Stäng
Bokföra återbetalning av moms

Boka momsåterbetalning i Enskild Firma. Hur konteras återbetalningen av momsen från Skatteverket? Hur stämmer man av bokföringen när Skatteverket återbetalat hela eller delar av den deklarerade momsen? Är det ingående- eller utgående moms som återbetalas? Hur ska momsåterbetalningen bokföras när Skatteverket skickat pengarna till mitt privata konto?

Bokföra moms du fått igen

Ofta när man startar upp en verksamhet har man mycket kostnader och lite försäljning. Man får då mer ingående moms än utgående moms i början. Det betyder i praktiken att du kommer få igen momspengar istället för att betala in moms till Skatteverkets skattekonto. När Skatteverket betalar ut pengarna till dig så får du också ett utbetalningsbesked. Har du en nystartad enskild firma så kommer Skatteverket betala ut pengarna till ditt vanliga konto du får igen skatt på när du deklarerar. Pengarna kommer alltså till ditt privata konto om du inte anmält ett speciellt konto för ditt företag.

Den här artikeln kommer besvara följande frågor om moms:

  • Är du osäker på hur man rent praktiskt ska bokföra återbetalningen av momsen från Skatteverket när det betalades till ditt privata konto?
  • Hur bokför man återbetalning av moms?
  • Hur är arbetsgången då man fått tillbaka momsen?


Momsskuld i Balansräkningen

Du kan se vilket belopp som Skatteverket ska betala tillbaka till dig genom att ta ut en Balansräkning i ditt bokföringsprogram. I det här exemplet finns 578 Kr bokfört på konto 2650 Redovisningskonto för moms. Det innebär alltså att Skatteverket är skyldiga dig detta belopp för att du haft 578 Kr mer ingående än utgående moms för perioden.

Bokföra Momsåterbetalning steg-för-steg

  1. Du skapar en momsrapport för t.ex. september
  2. Du redovisar periodens momsdeklaration till Skatteverket
  3. Ca 1 månad senare kommer du få ett utbetalningsbesked
  4. Skatteverket sätter in pengarna på ditt privata konto
  5. Du bokför återbetalningen enligt konteringen i orange färg nedan
  6. Redovisningskontot för moms 2650 ska då vara noll och inte dyka upp när du tar ut en Balansräkning

Bokföra återbetalning av moms

Antag att du har 578 Kr ingående moms för perioden och ingen utgående moms. Detta bokfördes i bokföringsprogrammet mot 2650 (Redovisningskonto för Moms). Du har alltså en fordran på Skatteverket på 578 Kr i din Balansräkning.

Har Skatteverket betalat ut momsen till ditt privata konto behöver du inte föra över dessa pengar till ditt företagskonto och sedan bokföra momsen. Det går lika bra att boka mot Eget Uttag direkt så slipper du en massa onödiga steg. Du skall alltså boka 578 i Kredit på konto 2650 och 578 i Debet på konto 2013 Egna Uttag. Då nollas konto 2650 ut eftersom du fått igen skulden som Skatteverket har till dig. Du har samtidigt gjort ett Eget Uttag ur din firma på 578 Kr. Det är alltid lättare att hänga med om man visar ett praktiskt konteringsexempel:

Kontering av momsåterbetalning till ditt privata konto

Beskrivning Konto Debet Kredit
Redovisningskonto för Moms 2650    578
Eget Uttag 2013  578  

Om Skatteverket har betalt tillbaka momsen till ditt företagskonto kan du bokföra det som övrig insättning i bankavstämningen eller mer konkret bokföra mot konto 1930 Företagskonto istället för 2013 Eget Uttag.


 


Kontering av återbetalning av moms till företagskonto

Beskrivning Konto Debet Kredit
Redovisningskonto för Moms 2650    578
Företagskonto 1930  578  

Om ditt bokföringsprogram kräver att du anger en momskod så välj "Enbart Skatt/Moms", "Noll moms" eller "Ej tillämpligt" eller liknande, eftersom hela beloppet är moms och inga kostnader är inblandade i den här bokningen. 

Vissa bokföringsprogram delar upp momsskuld/Redovisningskonto moms (2650, utgående moms) och moms fordran (1650, ingående moms) på två konton istället för att boka balansen mot bara 2650. Om ditt bokföringsprogram fungerar så med 2 konton måste du tänka på att nollställa rätt momskonto beroende på om det är inbetalning eller utbetalning av moms. Eller nollställa båda kontona om du haft både ingående och utgående moms.

Den summa du redovisat i momsdeklarationen i ruta 49 för perioden (ex: -500) ska vara samma som balansen/saldot på konto 1650, om det kontot används för att boka balansen för ingående moms i ditt bokföringsprogram. Nu har skulden Skatteverket har till dig försvunnit eftersom dom betalat ut pengarna till dig och då måste konto 1650 nollställas och pengarna bokas in på företagskontot 1930:

Beskrivning

Konto

Debet

Kredit

Redovisningskonto för Moms

1650

 

 500

Företagskonto

1930

 500

 

OBS! Nu ska kontobalansen på 1650 vara noll annars är något fel!

Läs mer om hur du bokför betalning av moms till Skatteverket här

Så här räknar du ut momsen

Nyckelord: Fått tillbaka momsen? momsåterbetalning, 2650, redovisningskonto för moms, återbetalning moms, och utbetalning av moms. Andra relevanta termer för denna sida inkluderar hur bokför jag återbetald moms?, kontering av momsbetalning, arbetsgången då man fått tillbaka momsen och bokföring vid momsåterbetalning från Skatteverket.

 

 

27 Nov 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se