Stäng
Wanna Make You Dance!

Mr Eurodisco - Wanna Make You Dance. Som ni kanske vet är jag inte bara ekonom jag är hobby-artist också. Nu har min nya singel "Wanna Make You Dance" släppts, en riktig eurodisco dänga i sann 90-talsstil. Som ni kanske hör är jag hyffsat mycket inspirerad av Eurodisco Gudarna E-type, Basic Element, Dr Alban, Pandora och Captain Hollywood. Just den här låten skapades med ambition att uppnå samma musikaliska ljudbild som E-rotics gamla eurodisco hit "Gotta Get it Groovin'" som inte är så känd och aldrig klättrade till den absoluta toppen på listorna, men som är en personlig favorit som jag inte kan lyssna mig less på. Den släpptes ursprungligen 1994 fast under kolaborationsgruppsnamnet IQ-Check, så det är definitivt en mid-90s eurodisco sång, den ljudbild jag är mest frälst vid om det undgått någon.

Skapandet av en hitlåt

Skapandet av den här hitlåten inleddes med att min bror för drygt ett år sedan frågade vad jag ville få som födelsedagspresent. Man har nu kommit upp i den ålderna att det börjar bli väldigt svårt att önska sig något vettigt i födelsedagspresent så jag sa helt enkelt att "Jag vill att du producerar en låt åt mig". Brorsan är grymmare än mig när det kommer till den tekniska produktionen i Cubase, mastring och att bygga upp en låt på ett professionellt sätt eftersom han varit DJ under artistnamnet "DJ BLACKBIRD" och även varit med på ett par trance-skivor med storheter som TiëstoPaul Van Dyk och Darren Tate. Så för att lyckas göra en riktig hitlåt behöver jag hans hjälp. Jag och min bror "Blackbird" byggde upp bassgången och trumbeatet i Wanna make you dance starkt influerade av Gotta get it groovin' låten, kan du höra likheterna i stil och tempo i bakgrunden?. Den här "Euromix" versionen har jag själv producerat och mastrat på egen hand utifrån den grundversion som vi byggde upp tillsammans, den har riktigt hög replayability factor, eller hur! Om man får lov att låna ett uttryck från dataspelsbranschen. Tanken är att vi ska släppa en ännu coolare "Blackbird Radio Edit" under 2015. Här är den i alla fall - WANNA MAKE YOU DANCE (EUROMIX), vad tycker ni? Visst är den grym!

Artistmomsen

När man är artist drabbas man av den mycket förvirrande kulturmomsen som är så obegriplig att Skatteverket var tvungen att ta fram en specifik informationsbroschyr "moms för artistframträdanden" enbart för denna skatt(!).

När du får betalt för ett artistframträdande är det momsfritt om du som artist uppfyller tre premisser:
• du är en utövande konstnär
• du framträder inför publik
• du framför ett litterärt eller konstnärligt verk som
är skyddat av upphovsrättslagen.

Notera att om du bedöms få sälja momsfritt gäller detta alla varor och tjänster som är kopplade till det artistiska framförandet

Vad räknas som en "utövande konstnär"?

De konstnärer som kan uppträda momsfritt är bl. a. sångare, musiker, dansare, skådespelare, recitatörer, dirigenter men även stuntmän!

Det har varit debatt kring om DJ:s verkligen är konstnärer och om de ska fakturera sitt framträdande med eller utan moms. Nu har det via domstol beslutats att även DJ:s är artister och konstnärer och de ska därmed inte fakturera med moms utan man säljer sitt framträdande momsfritt. Det kräver dock att du "vevar med armarna" etc. och inte bara spelar upp några skivor i rad.

"..mixandet av musikstycken, rök- och ljusshow, projektion av filmsekvenser, duons uppträdande på scenen och kommunikation med publiken – framstår som en integrerad och sammanhängande helhet som är ägnad att lyfta fram musiken och levandegöra den på ett sådant sätt att det är fråga om utövande konstnärers framförande av konstnärliga verk." (HF Mål nr 668-15)

Exempel på konstnärer som inte kan sälja sina uppträdanden momsfritt är clowner, fakirer, jonglörer, imitatörer och akrobater.

Undantag från momsfrihet för vissa "konstnärer"

Om du är regissör eller scenograf så anses du inte uppträda live med dina konstnärliga verk eftersom arbetet inte utförs direkt inför en publik, så då får du inte sälja utan moms

Här kan du läsa mer om momsfria tjänster i Sverige

Momsen är 6 procent på artistersättingar inom dessa områden

  • upphovsrättsliga ersättningar från skiv-, film-, radio- och TV men även royalty från bokförlag och tidningar.
  • upphovsrättsliga ersättningar från STIM
  • upphovsrättsliga ersättningar från BUS

Men se upp med undantagen för 25% moms

När du upplåter eller överlåter rättigheterna för t.ex.:

  • foto/bilder
  • reklamrelaterade produktioner
  • dataprogram
  • film, video
  • utför tjänster eller uppdrag
Säljer du en film/video med ditt musikuppträdande blir det alltså 25% moms men om du gör ett liveframträdande blir det momsfritt, visst är det snurrigt! När du säljer en musikvideo från ditt live-uppträdande eller konsertspelning måste du alltså fakturera 25% utgående moms från ditt företag till den som beställde musikvideon men hotellet och resorna till och från spelningen blir momsfria!

