruta 42. Artister får ofta momsfria arvoden som är en form av lön och dom redovisar denna inkomst i ruta 42. Även författare som inte har något företag är i många fall momsredovisningspliktiga, vilket betyder att dom måste göra momsdeklarationer fast dom inte har något företag. I dessa fall fyller dom också i ruta 42 för sina royaltyinkomster. Många av de tidigare nämnda exemplen på personer har ofta enskilda firmor och den här guiden ovan visar hur ni kan skapa ett speciellt konto för just den här typen av inkomster med förvald momskod för snabbare bokföring eller autobokföring.

Du kan läsa en mer utförlig förklaring till ruta 42 här hos Skatteverket

 

27 Jan 2016


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Musikdistributör som gillar AI-genererad musik från t.ex. Suno och Udio.


Alternativ skatteadministration för Amazon-säljare


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se