Stäng
Kontering av Eget Uttag i Enskild FirmaBokföra eget uttag i enskild firma. Har du en enskild firma så kan du inte ta ut lön ur företaget. Du tar istället ut en del eller hela vinsten som "lön". Detta innebär att du när du vill kan göra egna uttag som du bokför mot konto 2013, så länge det finns likvida medel, alltså pengar, att ta ut från företaget. Även om ditt företag redovisar en vinst på 5000 för månaden i din resultaträkning är det inte säkert att det finns 5000 Kr fritt på ditt företagskonto som kan tas ut. När du tar ut pengar från företaget minskar det egna kapitalet, eller skulden till dig som ägare som företaget har byggt upp.

Hur vet du hur mycket "lön" du kan ta ut ur en Enskild Firma?

Det är inte helt enkelt att veta hur mycket du kan ta ut av vinsten från din enskilda firma varje månad. Det är först när du gör årsbokslutet du vet hur mycket skatt det blir och hur stor vinst du gjort. Många använder en tumregel att ca 50% försvinner i skatter så då kan man ta ut halva vinsten varje månad. Men om man vill veta mer säkert vad man kan ta ut just den här månaden, hur gör man då? På Skatteverket räknar man bara fram siffror årsvis och sen får man dela det med 12, men det blir inte så bra om man vill veta hur mycket man kan ta ut av vinst just denna månad. Man kanske har ganska verierande resultat som varierar mycket från månad till månad och dessutom kanske har stora säsongsvariationer. Lugn, Momsens.se är här för att hjälpa dig!

Excell mall för att räkna ut egna uttag i Enskild Firma

har skapat en Excel-mall för att hjälpa både sig själv och alla andra småföretagare med enskilda firmor att uppskatta ett mer exakt belopp som du kan ta ut baserat på den aktuella månadens vinst.

Du kan ladda ner löneräknaren för Enskild Firma här

Med hjälp att den här löneräknaren eller uttagsutrymmes-räknaren kan du få ett väldigt exakt belopp på hur mycket du kan plocka ut ur företaget den här månaden. Programmet är snabbt och enkelt att använda och du behöver bara fylla i en handfull rutor för att få ett mycket exakt värde som kommer stämma överens väldigt bra med det slutgiltiga värdet du egentligen först vet när året är slut. Excell-mallen är gratis och du får dela med dig av den till alla dina företagsvänner utan kostnad. Du har t.o.m rätt att göra om den och bygga ut den och distribuera den vidare om du har lust med det. Den som har lust får gärna utöka programmets funktioner för att kunna hantera avsättning till expansionsfond och periodiseringsfond. Maila gärna en uppdaterad version till mig på moms(snabela)momsens.se så lägger jag ut den på hemsidan så kan vi hjälpa några till företagare att spara tid och slippa uppfinna hjulet igen.

Läs mer om kontering av Egna Uttag och Egna Insättningar här

13 Sep 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se