Stäng

Stäng
Kontering av momsfria varor och tjänsterBokföra momsbefriade tjänster. Hur konterar man momsbefriade tjänster och varor? När man har bokfört en rad verifikationer och har ångan uppe så dyker det ibland upp en momsfri tjänst eller vara. Då kan man bli lite ställd för man kan inte köra på i autopilotläge utan måste stanna upp och tänka efter. Hur blir det nu om jag inte ska bokföra någon moms på 2641 kontot? Men det är ganska elementärt egentligen. Det blir bara en rad mindre att bokföra. Du placerar hela summan i kredit på företagskonto 1930 och samma belopp på ett kostnadskonto. Beroende på vilket bokföringsprogram du använder kan du också behöva ange en momskod. Denna kod brukar heta något i stil med "i0", "0%", "VAT exempt", "Momsfri", "Momsbefriad" eller "Moms Sverige 0%

Är det fråga om en momsfri försäljning kan du lägga det på t.ex. BAS-konto 3004. Där har du en liknande situation med momskoder för momsfria/momsbefriade varor och tjänster. Det viktiga är att du väljer någon som är kodad med 0% så att det inte blir strul i momsrapporten. Tänk dock på att inte välja en momsfri kod för momsfri försäljning utomlands, det är något helt annat än inrikeskoderna för 0% moms.

Konteringsexempel på momsfri tjänst (Bankavgift/PayPal avgift)

Beskrivning Konto Debet Kredit
PayPal - bankavgift 6570  20  
Företagskonto  1930   20

Här kan du se ett konteringsexempel i Speedledger med både försäljning och PayPal-avgift (momsfri) i samma verifikation

Momsfria varor och tjänster

Om du söker efter en detaljerad lista över vilka varor och tjänster som är momsbefriade i Sverige kan du läsa mer i den här artikeln:

Momsfria varor och tjänster i Sverige

12 dec 2014


OBS! Inga frågor besvaras längre i Facebooks plugin under artiklarna. Använd detta kontaktformulär istället.