Köper du en gitarr som du eldar upp under ditt framträdande i riktig 80-tals hårdrocksstil så kan du lägga på kostnaden för detta på faktureringen till arrangören av evenemanget momsfritt.

Håller du ett föredrag om ditt konstnärsskap och berättar om dina verk och kanske visar delar ur din produktion måste du ta ut moms på 25 procent.

Hur man lyfter den ingående momsen som artist

Om du säljer momsfria tjänster som artist (liveuppträdanden) och dessutom momspliktiga tjänster eller varor som skivor eller mp3 filer, eller via Spotify, iTunes etc, bedriver du s.k. blandad verksamhet och då gäller en del begränsningar för hur mycket ingående moms du kan bokföra (dra av). För de köp som helt och hållet är kopplat till den momspliktiga affärsverksamheten kan du bokföra hela ingående momsen på 2641. Men för den del av verksamheten där du har momsfri försäljning får du ingen avdragsrätt för momsen. Detta kan naturligtvis vara en administrativ utmaning att hålla koll på och få till rätt. Det är inte alltid så enkelt att göra rätt även om man vill. 

Artistmomsen har använts för att komma undan moms för arrangörer

Upplägget brukar se ut något i stil med att arrangören bara fakturerar 10-20 procent av den totala kostnaden. Huvuddelen av kostnaden faktureras direkt från artisten själv, som får sälja sina framträdanden momsfritt. Det betyder att beställaren av evenemanget kommer undan 80-90% extra moms som borde betalas. Det rörs sig ofta om tusentalskronor som man kan sänka gaget med om man lägger upp det så här. 

Men enligt en dom från Regeringsrätten år 2002 kan momsfrihet på fakturor bara anses giltig när artisten själv säljer sitt framträdande. När en manager, agent eller produktionsbolag håller i evenemanget måste moms faktureras på hela kostnaden och sedan betalas man ut ersättningen till artiserna i steg två. 

Vem redovisar särskild inkomstskatt "A-SINK"?

Alla artister (och idrottsmän) som är bosatta utanför Sverige och utländska arrangörer som anordnar spelningar i Sverige är skattskyldiga för A-SINK om båda punkterna är uppfyllda:

  • ersättningen gäller för ett publikframträdande i Sverige
  • mottagaren av ersättningen befinner sig kortare tid än sex månader i Sverige

Alla som betalar ersättningar till artister och även idrottsmän ska göra ett skatteavdrag och redovisa detta samt betala in skatten till Saktteverket. Detta gäller även utländska arrangörer som håller event i Sverige.

Läs Skatteverkets information om A-SINK här

Hur mycket får man tjäna som hobbyartist utan att betala skatt?

Om man håller sitt artist-liv på en hobby nivå men ändå tjänar några kronor uppstår naturligtvis frågan hur mycket vinst man kan göra innan man blir tvungen att betala skatt. Det är faktiskt så att du måste skatta redan från första kronan på alla typer av vinster du gör, men det är inte alltid du behöver betala moms som du kan läsa om i Skatteverkets specialinformation till artister som jag länkade till ovan. Du kan läsa mer här under min artikel "Hur mycket får man tjäna innan man måste börja skatta för sin Hobby?".

/

Var kan jag ladda ner/lyssna på "Wanna Make You Dance" låten?

iTunes:

https://itunes.apple.com/se/album/wanna-make-you-dance-euromix/id953134660

Spotify:

Mr Eurodisco – Wanna Make You Dance (Euromix)

Deezer:
https://www.deezer.com/us/album/48337382

Rhapsody:
http://www.rhapsody.com/artist/mr-eurodisco/album/wanna-make-you-dance-euromix-single

Google Play:
https://play.google.com/store/music/album/Mr_Eurodisco_Wanna_Make_You_Dance_Euromix_Single?id=Bgnuqipatcjuac56ip4wop5c4vu

WiMp:
https://play.wimpmusic.com/artist/5069615

Amazon:

https://www.amazon.com/Wanna-Make-You-Dance-Euromix/dp/B075MWRJ9V/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1514604930&sr=8-2&keywords=wanna+make+you+dance+mr+eurodisco

Mr Eurodisco Artistsida:

https://mr-eurodisco.com21 Dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna.
Använd detta kontaktformulär istället.MOMS-SKATT-BOKFÖRINGSök på Momsens:


Här hittar du det mesta om bokföring, moms och skatter för dig som är småföretagare med enskild firma!


Hittar du inte svaret på din fråga?
Använd detta kontaktformulär
(ställ inte frågor i kommentarerna under artiklarna eftersom FB-plugin inte skickar notiser när nya frågor/kommentarer om bokföring och moms postas. Det är bara de som är inne på den specifika sidan som ser när någon ny bokföringsfråga skrivs in)Momslathunden är en app till din mobil som gör bokföring och momsdeklarationerna busenkla. Bild på huvudmenyn från Moms-lathunden.

Ladda ner momslathunden för iPhone och iPad.
Ladda ner iPhone/iPad versionen

Ladda ner Momslathunden för Android-enheter.

Ladda hem Android-versionen


Momsens.se hjälper företagare med bokföring, MOMS och skatter.


Ekonomi Länkar


Gratis Excel Mallar


Övriga Länkar


ekonomibloggar.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ge en gåva och donera en slant till momsens.se så att vi kan fortsätta hjälpa småföretagare och frilansare med bokföring, moms och skatter.Ändra setup


Sekretesspolicy för Momsens.se